Maja MorelaMaja Morela
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Mons. Marino Qualizza (foto: Dom.it)
Mons. Marino Qualizza | (foto: Dom.it)

80. jubilej največje avtoritete med Beneškimi Slovenci

Slovenci po svetu | 18.10.2020, 11:20 Matjaž Merljak

Ljubezen do domače zemlje in ljudi, ukoreninjenost v slovensko kulturo, skrb za ohranjanje jezika in dediščine. Vse to se zrcali iz življenja mons. Marina Qualizza, ki je največja moralna avtoriteta v Benečiji formata Ivana Trinka. Pred dnevi je praznoval 80. rojstni dan in zadruga Most je zbrala uvodnike, ki jih je kot odgovorni urednik pisal za petnajstdnevnik Dom.

"Mons. Qualizza sodi med vodilne teologe v italijanskem svetu. Napisal je več kot 40 knjig s teološko vsebino, ki jih uporabljajo na teoloških fakultetah in v šolah verouka. Leta 1986 je ustanovil in 25 let tudi vodil višjo šolo za verske znanosti v Vidmu, kjer se usposabljajo učitelji verouka v Furlaniji-Julijski krajini. Ob vsem akademskem delu je ostal vedno povezan z rojstno Benečijo, s slovenskim jezikom in kulturo." Tako nam je avtorja uvodnikov predstavil urednik Doma Ezio Gosgnach.

Ob osemdesetem jubileju so mu sicer želeli pripraviti večjo slovesnost in se mu zahvaliti za vse, kar dela za Benečijo in tamkajšnje ljudi, a zaradi ukrepov so pripravili skromnejšo obeležitev. Ta je bila v soboto, 10. oktobra 2020, zvečer, po redni slovenski sveti maši v farni cerkvi v Špetru. K njej je resda prišlo malo ljudi, a pri njej so bili tudi župani iz Benečije, vidni predstavniki iz Posočja, predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj in državni sekretar na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu Dejan Valentinčič, ki je slavljencu tudi čestital. Ministru je čestitala tudi ministrica Helena Jaklitsch.

Na praznovanju v farni cerkvi v Špetru
Na praznovanju v farni cerkvi v Špetru © Dom.it

Knjiga Benečija, naš dom je nadaljevanje prejšnjih knjig mons. Qualizza. Uvodnike, ki so nastali po letu 2003, so razdelili v pet sklopov oz. poglavij: politika, kultura, vera, človekove pravice in prazniki. V knjigi so objavljeni tako, kot so bili napisani v Domu, se pravi bodisi v narečni slovenščini ali v italijanščini, vsak ima povzetek v drugem jeziku. Skupni imenovalec je, da je vera povezana s kulturo in jezikom, vsemi potrebami ljudi v Benečiji. Knjiga se ne bere kot roman, ampak je priročnik, v katerem lahko v vsakem trenutku najdemo koristen nasvet, dobro idejo ali pravo besedo.

Omenjena sveta maša je edina, ki je popolnoma slovenska v videmski škofiji, druge so dvojezične. K njej prihajajo ljudje ob blizu in daleč. Pomen te svete maše je širši. Tu je nastala pobuda staršev, da se po desetih letih uvede priprava na prvo sveto obhajilo v slovenščini. In tako je bilo konec septembra v Tarčmunu deset otrok pri tem zakramentu. Za to je zaslužen drugi še živeči Čedermac teh krajev, Božo Zuanella.

Slovenci po svetu
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...

O avtorju