Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Blagoslov doma (foto: Arhiv ŠK Koper)
Blagoslov doma | (foto: Arhiv ŠK Koper)

Končana zgodba Doma Karitas na Cesti

Novice | 05.10.2020, 09:37 Petra Stopar

»Vsaka zgodba se enkrat konča, ta je bila zelo dobra,« je povedala ravnateljica Škofijske karitas Koper Jožica Ličen o 20-letni zgodbi Doma Karitas na Cesti pri Ajdovščini. Zaradi poslabšanja stanja objekta – pika na i je bila poškodovana streha v letošnjem pomladanskem neurju – so ga morali sodelavci in prostovoljci Karitas poleti zapustiti. Lastnik hiše, Družba za avtoceste Republike Slovenije (Dars), pa je dal objekt na seznam za rušenje.

A kako se je vse skupaj za Škofijsko karitas Koper začelo? »Leta 2000 oziroma 2001 smo prosili takratno vlado, da nam v uporabo da to hišo, ki je bila že takrat predvidena za rušenje, zato ker so njeni lastniki dobili novo hišo, ker je bila prav zraven avtoceste. In dobili smo jo, vse je šlo zelo gladko, tudi krajani so pomagali. Lahko rečem, da je hiša zaživela v času od božiča do materinskega dneva, ko so bile vseljene prve matere. Takrat je bila za to velika potreba in v vsem tem času je z veliko podporo občine Ajdovščina in lokalnega okolja deloval materinski dom,« pripoveduje Jožica Ličen.

Poleg pomoči materam pa se je tedaj istočasno pokazala tudi potreba po učni pomoči otrokom. S pomočjo pokojnega psihologa Bogdana Žorža so tako ustvarili program Popoldan na cesti. Čeprav ta v nekdanjem Domu na Cesti ne deluje več, pa je razpršen na deset lokacij. Ravnateljica je povedala, da je Škofijska karitas Dars prosila za možnost dolgoročnega najema hiše. Pripravila je načrt, kako bi po 20 letih uporabe objekt popravila, a nikoli ni dobila jasnega odgovora. Prosila je tudi občina, ki je za sanacijo hiše obljubila določen znesek, a ji ni uspelo. Dars se je po navedbah Ličenove odločil, da bo dal objekt na javno dražbo, »z zneskom, ki je bil nesprejemljiv za marsikoga, ljudje so prišli pogledat in odšli«.

Materinski Dom Karitas na Cesti
Materinski Dom Karitas na Cesti © Arhiv ŠK Koper


Dražba ni uspela, občina pa je nato del sredstev, ki jih je imela rezervirana v proračunu, namenila za ureditev prostorov Centra Karitas v Ajdovščini, kjer zdaj poteka del programa Popoldan na cesti in pa preventivni program, Center Bogdana Žorža. Kdaj bo rušenje Doma na Cesti, Ličenova ne ve, meni pa, da birokratski mlini meljejo prepočasi. Ob tem je velike zasluge za uspešno izvedene programe v Domu pripisala tudi krajanom. »Marsikaj smo vložili v to hišo, a … odslužila je.« Za to pa, Bogu hvala, sklene Ličenova in izraža hvaležnost za prostore, ki jih še ima Karitas v Ajdovščini.

Burja je letos spomladi poškodovala streho
Burja je letos spomladi poškodovala streho © ŠK Koper

Novice
Damijana Medved (photo: Rok Mihevc) Damijana Medved (photo: Rok Mihevc)

Katera je vaša najlepša slovenska beseda?

Leta 1999 je Unesco 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Datum je bil izbran kot spomin na protest in smrt bengalskih študentov, ki so 21. februarja 1952 v Pakistanu zahtevali ...

Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay) Gnojenje z živinskimi gnojili z mehanizacijo z nizkimi izpusti v zrak (photo: Franz W. / Pixabay)

O časovnih prepovedih gnojenja

Z gnojenjem zemlji vračamo hranila, ki jih v času vegetacije gojene kmetijske rastline porabijo. Uredba o varstvu voda pred onesnaževanjem z nitrati iz kmetijskih virov predpisuje, da se v zimskem ...

Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek) Aleš Abram in Maja Morela z družbo (photo: Urša Sešek)

Kačo namesto psa?

V studiu smo poleg Aleša Abrama iz Društva ljubiteljev eksotičnih živali Bioexo gostili tudi rdečerepega udava Feliksa in bradato agamo Tineta. Aleš Abram poudarja, da se eksotičnih živali držijo ...