Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Blagoslov doma (foto: Arhiv ŠK Koper)
Blagoslov doma | (foto: Arhiv ŠK Koper)

Končana zgodba Doma Karitas na Cesti

Novice | 05.10.2020, 09:37 Petra Stopar

»Vsaka zgodba se enkrat konča, ta je bila zelo dobra,« je povedala ravnateljica Škofijske karitas Koper Jožica Ličen o 20-letni zgodbi Doma Karitas na Cesti pri Ajdovščini. Zaradi poslabšanja stanja objekta – pika na i je bila poškodovana streha v letošnjem pomladanskem neurju – so ga morali sodelavci in prostovoljci Karitas poleti zapustiti. Lastnik hiše, Družba za avtoceste Republike Slovenije (Dars), pa je dal objekt na seznam za rušenje.

A kako se je vse skupaj za Škofijsko karitas Koper začelo? »Leta 2000 oziroma 2001 smo prosili takratno vlado, da nam v uporabo da to hišo, ki je bila že takrat predvidena za rušenje, zato ker so njeni lastniki dobili novo hišo, ker je bila prav zraven avtoceste. In dobili smo jo, vse je šlo zelo gladko, tudi krajani so pomagali. Lahko rečem, da je hiša zaživela v času od božiča do materinskega dneva, ko so bile vseljene prve matere. Takrat je bila za to velika potreba in v vsem tem času je z veliko podporo občine Ajdovščina in lokalnega okolja deloval materinski dom,« pripoveduje Jožica Ličen.

Poleg pomoči materam pa se je tedaj istočasno pokazala tudi potreba po učni pomoči otrokom. S pomočjo pokojnega psihologa Bogdana Žorža so tako ustvarili program Popoldan na cesti. Čeprav ta v nekdanjem Domu na Cesti ne deluje več, pa je razpršen na deset lokacij. Ravnateljica je povedala, da je Škofijska karitas Dars prosila za možnost dolgoročnega najema hiše. Pripravila je načrt, kako bi po 20 letih uporabe objekt popravila, a nikoli ni dobila jasnega odgovora. Prosila je tudi občina, ki je za sanacijo hiše obljubila določen znesek, a ji ni uspelo. Dars se je po navedbah Ličenove odločil, da bo dal objekt na javno dražbo, »z zneskom, ki je bil nesprejemljiv za marsikoga, ljudje so prišli pogledat in odšli«.

Materinski Dom Karitas na Cesti
Materinski Dom Karitas na Cesti © Arhiv ŠK Koper


Dražba ni uspela, občina pa je nato del sredstev, ki jih je imela rezervirana v proračunu, namenila za ureditev prostorov Centra Karitas v Ajdovščini, kjer zdaj poteka del programa Popoldan na cesti in pa preventivni program, Center Bogdana Žorža. Kdaj bo rušenje Doma na Cesti, Ličenova ne ve, meni pa, da birokratski mlini meljejo prepočasi. Ob tem je velike zasluge za uspešno izvedene programe v Domu pripisala tudi krajanom. »Marsikaj smo vložili v to hišo, a … odslužila je.« Za to pa, Bogu hvala, sklene Ličenova in izraža hvaležnost za prostore, ki jih še ima Karitas v Ajdovščini.

Burja je letos spomladi poškodovala streho
Burja je letos spomladi poškodovala streho © ŠK Koper

Novice
Škof Anton Jamnik (photo: Svobodna Slovenija) Škof Anton Jamnik (photo: Svobodna Slovenija)

Kaj je škof Jamnik povedal papežu?

V Rimu je minule dni potekalo spomladansko zasedanje Komisije škofovskih konferenc Evropske unije (Comece). Iz Slovenije se je srečanja udeležil ljubljanski pomožni škof Anton Jamnik. Člane ...

Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay) Češnjev zavitek (photo: Olga Oginskaya / Pixabay)

Sladko postno kosilo

V postnem času se ob petkih vzdržimo mesa, marsikdo pa ima vse petke brezmesne. Za glavno jed kuhamo brezmesne enolončnice, zelenjavne juhe, špinačo s pire krompirjem in ocvrtim jajčkom, pire ...