Slavi KoširSlavi Košir
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Erna Ferjanič (foto: Jože Bartolj)
Erna Ferjanič | (foto: Jože Bartolj)

Biti luč sveta!

| 20.08.2020, 19:26 Jože Bartolj

26. Likovna kolonija Umetniki za Karitas Na Sinjem vrhu nad Ajdovščino kot vsako leto, kljub koronavirusu poteka likovna kolonija Umetniki za Karitas. Tam so se v ponedeljek 17. avgusta zbrali vsi povabljeni umetniki, ki bodo ustvarjali do petka 21. avgusta. Obiskali smo jih tudi z mikrofonom in fotoaparatom.

Tudi letos je za izbor poskrbela strokovna ekipa pod vodstvom Anamarije Stibilj Šajn. Prošnji Karitas je prijazno pokimalo deset izbranih ustvarjalcev ter častni gost.

Dogajanje na Sinjem vrhu je bilo prilagojeno preventivnim ukrepom covid-19. Darovi za likovna dela so tokrat namenjeni otrokom umetnikov, ki so zaradi korone ostali brez rednih dohodkov. Geslo tokratne kolonije in prodajnih razstav 2020/2021 je »... Vi ste luč sveta...« Ravnateljica škofijske Karitas Koper Jožica Ličen, ki je organizacijska duša tega projekta že vseh 26 let, je bila nad odzivom sodelujočih navdušena. Povedala je še: „25 let so umetniki darovali svoja dela in talent za druge, zato je prav, da se jim šestindvajseto leto oddolžimo tako, da bomo zbrana sredstva namenili otrokom tistih ustvarjalcev, ki jim je korona kriza dodobra oklestila družinski proračun. Ne samo slikarjem, tudi glasbenikom in drugim umetnikom."

Častni gost Veljko Toman, je povedal, da mu je v veliko veselje, da lahko sodeluje na tej koloniji.

Veljko Toman
Veljko Toman © Jože Bartolj

Škofjeloška ustvarjalka Barbara Demšar je na koloniji slavila tudi rojstni dan, na Sinji vrh pa je prišla z velikim veseljem. Prav tako se je klicu Karitas odzvala slikarka in likovna pedagoginja Silva Copič. Med drugim je povedala, da se je v času epidemije umaknila v hišo svojih prednikov in da je najbolj pogrešala pristni stik med ljudmi. V tem času so odpadli številni dogodki, to se še posebej pozna na kulturnem področju. Nekako izgleda, da so se ljudje zaprli vase je ugotavljal Viktor Šest. Matej Metlikovič, sicer reden obiskovalec in darovalec za Karitas, je letos na Sinjem vrhu ustvarjal na temo gesla kolonije Vi ste luč sveta.

Janko Orač
Janko Orač © Jože Bartolj

Novomeški slikar Janko Orač je na Sinjem vrhu ustvaril triptih s pogledom na Nanos, morje in Vipavsko dolino. Za otroke v stiski pa sta ustvarjala tudi profesor na Likovni akademiji v Ljubljani Milan Erič in njegova soproga Draga Davitkova. Slikarka, kiparka in ilustratorka, ki ustvarja tudi na literarnem področju Erna Ferjanič, prihaja iz Rogaške Slatine. Pravi, da je v začetku, ko je izbruhnila epidemija koronavirusa, sploh ni mogla ustvarjati, najbolj pa je pogrešala stik z ljudmi. Magistra umetnosti Breda Šturm iz Ljubljane, pravi, da je z vsakim novim delom treba obrniti nov list. Slikar in pedagog Skender Bajrovič že vrsto let ustvarja na temo vode. Prav tako je ob geslu tokratne kolonije svetlobo poiskal v vodi, zelo pa je pohvalil organizatorje in prizadevne gostitelje družino Vidmar, ki skrbi za Penzion na Sinjem vrhu.

Matej Metlikovič
Matej Metlikovič © Jože Bartolj

Poleg vseh naštetih, so se v sinjevrških ateljejih ustavili številni drugi gostje od strokovnih sodelavcev, do nekdanjih sodelujočih. Eden od njih je bil goriški slikar Andrej Kosič, ki v akciji za Karitas vidi klic k solidarnosti.

Milan Erič
Milan Erič © Jože Bartolj

Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto) Škofija Novo mesto (photo: Škofija Novo mesto)

V škofiji Novo mesto imenovani trije novi dekani

V škofiji Novo mesto so dobili tri nove dekane, saj so prejšnjim potekli mandati. Novomeški ordinarij Škof Andrej Saje je po posvetovanju, molitvi in premisleku dekana za dekanijo Kočevje imenoval ...

Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (photo: Karitas-Spes) Skladišče Karitas v Lvovu je po napadu ruskih brezpilotnikov v celoti pogorelo (photo: Karitas-Spes)

Humanitarna katastrofa v Lvovu

V torek so ruski brezpilotniki popolnoma uničili največje skladišče humanitarne pomoči Karitas Spes v Lvovu. V požaru je zgorelo več kot 300 ton pomoči, ki je bila namenjena prebivalcem vzhodne ...

Rožni venec (photo: Unsplash) Rožni venec (photo: Unsplash)

Verouk za odrasle

V Župniji Ljubljana Sveti Križ tudi letošnjo jesen začenjajo tedenska srečanja za odrasle, ki želijo spoznati krščanstvo in prejeti zakramente (krst, obhajilo in birmo) ali pa samo odkriti ali ...