Slavi Košir
Marko Zupan
Andrej Šinko

AVDIO: Škofijska Karitas Koper že deli pomoč za šolarje

02.07.2017, 18:45 Petra Stopar

V poletnem času škofijske Karitas zaposlujejo počitniške dejavnosti, tabori in letovanja, v katere so vključeni otroci in družine v stiski. Na obisku Škofijske Karitas Koper v Ajdovščini smo se o tem pogovarjali z namestnico ravnatelja Jožico Ličen. Čeprav se je poletje komajda začelo, pa na centrih Karitas na Primorskem že mislijo na začetek novega šolskega leta in delijo pomoč najbolj socialno ogroženim učencem in učenkam v škofiji.

Kljub temu, da so se začele počitnice, programi materialne pomoči Karitas potekajo nemoteno. Tudi Zavod Karitas Samarijan nudi nadaljnjo pomoč brezdomcem, materam, odvisnikom od drog in alkohola ter drugim socialno ogroženim skupinam.

Utrip dogajanja na Primorskem nam je v prostorih dekanijske Karitas Vipava v Ajdovščini predstavila Jožica Ličen. Kot je dejala, so poletne dejavnosti nadgradnja vsega dela z družinami med letom. Poleg počitnic za otroke in družine v Portorožu ŠK Koper omogoča letovanja na tolminskem, v objemu hribov v Soči. Nekaj novega je tam organizacija počitniškega tabora za socialno ogrožene družine. Te lahko letujejo tudi v Portorožu, a včasih imajo nekatere raje hribe kot morje, pravi Ličenova.

Nad vsem dogajanjem in dobrim počutjem udeležencev pa bdijo prostovoljci, ki jih je sogovornica zelo pohvalila in dodala, da so bili tudi nekateri prostovoljci včasih sami tisti otroci, ki so bili v projektu ŠK Koper Popoldan na cesti deležni učne pomoči. Na ta način se Karitas lahko veseli tudi novih bodočih sodelavcev.

Jožica Ličen
Jožica Ličen © ARO

Na vprašanje, kako se počitnice, ki jih omogoči Karitas, razlikujejo od drugih letovanj, ki jih nudijo organizacije, je odgovorila, da so vanje vključene družine, ki jih sodelavci in prostovoljci Karitas poznajo ter jim tudi tam nudijo duševno ali duhovno oporo.

Tudi to poletje bo Karitas v sodelovanju z gimnazijci iz Vipave pomagala do strehe nad glavo najrevnejšim na Balkanu, natančneje v Banja Luki, s katero je pobratena še iz časa vojne. Tja bo prinesla še zbrane darove iz pomladanske dobrodelne akcije Ne pozabimo.

Karitas vipavske dekanije, Ajdovščina
Karitas vipavske dekanije, Ajdovščina © ARO

Kot je znano, Karitas pomaga tudi šolarjem. Krovni naslov akcije, ki smo ga na našem radiu že večkrat omenili, je Otroci nas potrebujejo. To akcijo v ŠK Koper imenujejo Da bo korak v šolo vesel. Istočasno z zbiranjem se v vseh 13 centrih Karitas po koprski škofiji že delijo zvezki in boni za nakup šolskih potrebščin. Ti centri so Bovec, Tolmin, Nova Gorica, Grgar, Ajdovščina, Idrija, Postojna, Pivka, Sežana, Ilirska Bistrica, Koper, Izola in Portorož. Lani je Karitas z darovanimi sredstvi za šolarje kupila 10.000 zvezkov in pripravila bone v skupni višini 25.000 evrov. Tej pomoči pa so dodali še zbrani material v župnijah, dekanijah in območnih Karitas. Lani je tovrstno pomoč prejelo 1800 šolarjev v ŠK.

Otroška knjižnica na Karitas v Ajdovščini
Otroška knjižnica na Karitas v Ajdovščini © ARO

Čeprav so nekateri centri Karitas med poletjem zaprti, je z naročanjem prejemnikov pomoči poskrbljeno, da bo preko 2500 družin in posameznikov od junija do oktobra prejelo tudi hrano v skupni teži 100 ton. Vedno pa je Karitas na voljo za pomoč pri nujnemu plačilu položnic, s pogovorom ali nasvetom. Za več informacij pa lahko pokličete na sedež Karitas v Solkanu (05) 330 02 33 ali pa na druge številke.

Celotnemu prispevku, ki je bil objavljen v nedeljski oddaji Karitas, lahko tudi prisluhnete. Nova oddaja bo na sporedu v nedeljo, 23. julija ob 18.30.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Sociala , Oddaje
Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA) Vojna v Ukrajini. Uničene stavbe po ruskem raketiranju Cernigova. (photo: dpa/STA)

Dobro in zlo in pošast komunizma

V nedeljo zvečer me je pretresel ogled dokumentarnega filma Bitka za Kijev, vojnega dopisnika RTV Slovenija Valentina Areha. Na njemu lasten način je skupaj s snemalci gledalcu približal trpljenje ...

Papež pri opoldanski molitvi (photo: Divisione Produzione Fotografica) Papež pri opoldanski molitvi (photo: Divisione Produzione Fotografica)

Papež: Naj odgovorni prispevajo k miru

Dragi bratje in sestre, noben greh, nobena zgrešenost, nobena zamera nam ne sme vzeti poguma, da z vztrajnostjo prosimo dar Svetega Duha, ki nam daje mir, je papež poudaril pred opoldansko ...

Dr. Aleš Maver (photo: STA) Dr. Aleš Maver (photo: STA)

Slovenija dobiva koalicijo narodnega zastoja

Robert Golob in Gibanje Svoboda nista dolgoročen projekt. Da ne bi bila zavržena, kot že kopica novih obrazov in strank pred njima, bi morala dejansko sama voditi vlado. To se ne bo zgodilo, je ...

Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc) Klemen Selakovič (photo: Rok Mihevc)

Klemen Selakovič: Iščem zimzelene modrosti

Srečala sva se dva spraševalca, z dveh različnih medijev, skupaj pred mikrofonom. Podcasti, oziroma pododdaje, so trenutno ena bolj priljubljenih oblik, v bistvu so kot pogovorne radijske oddaje, ...