Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović

AVDIO: Škofijska Karitas Koper že deli pomoč za šolarje

Cerkev na Slovenskem | 02.07.2017, 18:45 Petra Stopar

V poletnem času škofijske Karitas zaposlujejo počitniške dejavnosti, tabori in letovanja, v katere so vključeni otroci in družine v stiski. Na obisku Škofijske Karitas Koper v Ajdovščini smo se o tem pogovarjali z namestnico ravnatelja Jožico Ličen. Čeprav se je poletje komajda začelo, pa na centrih Karitas na Primorskem že mislijo na začetek novega šolskega leta in delijo pomoč najbolj socialno ogroženim učencem in učenkam v škofiji.

Kljub temu, da so se začele počitnice, programi materialne pomoči Karitas potekajo nemoteno. Tudi Zavod Karitas Samarijan nudi nadaljnjo pomoč brezdomcem, materam, odvisnikom od drog in alkohola ter drugim socialno ogroženim skupinam.

Utrip dogajanja na Primorskem nam je v prostorih dekanijske Karitas Vipava v Ajdovščini predstavila Jožica Ličen. Kot je dejala, so poletne dejavnosti nadgradnja vsega dela z družinami med letom. Poleg počitnic za otroke in družine v Portorožu ŠK Koper omogoča letovanja na tolminskem, v objemu hribov v Soči. Nekaj novega je tam organizacija počitniškega tabora za socialno ogrožene družine. Te lahko letujejo tudi v Portorožu, a včasih imajo nekatere raje hribe kot morje, pravi Ličenova.

Nad vsem dogajanjem in dobrim počutjem udeležencev pa bdijo prostovoljci, ki jih je sogovornica zelo pohvalila in dodala, da so bili tudi nekateri prostovoljci včasih sami tisti otroci, ki so bili v projektu ŠK Koper Popoldan na cesti deležni učne pomoči. Na ta način se Karitas lahko veseli tudi novih bodočih sodelavcev.

Jožica Ličen
Jožica Ličen © ARO

Na vprašanje, kako se počitnice, ki jih omogoči Karitas, razlikujejo od drugih letovanj, ki jih nudijo organizacije, je odgovorila, da so vanje vključene družine, ki jih sodelavci in prostovoljci Karitas poznajo ter jim tudi tam nudijo duševno ali duhovno oporo.

Tudi to poletje bo Karitas v sodelovanju z gimnazijci iz Vipave pomagala do strehe nad glavo najrevnejšim na Balkanu, natančneje v Banja Luki, s katero je pobratena še iz časa vojne. Tja bo prinesla še zbrane darove iz pomladanske dobrodelne akcije Ne pozabimo.

Karitas vipavske dekanije, Ajdovščina
Karitas vipavske dekanije, Ajdovščina © ARO

Kot je znano, Karitas pomaga tudi šolarjem. Krovni naslov akcije, ki smo ga na našem radiu že večkrat omenili, je Otroci nas potrebujejo. To akcijo v ŠK Koper imenujejo Da bo korak v šolo vesel. Istočasno z zbiranjem se v vseh 13 centrih Karitas po koprski škofiji že delijo zvezki in boni za nakup šolskih potrebščin. Ti centri so Bovec, Tolmin, Nova Gorica, Grgar, Ajdovščina, Idrija, Postojna, Pivka, Sežana, Ilirska Bistrica, Koper, Izola in Portorož. Lani je Karitas z darovanimi sredstvi za šolarje kupila 10.000 zvezkov in pripravila bone v skupni višini 25.000 evrov. Tej pomoči pa so dodali še zbrani material v župnijah, dekanijah in območnih Karitas. Lani je tovrstno pomoč prejelo 1800 šolarjev v ŠK.

Otroška knjižnica na Karitas v Ajdovščini
Otroška knjižnica na Karitas v Ajdovščini © ARO

Čeprav so nekateri centri Karitas med poletjem zaprti, je z naročanjem prejemnikov pomoči poskrbljeno, da bo preko 2500 družin in posameznikov od junija do oktobra prejelo tudi hrano v skupni teži 100 ton. Vedno pa je Karitas na voljo za pomoč pri nujnemu plačilu položnic, s pogovorom ali nasvetom. Za več informacij pa lahko pokličete na sedež Karitas v Solkanu (05) 330 02 33 ali pa na druge številke.

Celotnemu prispevku, ki je bil objavljen v nedeljski oddaji Karitas, lahko tudi prisluhnete. Nova oddaja bo na sporedu v nedeljo, 23. julija ob 18.30.

Cerkev na Slovenskem, Sociala, Oddaje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...