Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Dobrote slovenskih kmetij (foto: Dobrote slovenskih kmetij)
Dobrote slovenskih kmetij | (foto: Dobrote slovenskih kmetij)

Jutri bo na Ptuju vendarle dišalo

04.09.2020, 09:21 Robert Božič

31. razstava Dobrote slovenskih kmetij se bo to soboto vendarle zgodila. In to na njenem tradicionalnem mestu, v minoritskem samostanu na Ptuju. Zaključno prireditev s tržnico dobrot bo potekala jutri med 8. in 18. uro, podelili bodo tudi letošnja priznanja in znake kakovosti.

Za sodelovanje na letošnjih 31. Dobrotah slovenskih kmetij so kmetije iz Slovenije in zamejstva prijavile 946 izdelkov iz 15 skupin dobrot. Pandemija je spomladi prekinila že začeta ocenjevanja, ta pa so se nadaljevala konec maja, pravi vodja organizacijskega odbora razstave Peter Pribožič, ki je skupaj s sodelavci vesel dobrega odziva predvsem pa kakovosti v ocenjevanje poslanih izdelkov.

Letos je nagrajenih 835 prehrambenih izdelkov s kmetij

Kmetije imajo vse izdelke, ki so jih oddale za ocenjevanje, tudi ocenjene. Letos bodo razdelili 835 priznanj in sicer 520 zlatih, 208 srebrnih in 107 bronastih, podeljenih pa bo tudi 91 znakov kakovosti.

Dobrote slovenskih kmetij
Nova podoba - Dobrote slovenskih kmetij © Dobrote slovenskih kmetij

Nova pomlajena in osvežena celostna podoba

V letu 2020 so na podlagi zaključkov delavnic o razvoju blagovne znamke Dobrote slovenskih kmetij organizatorji začeli udejanjati nekaj sprememb, katerih cilj je večja tržno prepoznavnost. Tako je bila osvežena celostna grafična podoba Dobrot, razviti so bili novi znaki za označevanje izdelkov, sprejeta pa je tudi načrt promocije dobrot.

Namesto papirnatega elektronski katalog ponudbe sodelujočih kmetij

Rezultati ocenjevanj bodo letos objavljeni v elektronskem katalogu, pravi Peter Pribožič in dodaja, da bodo poleg doseženih priznanj in fotografij ocenjenih izdelkov navedeni tudi kontaktni podatki kmetij, in povezave na njihove spletne strani, kjer svoje izdelke tudi tržijo.

Že danes strokovno srečanje

Že dopoldne, torej dan pred samo razstavo, pa se bo v Dominikanskem samostanu odvijal strokovni posvet na temo Sheme kakovosti in pomen povezovanja ponudnikov lokalne hrane v okviru naziva Slovenija - Evropska regija gastronomije v letu 2021. Ob tem se bo odvilo še neakj drugih strokovnih srečanj povezanih s strategijo razvoja blagovne znamke Dobrote Slovenskih kmetij, asociacija AGROSLOMAK pa bo letos na razstavi sodelovala s posebnim predstavitvenim filmom o utripu slovenskih kmetij v zamejstvu.

Dobrote slovenskih kmetij - vabilo
Dobrote slovenskih kmetij - vabilo © Dobrote slovenskih kmetij

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kmetijska oddaja , Hrana in okolje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec) Udeleženci lanskega Mariapolija na Ribniški koči (photo: Marjana Debevec)

Začenja se Mariapoli

V Ribnici na Pohorju se bo danes začel petdnevni Mariapoli. Gre za duhovne dneve, ki jih po vsem svetu že od konca 50. Let prejšnjega stoletja pripravlja Gibanje fokolarov.

Anton Tomažič (photo: NSi) Anton Tomažič (photo: NSi)

»Kalvarija 1945«

Pred dnevi nas je presenetila novica o dokumentarnem filmu Misija Mangart, ki govori o smučarski tekmi na pobočju Mangarta, ki jo je v zadnjih dneh druge svetovne vojne organizirala 10. gorska ...

Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si) Dr. Jernej Letnar Černič (photo: fuds.si)

Luč na koncu tunela?

Epidemiji kovida-19 leto in pol po njenem začetku ni videti konca. Zelo verjetno je, da nas nas konec poletja in jeseni čakajo močni vali novih okužb. Enako je verjetno, da se epidemije še nekaj ...

Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček) Andrej in Verena Perko (photo: Izidor Šček)

Kako in kje se duhovno napajata zakonca Perko?

Ljudje načrtujemo vse sorte za počitnice, kako bi se najbolje imeli, potem pa se ta užitek in sreča nekako večkrat izmuzneta. Se tudi vam kdaj to zgodi? Sredi počitnic sta bila v oddaji Za ...