Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Dobrote slovenskih kmetij (foto: Dobrote slovenskih kmetij)
Dobrote slovenskih kmetij | (foto: Dobrote slovenskih kmetij)

Jutri bo na Ptuju vendarle dišalo

Kmetijstvo | 04.09.2020, 09:21 Robert Božič

31. razstava Dobrote slovenskih kmetij se bo to soboto vendarle zgodila. In to na njenem tradicionalnem mestu, v minoritskem samostanu na Ptuju. Zaključno prireditev s tržnico dobrot bo potekala jutri med 8. in 18. uro, podelili bodo tudi letošnja priznanja in znake kakovosti.

Za sodelovanje na letošnjih 31. Dobrotah slovenskih kmetij so kmetije iz Slovenije in zamejstva prijavile 946 izdelkov iz 15 skupin dobrot. Pandemija je spomladi prekinila že začeta ocenjevanja, ta pa so se nadaljevala konec maja, pravi vodja organizacijskega odbora razstave Peter Pribožič, ki je skupaj s sodelavci vesel dobrega odziva predvsem pa kakovosti v ocenjevanje poslanih izdelkov.

Letos je nagrajenih 835 prehrambenih izdelkov s kmetij

Kmetije imajo vse izdelke, ki so jih oddale za ocenjevanje, tudi ocenjene. Letos bodo razdelili 835 priznanj in sicer 520 zlatih, 208 srebrnih in 107 bronastih, podeljenih pa bo tudi 91 znakov kakovosti.

Dobrote slovenskih kmetij
Nova podoba - Dobrote slovenskih kmetij © Dobrote slovenskih kmetij

Nova pomlajena in osvežena celostna podoba

V letu 2020 so na podlagi zaključkov delavnic o razvoju blagovne znamke Dobrote slovenskih kmetij organizatorji začeli udejanjati nekaj sprememb, katerih cilj je večja tržno prepoznavnost. Tako je bila osvežena celostna grafična podoba Dobrot, razviti so bili novi znaki za označevanje izdelkov, sprejeta pa je tudi načrt promocije dobrot.

Namesto papirnatega elektronski katalog ponudbe sodelujočih kmetij

Rezultati ocenjevanj bodo letos objavljeni v elektronskem katalogu, pravi Peter Pribožič in dodaja, da bodo poleg doseženih priznanj in fotografij ocenjenih izdelkov navedeni tudi kontaktni podatki kmetij, in povezave na njihove spletne strani, kjer svoje izdelke tudi tržijo.

Že danes strokovno srečanje

Že dopoldne, torej dan pred samo razstavo, pa se bo v Dominikanskem samostanu odvijal strokovni posvet na temo Sheme kakovosti in pomen povezovanja ponudnikov lokalne hrane v okviru naziva Slovenija - Evropska regija gastronomije v letu 2021. Ob tem se bo odvilo še neakj drugih strokovnih srečanj povezanih s strategijo razvoja blagovne znamke Dobrote Slovenskih kmetij, asociacija AGROSLOMAK pa bo letos na razstavi sodelovala s posebnim predstavitvenim filmom o utripu slovenskih kmetij v zamejstvu.

Dobrote slovenskih kmetij - vabilo
Dobrote slovenskih kmetij - vabilo © Dobrote slovenskih kmetij

Kmetijstvo, Hrana in okolje
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak) Ameriški novomašnik slovenskega rodu Martin Nyberg (photo: Matjaž Merljak)

V "Ameriških Brezjah” bo ponovitev nove maše

Za slovensko versko središče v Lemontu pri Chicagu v ZDA, ki letos praznuje 30-letnico delovanja, bo to nedeljo velik praznik, saj bo prvo sveto mašo imel ameriški duhovnik slovenskega rodu Martin ...