Marjan Bunič
Matej Kržišnik
Alen Salihović
Dobrote slovenskih kmetij (foto: Dobrote slovenskih kmetij)
Dobrote slovenskih kmetij | (foto: Dobrote slovenskih kmetij)

Jutri bo na Ptuju vendarle dišalo

04.09.2020, 09:21 Robert Božič

31. razstava Dobrote slovenskih kmetij se bo to soboto vendarle zgodila. In to na njenem tradicionalnem mestu, v minoritskem samostanu na Ptuju. Zaključno prireditev s tržnico dobrot bo potekala jutri med 8. in 18. uro, podelili bodo tudi letošnja priznanja in znake kakovosti.

Za sodelovanje na letošnjih 31. Dobrotah slovenskih kmetij so kmetije iz Slovenije in zamejstva prijavile 946 izdelkov iz 15 skupin dobrot. Pandemija je spomladi prekinila že začeta ocenjevanja, ta pa so se nadaljevala konec maja, pravi vodja organizacijskega odbora razstave Peter Pribožič, ki je skupaj s sodelavci vesel dobrega odziva predvsem pa kakovosti v ocenjevanje poslanih izdelkov.

Letos je nagrajenih 835 prehrambenih izdelkov s kmetij

Kmetije imajo vse izdelke, ki so jih oddale za ocenjevanje, tudi ocenjene. Letos bodo razdelili 835 priznanj in sicer 520 zlatih, 208 srebrnih in 107 bronastih, podeljenih pa bo tudi 91 znakov kakovosti.

Dobrote slovenskih kmetij
Nova podoba - Dobrote slovenskih kmetij © Dobrote slovenskih kmetij

Nova pomlajena in osvežena celostna podoba

V letu 2020 so na podlagi zaključkov delavnic o razvoju blagovne znamke Dobrote slovenskih kmetij organizatorji začeli udejanjati nekaj sprememb, katerih cilj je večja tržno prepoznavnost. Tako je bila osvežena celostna grafična podoba Dobrot, razviti so bili novi znaki za označevanje izdelkov, sprejeta pa je tudi načrt promocije dobrot.

Namesto papirnatega elektronski katalog ponudbe sodelujočih kmetij

Rezultati ocenjevanj bodo letos objavljeni v elektronskem katalogu, pravi Peter Pribožič in dodaja, da bodo poleg doseženih priznanj in fotografij ocenjenih izdelkov navedeni tudi kontaktni podatki kmetij, in povezave na njihove spletne strani, kjer svoje izdelke tudi tržijo.

Že danes strokovno srečanje

Že dopoldne, torej dan pred samo razstavo, pa se bo v Dominikanskem samostanu odvijal strokovni posvet na temo Sheme kakovosti in pomen povezovanja ponudnikov lokalne hrane v okviru naziva Slovenija - Evropska regija gastronomije v letu 2021. Ob tem se bo odvilo še neakj drugih strokovnih srečanj povezanih s strategijo razvoja blagovne znamke Dobrote Slovenskih kmetij, asociacija AGROSLOMAK pa bo letos na razstavi sodelovala s posebnim predstavitvenim filmom o utripu slovenskih kmetij v zamejstvu.

Dobrote slovenskih kmetij - vabilo
Dobrote slovenskih kmetij - vabilo © Dobrote slovenskih kmetij

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kmetijstvo , Hrana in okolje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...