Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Dobrote slovenskih kmetij (foto: Dobrote slovenskih kmetij)
Dobrote slovenskih kmetij | (foto: Dobrote slovenskih kmetij)

Jutri bo na Ptuju vendarle dišalo

04.09.2020, 09:21 Robert Božič

31. razstava Dobrote slovenskih kmetij se bo to soboto vendarle zgodila. In to na njenem tradicionalnem mestu, v minoritskem samostanu na Ptuju. Zaključno prireditev s tržnico dobrot bo potekala jutri med 8. in 18. uro, podelili bodo tudi letošnja priznanja in znake kakovosti.

Za sodelovanje na letošnjih 31. Dobrotah slovenskih kmetij so kmetije iz Slovenije in zamejstva prijavile 946 izdelkov iz 15 skupin dobrot. Pandemija je spomladi prekinila že začeta ocenjevanja, ta pa so se nadaljevala konec maja, pravi vodja organizacijskega odbora razstave Peter Pribožič, ki je skupaj s sodelavci vesel dobrega odziva predvsem pa kakovosti v ocenjevanje poslanih izdelkov.

Letos je nagrajenih 835 prehrambenih izdelkov s kmetij

Kmetije imajo vse izdelke, ki so jih oddale za ocenjevanje, tudi ocenjene. Letos bodo razdelili 835 priznanj in sicer 520 zlatih, 208 srebrnih in 107 bronastih, podeljenih pa bo tudi 91 znakov kakovosti.

Dobrote slovenskih kmetij
Nova podoba - Dobrote slovenskih kmetij © Dobrote slovenskih kmetij

Nova pomlajena in osvežena celostna podoba

V letu 2020 so na podlagi zaključkov delavnic o razvoju blagovne znamke Dobrote slovenskih kmetij organizatorji začeli udejanjati nekaj sprememb, katerih cilj je večja tržno prepoznavnost. Tako je bila osvežena celostna grafična podoba Dobrot, razviti so bili novi znaki za označevanje izdelkov, sprejeta pa je tudi načrt promocije dobrot.

Namesto papirnatega elektronski katalog ponudbe sodelujočih kmetij

Rezultati ocenjevanj bodo letos objavljeni v elektronskem katalogu, pravi Peter Pribožič in dodaja, da bodo poleg doseženih priznanj in fotografij ocenjenih izdelkov navedeni tudi kontaktni podatki kmetij, in povezave na njihove spletne strani, kjer svoje izdelke tudi tržijo.

Že danes strokovno srečanje

Že dopoldne, torej dan pred samo razstavo, pa se bo v Dominikanskem samostanu odvijal strokovni posvet na temo Sheme kakovosti in pomen povezovanja ponudnikov lokalne hrane v okviru naziva Slovenija - Evropska regija gastronomije v letu 2021. Ob tem se bo odvilo še neakj drugih strokovnih srečanj povezanih s strategijo razvoja blagovne znamke Dobrote Slovenskih kmetij, asociacija AGROSLOMAK pa bo letos na razstavi sodelovala s posebnim predstavitvenim filmom o utripu slovenskih kmetij v zamejstvu.

Dobrote slovenskih kmetij - vabilo
Dobrote slovenskih kmetij - vabilo © Dobrote slovenskih kmetij

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Kmetijska oddaja, Hrana in okolje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay) Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay)

Naučena nemoč

Ste že slišali za zgodbo? Oziroma nevrološki poizkus, ko so v akvariju združili večjo ribo in manjše, med njimi pa postavili stekleno pregrado. Večja riba je seveda brez oklevanja takoj zaplavala ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

O avtorju