Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Dobrote slovenskih kmetij (foto: Dobrote slovenskih kmetij)
Dobrote slovenskih kmetij | (foto: Dobrote slovenskih kmetij)

Jutri bo na Ptuju vendarle dišalo

Kmetijstvo | 04.09.2020, 09:21 Robert Božič

31. razstava Dobrote slovenskih kmetij se bo to soboto vendarle zgodila. In to na njenem tradicionalnem mestu, v minoritskem samostanu na Ptuju. Zaključno prireditev s tržnico dobrot bo potekala jutri med 8. in 18. uro, podelili bodo tudi letošnja priznanja in znake kakovosti.

Za sodelovanje na letošnjih 31. Dobrotah slovenskih kmetij so kmetije iz Slovenije in zamejstva prijavile 946 izdelkov iz 15 skupin dobrot. Pandemija je spomladi prekinila že začeta ocenjevanja, ta pa so se nadaljevala konec maja, pravi vodja organizacijskega odbora razstave Peter Pribožič, ki je skupaj s sodelavci vesel dobrega odziva predvsem pa kakovosti v ocenjevanje poslanih izdelkov.

Letos je nagrajenih 835 prehrambenih izdelkov s kmetij

Kmetije imajo vse izdelke, ki so jih oddale za ocenjevanje, tudi ocenjene. Letos bodo razdelili 835 priznanj in sicer 520 zlatih, 208 srebrnih in 107 bronastih, podeljenih pa bo tudi 91 znakov kakovosti.

Dobrote slovenskih kmetij
Nova podoba - Dobrote slovenskih kmetij © Dobrote slovenskih kmetij

Nova pomlajena in osvežena celostna podoba

V letu 2020 so na podlagi zaključkov delavnic o razvoju blagovne znamke Dobrote slovenskih kmetij organizatorji začeli udejanjati nekaj sprememb, katerih cilj je večja tržno prepoznavnost. Tako je bila osvežena celostna grafična podoba Dobrot, razviti so bili novi znaki za označevanje izdelkov, sprejeta pa je tudi načrt promocije dobrot.

Namesto papirnatega elektronski katalog ponudbe sodelujočih kmetij

Rezultati ocenjevanj bodo letos objavljeni v elektronskem katalogu, pravi Peter Pribožič in dodaja, da bodo poleg doseženih priznanj in fotografij ocenjenih izdelkov navedeni tudi kontaktni podatki kmetij, in povezave na njihove spletne strani, kjer svoje izdelke tudi tržijo.

Že danes strokovno srečanje

Že dopoldne, torej dan pred samo razstavo, pa se bo v Dominikanskem samostanu odvijal strokovni posvet na temo Sheme kakovosti in pomen povezovanja ponudnikov lokalne hrane v okviru naziva Slovenija - Evropska regija gastronomije v letu 2021. Ob tem se bo odvilo še neakj drugih strokovnih srečanj povezanih s strategijo razvoja blagovne znamke Dobrote Slovenskih kmetij, asociacija AGROSLOMAK pa bo letos na razstavi sodelovala s posebnim predstavitvenim filmom o utripu slovenskih kmetij v zamejstvu.

Dobrote slovenskih kmetij - vabilo
Dobrote slovenskih kmetij - vabilo © Dobrote slovenskih kmetij

Kmetijstvo, Hrana in okolje
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...