Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Šolar (foto: Pixabay)
Šolar | (foto: Pixabay)

Ministrica: V šole bi se lahko vrnili vsi učenci in dijaki

Slovenija | 18.08.2020, 14:34 Petra Stopar

Trenutno kaže, da se bodo lahko 1. septembra v šole vrnili vsi dijaki in učenci, a ob upoštevanju priporočil za preprečevanje okužb z novim koronavirusom. Tako je na Brdu pri Kranju po srečanju z ravnatelji povedala ministrica za izobraževanje Simona Kustec. »Če se bo epidemiološka slika v prihodnjih 14 dneh bistveno poslabšala, bomo morali to spoštovati,« je dodala.

Ministrstvo za izobraževanje je skupaj z Nacionalnim inštitutom za javno zdravje, Zavodom za šolstvo in predstavniki ravnateljev v posebni publikaciji zbralo več modelov izvedbe pouka, a ministrica meni, da je glede na trenutne razmere izvedljiv model B. Ta predvideva obiskovanje pouka v šolah za vse osnovno- in srednješolce, ob spoštovanju smernic NIJZ. »Vse, kar je notri zapisano, je življenjsko, izvedljivo in narejeno tudi na podlagi izkušenj, ki smo jih imeli v prejšnjem šolskem letu. V primeru, da kakšna šola zaradi takšnih ali drugačnih specifik teh priporočil ne bo mogla izvajati oziroma bo imela zaradi njih težave ali vprašanja, bomo, kot vedno, to z njimi individualno reševali.«

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec Lipicer
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec Lipicer © Rok Mihevc

Tudi direktor Zavoda za šolstvo Vinko Logaj priznava, da je res, »da takšna organizacija dela terja bistveno več dogovarjanja tudi znotraj šole, vzpostavitev določenih protokolov v šoli in da moramo to vzeti kot neko dejstvo, ki ga je treba spoštovati, zato da imamo varen fizični prostor, ki je predpogoj za uspešno izvajanje vzgojno-izobraževalnega procesa«.

Precej več bo po besedah ministrice znano po seji vlade v četrtek, ko bo minister za zdravje Tomaž Gantar predstavil celovito epidemiološko sliko. Na podlagi tega nato ministrica pričakuje, da bodo sprejeli najboljše možne rešitve, a meni, da mora september izgledati kot čisto vsak prvi šolski dan, »z dodatno previdnostjo, da gremo v šole zdravi in na varen način«.


Ukrepi naj bi bili podobni tistim iz zadnjega obdobja šole pred začetkom počitnic, torej dosledno upoštevanje varnostih priporočil, vključno z zagotavljanjem fizične razdalje med učenci različnih oddelkov, umivanjem rok in zračenjem prostorov. Malica naj bi bila v učilnici, za kosilo pa se določi urnik oziroma število učencev, ki so lahko istočasno v jedilnici. Maske niso potrebne v učilnici, kjer so navzoči učenci enega razreda, jih pa morajo učitelji in drugi strokovni delavci v učilnici uporabljati, kadar ni mogoče zagotoviti ustrezne razdalje med njimi in učenci. Govorilne ure in roditeljski sestanki naj bi potekali na daljavo, le izjemoma v šoli. Kako pa je z zagotavljanjem zaščitne opreme? Tako kot tekoča mila, so maske in razkužila po besedah ministrice postala sestavni del vsakodnevne realnosti, in to opremo šole že imajo.

Kaj pa verouk?

Slovenski katehetski urad se bo o načinih izvedbe verouka odločil na podlagi predpisov, ki bodo veljali za šole. Članica urada, sestra Magda Burger, je tudi povedala, da se bodo o predlogih še uskladili s škofi. Več bo znanega naslednji teden.

Slovenija, Sociala
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.