Blaž Lesnik
Marko Zupan
Marta Jerebič
Lampedusa (foto: Pixabay)
Lampedusa | (foto: Pixabay)

"Ne morete si predstavljate pekla, ki ga živijo v taboriščih Libije"

08.07.2020, 12:16 Marjana Debevec

Papež Frančišek je dopoldne v vatikanski baziliki daroval sveto mašo ob sedmi obletnici obiska otoka Lampedusa. Njegov takratni poziv k temu, da se začutimo kot bratje, se zdi danes še bolj aktualen kot takrat. V času pandemije namreč izkušamo, da se ne moremo rešiti sami in da je bratstvo edina pot prihodnosti. Tokrat nas je zato povabil, naj v bližnjem odkrivamo Jezusov obraz.

Iščite Gospodov obraz, nas vabi današnji psalm. Prerok Ozej je namreč Izraelce vabil, naj se znova obrnejo k Bogu, saj jih je blagostanje odvrnilo od Njega. Podobno se po papeževih besedah dogaja tudi danes, ko smo pogosto neobčutljivi na krike bližnjih.
»Živimo v milnih mehurčkih, ki so sicer lepi, ampak so samo iluzija, privid, ki vodi do brezbrižnosti do drugih; še več: do globalizacije brezbrižnosti,« je dejal sveti oče.

Prerok Ozej pa nas vabi k spreobrnjenju, k osebnemu srečanju z Bogom. Kot so bili apostoli po srečanju iz oči v oči z Jezusom poslani oznanjati, da je Božje kraljestvo blizu, imamo tudi mi poslanstvo, je dejal, saj smo učenci tretjega tisočletja. »Gospodov obraz lahko srečamo na obrazih ubogih, bolnikov, zapuščenih in tujcev, ki jih Bog postavi na našo pot. To srečanje postane tudi za nas čas milosti in odrešenja.«

Ob obletnici obiska Lampeduse pa je ponovil, da je srečanje z drugim, tudi srečanje s Kristusom. »On je lačen, žejen, gol, tujec, bolan, ki trka na naša vrata in nas prosi za pomoč; prosi, da bi lahko zapeljal v pristanišče in zapustil ladjo.« Če bi še imeli dvom, nam to potrjujejo besede: Vse, kar ste storili kateremu od teh najmanjših bratov, ste storili meni, je zatrdil papež. To naj bi bil po njegovih besedah temelj našega vsakodnevnega spraševanja vesti.

Spomnil je na Libijo in taborišča, kjer migranti doživljajo zlorabe in nasilje in katerih zgodbe nam mediji olepšujejo. »Ne predstavljate si pekla, ki ga živijo v tistih taboriščih,« je dejal papež. Tja so prišli z upanjem, da bodo prešli morje. Marijo je prosil, da bi v vseh, ki so prisiljeni bežati od doma, prepoznali Gospodov obraz.

Sedem let po papeževem obisku otoka Lampedusa je njegov poziv k temu, da se vidimo kot bratje, še bolj aktualen kot takrat. V času pandemije namreč izkušamo, da se ne moremo rešiti sami in da je bratstvo edina pot prihodnosti, piše Vatican News.
Svetopisemske besede Boga namenjene Kajnu: Kje je tvoj brat, so bile pred sedmimi leti na Lampedusi jasen poziv svetega očeta. Bratstvo pa je tudi sicer vodilna misel tokratnega papeža že vse od njegove izvolitve, saj si je tudi ime izbral po asiškem ubožcu.

Med ključnimi trenutki je bil podpis dokumenta o bratstvu med ljudmi, ki so ga poleg muslimanov, podpisali že tudi predstavniki drugih velikih religij. Spomnimo pa tudi na srečanje z ruskim patriarhom Kirilom, voditelji Južnega Sudana in mnogimi drugimi.
Isto misel, ki jo je izrekel na Lampedusi, je poudaril ob stoletnici začetka prve svetovne vojne.

Zanj je namreč zavračanje skrbi za bližnjega, za brata, izvir vsega zla v svetu. Koronavirus pa nam je pokazal, da smo ne glede na vse naše razlike, vsi ranljivi. Smo bratje na istem čolnu, je poudaril med molitvijo na Trgu sv. Petra. Danes nam tako kot pred sedmimi leti na Lampedusi papež ponavlja, da ne smemo obrniti proč od bližnjega, saj smo vsi bratje.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...