Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Alen SalihovićAlen Salihović
Pri relikvijah blaženega Alojzija Grozdeta (foto: Vatican News)
Pri relikvijah blaženega Alojzija Grozdeta | (foto: Vatican News)

Škof Glavan: Grozde je priprošnjik predvsem mladim

Slovenija | 01.06.2020, 11:00 Marjana Debevec

Na Zaplazu je bilo včeraj popoldne slovesno, in sicer ne le zaradi praznika binkošti. Pripravili so namreč osrednji romarski shod ob godu bl. Alojzija Grozdeta. Slovesno somaševanje je vodil škof Andrej Glavan.

13. junija bo minilo deset let, odkar je bil na nepozabnem vseslovenskem evharističnem kongresu na športnem stadionu v Celju pred 32.000 verniki Alojzij Grozde razglašen za blaženega. Škof Glavan ga je takole opisal: »Alojzij Grozde je vzornik izbire evangeljskih vrednot. Tisto, kar moramo postaviti na prvo mesto v svojem življenju, je Božja ljubezen, ki nam jo je Jezus Kristus razodel s tem, da je za nas daroval svoje življenje. Postal je zgled in priprošnjik zlasti mladim«. »Zanj lahko rečemo: to je bilo življenje močne vere, upanja in velike ljubezni, ki izžareva lepoto svetosti,« pa je dodal postulator za njegovo kanonizacijo Igor Luzar.

Relikvije mučenca Grozdeta so shranjene v stranskem oltarju v božjepotnem središču na Zaplazu, kjer so verniki ob sklepu svete maše tudi molili in prosili, da bi bil kmalu prištet med svetnike.

Včerajšnja slovesnost pa je bila priložnost tudi za podelitev odličja sv. Jožefa, ki jo je tokrat prejela družina Koprivc. Z enajstimi otroki je verjetno najštevilčnejša družina v novomeški škofiji. Prihajajo iz Stare Gore v Župniji Mirna. Najmlajšega člana so se v družini razveselili lansko leto. »V družini vlada vzdušje vere in ljubezni, stremijo k medsebojni pomoči in se med seboj spodbujajo. Vsa družina sodeluje tudi v župnijskem življenju, predvsem s svojimi glasovi lepšajo bogoslužje, kakor smo že danes slišali. Iskrene čestitke draga Koprivčeva družina!« jim je zaželel škof Andrej Glavan. Spomnimo, da so bile prav družine v času epidemije nosilke vere in življenja Cerkve.

Družina Koprivc
Družina Koprivc © Vatican News

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.