Nataša LičenNataša Ličen
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Alen SalihovićAlen Salihović
Blaženi Alojzij Grozde (foto: ARO)
Blaženi Alojzij Grozde | (foto: ARO)

Mineva 10 let od beatifikacije Alojzija Grozdeta

Slovenija | 27.05.2020, 10:32 Silvestra Sadar

Katoliška cerkev v Sloveniji danes obhaja god mučenca bl. Alojzija Grozdeta. Pred desetimi leti je bil na evharističnem kongresu v Celju razglašen za blaženega. Papež Janez Pavel II. je Grozdeta ob prvem obisku v Sloveniji leta 1996 dvakrat omenil.

»V zgodovini je bila vaša krščanska skupnost izpostavljena težkim preizkušnjam, nedavno tudi grozotam obeh svetovnih vojn. Kako naj bi pozabili na nasilno komunistično revolucijo? Trpljenju, ki ga je povzročila tuja okupacija, se je pridružila še državljanska vojna, v kateri je brat dvignil roko nad brata. Božji služabnik Lojze Grozde je samo ena izmed neštetih nedolžnih žrtev, ki visoko dviguje palmo svojega mučeništva kot neizbrisen spomin in opomin. Škofe, duhovnike, redovnike in laike so med vojno in po njej zapirali, jih mučili, izseljevali in tudi nasilno morili. Vsi ti zdaj prosijo Boga za spravo, mir in slogo med vsemi člani naroda,« je dejal danes sveti papež Janez Pavel II.

Danes so v romarskem središču novomeške škofije na Zaplazu darovali sveto mašo, osrednje praznovanje pa bo prva tako na Zaplazu na binkoštno nedeljo, 31. maja. Ob 16.00 bo sveta maša, po njej pa molitev ob Grozdetovih relikvijah.

Molitev za uslišanje na priprošnjo bl. Alojzija Grozdeta

    Nebeški Oče, v blaženem Alojziju Grozdetu
    si nam razodel zgled ljubezni do Kristusa in
    doslednega življenja po evangeljskih načelih,
    za katere je v moči evharistije živel in deloval
    vse do svojega pogumnega pričevanja v smrti.
    Njegova kri naj bo resnično seme za našo zvestobo,
    edinost, odpuščanje in spravo.
    Nebeški Oče, na priprošnjo blaženega Alojzija Grozdeta
    mi podeli milost, za katero Te prosim …

    (tiho izrečem prošnjo).
    Amen.
     
    Oče naš ..., Zdrava Marija ..., Slava Očetu ...

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...