Jure Sešek
Miha Močnik
Andrej Šinko
Kdo je opral milijardo evrov?  (foto: Pixabay)
Kdo je opral milijardo evrov? | (foto: Pixabay)

Afera IranNLBgate še vedno brez epiloga

16.05.2020, 10:02 Alen Salihović

Pred točno 900 dnevi je, na pobudo evropske poslanke Romane Tomc, v evropskem parlamentu potekala razprava o eni največjih afer, ki se je zgodila na slovenskih tleh. Afera o pranju denarja v Novi Ljubljanski banki bi morala pretresti slovensko javnost, saj so jo s svojim denarjem financirali slovenski davkoplačevalci. Tomčeva je v pogovoru za naš radio dejala, da še sama ne more verjeti, da je minilo že 900 dni od tega, ko je bilo poročilo predstavljeno ter, da se ni zgodilo nič.

»Takrat je bilo jasno rečeno s strani predsednika komisije oziroma preiskovalnega odbora, da je prav gotovo v Sloveniji do nepravilnosti v zvezi s pranjem denarja v tem primeru prišlo. Vendar evropski parlament ni institucija in nima pristojnosti, da bi kakorkoli ukrepal. S tem se strinjam, to tudi ne bi bilo prav, če bi evropski parlament imel takšne pristojnosti. Vendar je bilo rečeno, da računajo institucije pregona, preiskovalne institucije in pravosodni sistem v Sloveniji, da te stvari raziščejo. Do danes se ni zgodilo nič. Zgodilo se je nekaj, ampak nihče ne ugotovi kaj, raje bi rekla, da se noče ugotoviti, kdo je za to pristojen in kdo je za to odgovoren, da je prišlo do pranja denarja,« je za Radio Ognjišče dejala Tomčeva.

Na svoji spletni strani pa je še zapisala, da je afero med preiskovanjem bančne luknje odkrila preiskovalna komisija Državnega zbora Republike Slovenije, ki jo je vodil Anže Logar. Dokazano je med letoma 2008 in 2010 v Novi ljubljanski banki prišlo do pranja denarja – skoraj milijarda evrov iranskega denarja se je v tem obdobju prelila skozi račune naše največje banke. V času, ko je za to državo veljala prepoved poslovanja: »Primer se je dotaknil tudi takratnega političnega vrha, zato je bilo pričakovati, da ga bodo ti želeli pomesti pod preprogo. Očitno jim to uspeva. Prizadevanja za prikrivanje resnice o spornem poslovanju v NLB se nadaljujejo tudi danes,« obžaluje evropska poslanka.

»Slovenski davkoplačevalci smo s svojim denarjem že večkrat sanirali Novo ljubljansko banko. V NLB in podobnih državnih projektih moramo iskati tudi razloge za nizke plače in pokojnine. Gre za kriminal velikih razsežnosti, pa proti njemu nihče ne protestira. Kje so bili protestniki takrat?« se sprašuje Romana Tomc: »Ljudje so pred dnevi protestirali proti ukrepom, ki nas postavljajo med najbolj uspešne države v boju proti novemu koronavirusu. Ukrepom, s katerimi si aktualna vlada želi čim bolj omejiti vpliv prihajajoče krize na slovensko gospodarstvo. Pred leti, ko se je v največji slovenski banki dogajal kriminal svetovnih razsežnosti, ni protestiral nihče. Slovenska javnost se očitno ne zaveda, da je bil račun za kriminal v NLB in podobne projekte izstavljen prav njim. Slovenskim upokojencem, zaposlenim, študentom.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Politika , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor) Lastnoročno podpisano pismo papeža Frančiška (photo: nadškofija Maribor)

Otroci v Malečniku pisali papežu. On pa njim nazaj.

Papež Frančišek je otrokom v Malečniku poslal osebno pismo, ki ga je tudi sam podpisal. Po besedah župnijskega upravitelja župnije Sebastijana Valentana gre za znamenje posebne papeževe ...