Maja MorelaMaja Morela
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Tanja DominkoTanja Dominko
Fatimska Marija (foto: Pixabay)
Fatimska Marija | (foto: Pixabay)

Nostalgija po kom je molitev?

Slovenija | 13.05.2020, 12:22 Marjana Debevec

Obhajamo god Fatimske Matere Božje. Papež Frančišek je med dopoldansko katehezo nadaljeval svoja premišljevanja o molitvi. Krščanska molitev nas po njegovih besedah vodi v odnos z ljubečim Bogom, ki je naš oče in prijatelj.

Molitev je nekaj, kar se rodi v notranjosti človeka in se širi navzven, saj ima v sebi nostalgijo po srečanju. Naša molitev išče drugega. In ta Drugi ni ostal zavit v skrivnost, ampak je vstopil v odnos z nami. Krščanska molitev po papeževih besedah vstopa v odnos z Bogom, ki ima nežen obraz. Vernik ga zato lahko kliče z zaupno besedo Oče, očka. Bog je tudi naš prijatelj in zvest zaveznik.

»Če ga ljudje prenehajo ljubiti, jih ima On še vedno rad, čeprav ga ta ljubezen pripelje do Kalvarije«, je dejal sveti oče in dodal, da nas Bog vedno čaka. Včasih potrka na vrata našega srca, vendar nikoli ne vdira. Čaka na nas s srcem očeta, pa tudi s srcem matere. Papež nas je zato povabil k molitvi v Očetovem usmiljenem objemu. »Ponavljajmo Bogu v začudenju molitve: Je mogoče, da Ti poznaš samo ljubezen?. To je jedro vsake krščanske molitve«, je zatrdil sveti oče.


Danes pa obhajamo tudi praznik Fatimske Matere Božje. Sveti oče nas je povabil, naj se vedno zatekamo k njeni priprošnji, da bomo vztrajali v ljubezni do Boga in do bližnjega.

Ljubljanski nadškof Stanislav Zore pa je pred ponedeljkovo večerno molitvijo rožnega venca, ki preko valov Radia Ognjišče povezuje vso Slovenijo, pred današnjim praznikom spomnil, da je Marija fatimskim pastirčkom naročila vsakodnevno molitev rožnega venca, da bodo izprosili mir. »Maj je že sam po sebi Marijin mesec, ki v nas prebudi šmarnično pobožnost, kakršno smo doživljali v otroštvu. Obenem pa je prav, da nas spodbudi k oblikovanju takšne pobožnosti, kakršna nas spodbuja h krščanski rasti danes«, je še dejal nadškof Zore.

Slovenija, Svet, Cerkev na Slovenskem, Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež, Duhovnost
Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic) Bližina v zadnjem obdobju življenja (photo: Slovensko društvo Hospic)

Milostna smrt in usmrtitev namesto podpore?

O vprašanju samomora z medicinsko pomočjo naj bi odločali na referendumu 9. junija. SDS in NSi sta sicer v ponedeljek vložili zahtevi za ustavno presojo odlokov o omenjenem referendumu, kar bi ...

Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina) Romanje v Habsterdick 2024 (photo: osebni arhiv Jožeta Kamina)

Marija Pomagaj je s svojimi rojaki po vsem svetu

Rojaki na vzhodu Francije 1. maja že desetletja romajo k Mariji Pomagaj v Habsterdick. Letos je sveto mašo daroval ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore, ki ima tudi rudarsko preteklost. V ...