Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Mikrofon (foto: Rok Mihevc)
Mikrofon | (foto: Rok Mihevc)

Štuhec in Kovšca o virusu, ki spreminja svet

Slovenija | 19.03.2020, 08:29 Alen Salihović

V »Pogovoru o« smo gostili moralnega teologa dr. Ivana Štuheca, z njim smo se pogovarjali o tem, kako koronavirus vpliva tudi na delovanje Cerkve, komentiral pa je tudi poteze državni oblasti. O teh smo po telefonu govorili tudi s predsednikom državnega sveta Alojzom Kovšco. Ob sklepu oddaje pa smo predvajali še sporočilu, ki ga je po Svetu za nacionalno varnost državljankam in državljanom posredoval predsednik države Borut Pahor.

Štuhec je uvodoma dejal, da smo do nedavnega od daleč gledali kar se dogaja na kitajskem, novice so sicer prihajale od tam, vendar niso bile tako alarmantne, da se bo to prej ali slej preselilo v Evropo oziroma v globalni svet. »To, kar je pri vsej tej zadevi z teološkega vidika zanimivo, je to, da imamo opravka z eno od egiptovskih nadlog. Saj v Afriki so tudi kobilice ena taka nadloga, ki so požrle cele pokrajine, sedaj pa imamo egiptovsko nadlogo v obliki virusa, ko je nevidno bitje tako rekoč spravilo na kolena globalni svet. S tem mislim, da smo dobili vsi sporočilo, da je konec ere velikega, vsemogočnega človeka, ki vse zmore in zna in ki lahko odreši celo človeštvo. Lahko bi rekli tudi, da je konec naredil ta mali virus. Ta mikroorganizem je naredil konec novoveškega človeškega napuha, ki je verjel, da se bo z znanostjo in tehnologijo vse rešilo,« je dejal Štuhec in dodal, da lahko danes egiptovske nadloge beremo prav v tej smeri.

Za Katoliško cerkev je to neke vrste prisilni post.

Nato je spregovoril o zgodbah iz Jezusovega časa o gobavcih. »Gobavost je bila v tistem času tudi taka bolezen proti kateri se niso vedeli boriti. Kasneje vemo, da je bila v Evropi kuga taka bolezen. Zdi se, da ima vsak čas svojo gobavost in svojo kugo, mi pa imamo vendarle neko drugo prednost in srečo, da danes razpolagamo z vrsto sredstvi, s pomočijo katerih se to da bistveno bolj omejiti, kakor se je pa recimo dalo v preteklosti. V preteklosti se ni dalo drugega kakor, da se je te ljudi dejansko izločilo iz skupnosti in vemo, da je tako pri gobavcih kot pri kužnih ljudeh šlo tudi zato, da se jim niso upali približati. Jezus naredi ta preboj, ko se tudi gobavcem približa in jih ozdravi s čimer na neka način hoče pokazati, da tudi tisti, ki je kužen in je prenašalec nevarne bolezni, je vseeno človek, ki mora ohraniti svoje dostojanstvo,« je dejal sogovornik in kot svetel vzor tega Jezusovega dejanja nakazal na vse zdravstvene delavce in druge, ki pomagajo omejiti širjenje virusa.

Sedaj imamo egiptovsko nadlogo v obliki virusa, ko je nevidno bitje tako rekoč spravilo na kolena globalni svet.

»Za Katoliško cerkev je to neke vrste prisilni post. Post od vseh aktivnosti. In če so sestavni del posta kontemplacija, molitev ter dobra dela, potem imamo zdaj v zvrhani meri možnosti in priložnosti, da to delamo,« je še dejal Šuhec.

Prihodnji teden oziroma dva bosta za Slovenijo kritična, potem bomo tudi vedeli ali prehajamo v fazo tri ali ostajamo v fazi dve, ker so ukrepi, ki so bili sedaj sprejeti, prijeli,

Izbruh koronavirusa je veliko presenečenje, pa je v pogovoru dejal predsednik državnega sveta Alojz Kovšca. »Presenečenje je najprej njegova kontaminacijska sposobnost in sposobnost preživetja v različnih okoljih. Že zelo majhna doza je zadostna za okužbo. Virus trdovratno preživlja tudi tam, kjer smo prej mislili, da ne bo in seveda, da tudi mutira. Do zdaj smo vsi živeli v prepričanju, da so ogrožene samo rizične skupine, se pravi starostniki in ljudje s kroničnimi boleznimi. Zadnji podatki kažejo, da virus napada tudi popolnoma zdrave ljudi, mlajšo populacijo z hujšimi posledicami. Podatki sicer niso preverjeni, nekaj pa je takih, ki govorijo, da pušča tudi trajne posledice na pljučih,« je dejal Kovšca in dodal, da bo virus gotovo za seboj pustil tudi velike ekonomske posledice. »Prihodnji teden oziroma dva bosta za Slovenijo kritična, potem bomo tudi vedeli ali prehajamo v fazo tri ali ostajamo v fazi dve, ker so ukrepi, ki so bili sedaj sprejeti, prijeli,« je povedal.

Slovenija, Politika, Zdravstvo, Pogovor o
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...