Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Nov virus je v marsičem še neznanka, pa vseeno ne stojmo križem rok. Lahko se preventivno okrepimo.  (foto: zazdravje.net)
Nov virus je v marsičem še neznanka, pa vseeno ne stojmo križem rok. Lahko se preventivno okrepimo. | (foto: zazdravje.net)

Priporočila za krepkejši imunski sistem

Svetovalnica | 13.03.2020, 10:00 Nataša Ličen

Virus ni obsodba, je le izpitno vprašanje za naš imunski sistem. V Svetovalnici smo se o preventivi pred virusnimi obolenji pogovarjali s Sanjo Lončar, vodjo Informacijskega središča Zazdravje.net, kjer že skoraj dve desetletji raziskuje naravne rešitve ob težavah z zdravjem.

Zakaj karantena?
Zdravstveni sistem z razglasitvijo epidemije pridobi na času, kar je dragoceno. Ima namreč svoje omejitve. Ta čas odsvetovanih tesnejših stikov in pojavljanj v javnosti pa izrabimo tudi mi s krepitvijo lastne obrambe.
Večina populacije bo uspešno premostila boj z virusom. "Imunski sistem bo razvil lastna protitelesa. Kako hitro, pa je odvisno tudi od našega predhodnega in trenutnega načina življenja."


Higiena rok je pomembna, enako higiena sluznic!

Virus lahko pride v naše telo kljub dezinfekciji rok. Zato redno izpirajmo tudi sluznico, lahko s slanico. Vdihavajmo zrak, v katerem so prisotna eterična olja borovcev, evkaliptusa, vrtnic, mentola, klinčkov. Svež zrak, sprehod po gozdu ali ob vodi, kjer so blagodejni negativno nabiti ioni.

Sanja Lončar v studiu Radia Ognjišče
Sanja Lončar v studiu Radia Ognjišče © Nataša Ličen

Čistila za grlo?
Žlica medu s cimetom, ingverjem ali hrenom, tudi propolis je zelo učinkovit, kisle ali kakšne druge desnosučne fermentirane tekočine. Vse to odlično zdesetka patogene klice in s tem olajša delo imunskemu sistemu.
Ne pozabimo tudi na higieno misli
Naše misli so povezane z delovanjem imunskega sistema. Dokazano je, da ga strah dobesedno ohromi. Občutek hvaležnosti, ljubezni je cepivo. Nevroznanstveniki in številni avtorji, kot je Joe Dispensa, to potrjujejo. Misli so zelo pomembne. Ljubezen ni beseda samo za poezijo.

Klinične raziskave potrjujejo, da je marsikatera od začimbnic po svojih učinkih enakovredna sinteznim zdravilom.

Gre za nov virus, o katerem se učimo
Prav zato je toliko pomembneje okrepiti svoje obrambne vrste. Zaščitimo celice, z antioksidanti in vsemi protivnetnimi snovmi, ki delujejo protivirusno. Uživajmo več Omega 3 maščob, v praksi to pomeni več ribjega olja, lanenega, orehovega, hladno stiskanega konopljinega olja, olje črne kumine, kokosove maščobe. Priporočljivi so oreščki, semena in podobno.

Marsikatera izmed začimbnic je po svojih učinkih enakovredna sinteznim zdravilom.
Marsikatera izmed začimbnic je po svojih učinkih enakovredna sinteznim zdravilom. © zazdravje.net

Najmočnejši antioksidanti na planetu so začimbnice
Poleg tega so številne zelo učinkovite v obrambi pred številnimi virusi. Uživajmo hren, drobnjak, klinčke, krebuljico, kumino, majaron, muškatni orešček, timijan, šetraj, ingver, ... . Klinične raziskave potrjujejo, da je marsikatera izmed naštetih začimbnic po svojih učinkih enakovredna sinteznim zdravilom. Treba jih je le pravilno uporabljati.

Izogibajmo se trajnih pecivov, piškotov, bele moke, kvasa, sladkorja, paštet in podobnega. VSE TO MOČNO ZAKISA IN ZASLUZI TELO. Tisti, ki ste pravi čas začeli s postom ali imate uravnoteženo in zdravo prehrano, ste v veliko boljši formi, tudi v boju z virusnimi obolenji.

Več informacij zazdravje.net

Pozor! Z nasveti nikakor ne zanikamo pomembnosti priporočil, ki jih v zvezi s COVID-19 dajejo uradne ustanove. Želimo predstaviti, kaj lahko ob upoštevanju uradnih priporočil storite tudi sami preventivno za krepitev svojega imunskega sistema.

Svetovalnica
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...