Jože Bartolj
Andrej Jerman
Tone Gorjup
Zavod sv. Stanislava (foto: Stanislav.si)
Zavod sv. Stanislava | (foto: Stanislav.si)

V Zavodu sv. Stanislava že danes prekinjajo učno vzgojne dejavnosti

12.03.2020, 08:51 Rok Mihevc Rok Mihevc

Premier, ki opravlja tekoče posle, Marjan Šarec je ministrstvoma za zdravje in izobraževanje naložil, naj pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove. "Gre za ukrep, ki prinese za seboj marsikaj, a je nujen v tej situaciji," je zapisal na Twitterju. V Zavodu sv. Stanislava že jutri prekinjajo učno vzgojne dejavnosti.

Zaradi dveh potrjenih primerov okužbe s koronavirusom je sicer že od danes zaprta Osnovna šola Šmarje pri Jelšah, že od srede pa tudi Osnovna šola Frana Albrehta v Kamniku, kjer so pri eni od učiteljic prav tako potrdili okužbo.

Minister za zdravje, ki opravlja tekoče posle, Aleš Šabeder je sicer že v sredo zvečer za Odmeve na TVS dejal, da resno razmišljajo o zaprtju šol in vrtcev, ki "ga bo glede na zdajšnje širjenje okužb potrebno sprejeti". Na očitek, da mnogi menijo, da je že čas za to, je odgovoril, da "gre za to, da se ukrepi sprejemajo glede na trenutno situacijo", ki se spreminja iz ure v uro. Povedal je tudi, da delajo vse, da bi ukrep sprejeli v pravem trenutku.

V Zavodu sv. Stanislava že danes prekinjajo učno vzgojne dejavnosti

Tudi v Zavodu sv. Stanislava se s ponedeljkom do nadaljnjega prekine izvajanje vseh vzgojnoizobraževalnih dejavnosti, je staršem sporočilo vodstvo zavoda.  Direktor mag. Anton Česen staršem priporoča, da otroci Vrtca Dobrega pastirja, učenci Osnovne šole Alojzija Šuštarja in dijaki Škofijske klasične gimnazije ter Jegličevega dijaškega doma in učenci Glasbene šole v Zavodu sv. Stanislava ostanejo doma že jutri, v petek, 13. 3. 2020. Tako v vrtcu kot v osnovni šoli pa bo jutri za zdrave otroke omogočeno varstvo, v kolikor ga starši ne morejo zagotoviti drugače.

K podobnemu ukrepanju je pozval tudi Janez Janša:

Po zadnjih uradnih podatkih je v Sloveniji 57 potrjenih okužb z novim koronavirosom. A glede na to, da gre za podatke, ki so jih posredovali v sredo do 14. ure, je pričakovati, da bo danes ta številka še narasla.

Doma bo ostalo preko 260.000 otrok in mladostnikov

Zaradi naglega širjenja novega koronavirusa med prebivalstvom bodo po odločitvi premierja, ki opravlja tekoče posle, Marjana Šarca od ponedeljka predvidoma zaprte vse vzgojno-izobraževalne ustanove. Doma bo tako ostalo več kot 260.000 otrok in mladostnikov. Več kot 210.000 otrok je mlajših od 10 let, ki bodo torej potrebovali varstvo tudi doma.

Po podatkih ministrstva za izobraževanje, znanost in šport je v slovenske vrtce vključenih 90.120 otrok. Osnovne šole obiskuje 187.476 otrok, v prvo triado je vključenih je 64.497 otrok. Poleg tega je 3294 otrok vključenih v šole s prilagojenim programom, med njimi jih je 463 v prvi triadi. Še 893 otrok, učencev in dijakov pa je v zavodih. V srednjih šolah je 73.229 mladostnikov. Ob zaprtju šol bo torej doma ostalo preko 260.000 otrok in mladostnikov.

V največji zadregi so za zdaj starši otrok, mlajših od 10 let, ki ne morejo biti sami doma ves dan. Teh je bilo po podatkih Statističnega urada RS 1. julija lani v Sloveniji 212.230. Tudi tisti, ki imajo stare starše v bližini, se bodo te pomoči stežka poslužili. Že od začetka širjenja virusa sars-cov-2 namreč strokovnjaki pozivajo k zaščiti starejših, za katere je okužba zelo nevarna in smrtnost bistveno višja. Poleg tega nekatere nove študije kažejo, da so otroci lahko tudi zdravi prenašalci virusa ter da kužnost pri mlajših traja še dlje kot pri odraslih.

Minister za izobraževanje Jernej Pikalo je sicer danes na Twitterju napovedal, da bo vladi predlagal, "da v primeru zaprtja vseh šol, vsem, ki so odsotni z dela, zagotovi 100-odstotno nadomestilo plače". So se pa medtem na družbenih omrežjih že pojavili oglasi za zasebno varovanje otrok v času zaprtja vrtcev in šol. Cene celodnevnega varstva se vrtijo okoli 20 evrov na dan v Ljubljani.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovniki v času epidemije koronavirusa (photo: Rok Mihevc) Duhovniki v času epidemije koronavirusa (photo: Rok Mihevc)

Stanje obolelih slovenskih duhovnikov

Kot je že na sredini novinarski konferenci pojasnil ljubljanski nadškof msgr. Stanislav Zore, bo Slovenska škofovska konferenca vsak petek objavila podatke o številu okuženih duhovnikov, številu ...

Župnija Kopanj  (photo: grosuplje.si) Župnija Kopanj  (photo: grosuplje.si)

Po vsakem hudem času je prišlo nekaj boljšega

Številne tegobe so v preteklosti že pestile človeštvo. O vseh niti ne vemo, marsikaj se je v toku zgodovine tudi za vedno izgubilo, ali pa dobilo drugačno razlago in potvorjen izraz. Zgodovina je ...

Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay) Goveja juha (photo: Couleur/Pixabay)

Sestra Nikolina: Kako skuhati govejo juho?

Brez nje ni nedeljskega ali prazničnega kosila. A kako jo skuhati, da bo okusna? Katero meso uporabiti, kdaj dodati zelenjavo, koliko časa naj vre? Sestra Nikolina je v Svetovalnici med drugim ...

O avtorju