Marjan Bunič
Marko Zupan
Helena Križnik
Nas čaka zaprtje šol zaradi koronavirusa? (foto: Pixabay)
Nas čaka zaprtje šol zaradi koronavirusa? | (foto: Pixabay)

Se lahko zaradi koronavirusa podaljša šolsko leto?

10.03.2020, 13:49 Alen Salihović

Zaradi širjenja novega koronavirusa se vsak dan vrstijo odpovedi različnih dogodkov. Ali bodo vrata zaprle tudi izobraževalne ustanove? Stroka in svet za nacionalno varnost ocenjujeta, da za to še ni razloga. A tega v prihodnje ob poslabšanju razmer ne izključujeta. Ali lahko pride zaradi tega do podaljšanja šolskega leta, smo vprašali direktorja Zavoda sv. Stanislava Antona Česna.

Glede zapiranja šol so predstavniki države precej previdni. Zavedajo se problema, hkrati pa bi, kot je opozoril minister za zdravje Aleš Šebeder, do tega lahko prišlo, če bi se stanje poslabšalo v naslednjih 14 dneh. V tem primeru bi se zaprtje podaljšalo v velikonočne počitnice.

Če bi ta ukrep sprejeli danes in bi to veljalo od jutri naprej: kam bi šli otroci v varstvo? Šli bi najbrž k dedkom in babicam, kategorijam, ki so najbolj izpostavljene.

Mandatar Janez Janša je ob tem spomnil, da gre za ukrep, ki za sabo potegne zdravstvena tveganja, še posebej, če se ga naredi tako, da ni pripravljen. »Če bi ta ukrep sprejeli danes in bi to veljalo od jutri naprej: kam bi šli otroci v varstvo? Šli bi najbrž k dedkom in babicam, kategorijam, ki so najbolj izpostavljene in vprašanje je, kakšna bi bila korist od tega,« je dejal Janša in nadaljeval: »Če bi se bilo potrebno odločiti za ta ukrep, pomeni, da bo veliko tistih, kateri starši bodo ostali doma, še posebej pri otrocih do 10 let, kjer ne bo mogoče zagotoviti drugega varstva, to za sabo potegne tudi druge posledice in tu je treba pretehtati samoučinkovitost. Bo pa zelo verjetno treba sprejeti podoben ukrep vsaj za del Slovenije, če bo slika širjenja virusa šla v smer, ki se sedaj nakazuje. Ni pa nič gotovo.«

Ukrep zapiranja šol bo vsekakor sprejelo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport.

Zavod sv. Stanislava v Šentvidu v Ljubljani ima pod svojo streho vrtec, osnovno šolo, gimnazijo, dijaški dom in glasbeno šolo. Direktorja Antona Česna smo zato vprašali, kdo se odloči o zaprtju šol: »Ukrep zapiranja šol bo vsekakor sprejelo ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport. Do tega trenutka pa seveda vse šole sprejemamo oziroma izvajamo neke preventivne ukrepe in pa tudi ukrepe, ki so povezani s tem, da bi preprečevali ali pa vsaj zmanjševali možnost prenašanja okužbe.«

Zapiranje šol bo vsekakor odločitev ministrstva, zato ker je ministrstvo pristojno za urejanje šolskega koledarja.

Kako konkretno bo potekal program oziroma kakšna bodo točna navodila ministrstva bo določilo ministrstvo, poudarja Česen. »Moram pa poudariti, da mi v tem trenutku že razmišljamo, kako bi zavarovali predvsem stare starše, ki bi bili verjetno v primeru, da se šola zapre najbolj na udaru, ker bi morali skrbeti za varstvo malih otrok oziroma osnovnošolcev, tako da bi tukaj ponudili staršem in skupnosti nekaj rešitev o katerih se bomo odločili takrat, ko bo do tega prišla,« je povedal.

Ali bi daljše zaprtje šol podaljšalo šolsko leto? »To bo vsekakor odločitev ministrstva, zato ker je ministrstvo pristojno za urejanje šolskega koledarja. Mi ne moremo določiti, koliko in kdaj bo šola zaprta oziroma odprta,« je povedal Česen.

Medtem pa so vrata že zaprle številne fakultete, tudi zato, ker je pri nas na izmenjavi veliko študentov. Nekateri profesorji so delo naložili tudi v E-učilnice in ga je zato mogoče opravljati od doma. Seveda pa je potrebno, preden se študentje odpravijo na fakulteto, seznaniti s pravili o higieni in tudi o tem, ali predavanja sploh so.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Sociala

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

Martin Golob: Vam povem, velika noč BO!

»Glavno se bo zgodilo! Jezus bo vstal in nam vsem pokazal, kako ljubezen odpira grobove smrti. Odrešeni smo tudi znotraj svojih domov. Bo, boste videli.« Tako nas je v rubriki »Ostanimo povezano ...

Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen) Prazen trg sv. Petra v Vatikanu (photo: Printscreen)

Vatikan in koronavirus: Kako bo za veliko noč?

Pandemija koronavirusa močno kroji versko življenje po vsem svetu. O tem smo se v oddaji Iz življenja vesoljne Cerkve pogovarjali z duhovnikom Sebastijanom Valentanom, ki je na doktorskem študiju ...

Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček) Dr. Karel Gržan v družbi Mateje F. Novljan (photo: Izidor Šček)

Dr. Karel Gržan: Obvarujmo se pred pandemijo strahu!

»Ne bojte se!« je ena izmed najpogosteje izraženih misli v Svetem pismu. Z duhovnikom dr. Karlom Gržanom smo ob evangelijskem odlomku Jezus pomiri vihar (Mr 4,35-41) razmišljali, kako v časih ...

O avtorju