Blaž Lesnik
Marko Zupan
Marta Jerebič
Virusi (foto: Matt / Pixabay)
Virusi | (foto: Matt / Pixabay)

V Sloveniji potrjen novi koronavirus

05.03.2020, 17:16 Helena Križnik

Novi koronavirus je tudi v Sloveniji. Pristojne službe so prvo okužbo potrdile pri 60-letniku, ki je bil pred tem v Maroku. Ker je bil v stiku s kar velikim številom ljudi, imajo epidemiologi polne roke dela. Pri iskanju stikov so odkrili še en primer okužbe.

Po poročanju STA je bil prvookuženi s skupino, v kateri je bilo 15 ljudi, na desetdnevnem motorističnem potovanju po Maroku. Vrnil se je prek Italije zadnji februarski dan. Priletel je na letališče Marca Pola v Benetkah, v Slovenijo je nato prispel z organizatorjem prevozov GoOpti. Še isti večer je zaradi poškodbe, ki jo je utrpel med oddihom, obiskal ljubljansko urgenco. Tam so ga obravnavali in poslali domov. V sredo je zaradi slabega počutja, ki naj bi ga pripisoval poškodbi, odšel v ljubljanski Zdravstveni dom Vič. Tja je mimo vseh pozivov in navodil prišel nenapovedan. Zdravnica ga je po pregledu z reševalnim vozilom napotila na infekcijsko kliniko ljubljanskega kliničnega centra, kjer je v sobi za izolacijo. Njegovo zdravstveno stanje je stabilno, zdravijo ga skladno z medicinsko doktrino.

Epidemiologi zbirajo podatke o vseh stikih prvookuženega

Kje se je 60-letnik okužil, trenutno ni jasno. Po vrnitvi iz Maroka ni hodil v službo, a stikov z ljudmi vseeno ni bilo malo. Točna številka še ni znana, a pristojni skušajo zbrati čim več podatkov. Marsikoga je zaskrbelo, ker je njegova soproga zaposlena v eni od ljubljanskih osnovnih šol. Vzeli so ji bris, izvidi so pokazali, da nima novega koronavirusa. Vseeno je v samoizolaciji. V samoizolaciji je tudi zdravnica, ki je pregledala prvookuženega. Podrobnosti o drugem zbolelem za zdaj ni, v kratkem bo znano tudi, kaj je s še nekaterimi ostalimi, ki so jim pristojni vzeli vzorce.

Za zdaj ni potrebe po masovnem testiranju ljudi

Predstojnica ljubljanske infekcijske klinike Tatjana Lejko Zupanc je ob tem pojasnila, da za zdaj ni potrebe po masovnem testiranju ljudi. Vsi, ki kažejo očitne znake bolezni, so sprejeti v bolnišnico, strokovnjaki nato opravijo teste. Tisti, ki znakov bolezni ne kažejo, so na testiranje naročeni. Lejko Zupančeva je poudarila, kako pomembno je, da vse to poteka v varnih okoliščinah. »Večina ljudi, ki pride na testiranje, ni okuženih. Če bi hiteli, bi se ti lahko okužili prav na testiranju,« je pojasnila. Javnost je še pozvala k sodelovanju, prepričana je, da se bomo le tako izognili nepotrebnemu stresu in zaskrbljenosti.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Novice

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič) Zrušenje cerkve na Malem Vrhu pri Globokem (photo: Boris Kovačič)

Zrušila se je cerkev na Malem Vrhu v Brežicah

Na Malem Vrhu pri Globokem v Občini Brežice se je včeraj ob približno 18. uri zrušila ob lanskem potresu v Petrinji močno poškodovana podružnična cerkev sv. Jakoba, zgrajena konec 17. stoletja.

Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc) Škofje imajo vedno več težav, kam premestiti vedno manj duhovnikov ... (photo: Rok Mihevc)

Kam so premeščeni nekateri duhovniki?

Prva avgustovska številka Družine vsako leto postreže s seznamom premestitev duhovnikov. Tudi na spletni strani druzina.si si lahko ogledamo, na katere župnije in v katere službe so slovenski ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...