Štefan IskraŠtefan Iskra
Andrej NovljanAndrej Novljan
Alen SalihovićAlen Salihović
Koronavirus na Kitajskem (foto: Unsplash)
Koronavirus na Kitajskem | (foto: Unsplash)

Korona virus in mi

Komentar tedna | 28.02.2020, 15:07 Dr. Jernej Letnar Černič

Korona virus počasi, a zanesljivo iz javnega in zasebnega življenja izriva večino ostalih tem. Ker učinkovitega cepiva še ni, bo tako še nekaj časa. Njegovi izvori še niso jasni. O nastanku najnovejšega koronavirusa zato krožijo številne teorije, vključno s teorijami zarot. Od njegovega izbruha so za virusom na Kitajskem zboleli na deset tisoči, v zadnjih tednih pa se povečuje število primerov v evropskih državah. V zadnjih dneh se z ekspresno hitrostjo širi po celem svetu, še posebej v sosednji Italiji.

Učinkovito ukrepi za njegovo zajezitev so ob njegovem izbruhu na Kitajskem izostali. Kitajske oblasti so jih sprejele šele mesec po prvih smrtih. Zagotovo bi bilo virus lažje nadzirati, če bi prvi vrsti kitajske oblasti pravočasno sprejele ukrepe za njegovo omejitev in nadzor. A lokalne oblasti so nasprotno v prvih tednih zmanjševale pomen izbruha in niso ažurno sprejele ukrepov. Pomanjkljivosti v prvih odzivih na pojave virus je priznal celo kitajski predsednik Xi Jinping. Ko pa so se na Kitajskem zavedeli nevarnosti virusa, je bilo že (skoraj) prepozno. Virus se je s kitajskimi turisti v času kitajskega novega začel širiti najprej po Aziji, nato še po celem svetu. Kako se epidemija končala, ne ve nihče Zoper epidemijo se lahko država in mednarodna skupnost najbolj učinkovito borijo takrat, ko razpolagajo z vsemi podatki. Ker jih ni bilo, tudi Svetovna zdravstvena organizacija na začetku ni znala oceniti njegova potenciala.

Kitajske oblasti so vseh od izbruha zato tudi začele izjemno propagandno vojno, s katero ustvarjajo vzporedno resničnost. Propagando, ki spominja na podobne prakse sovjetskih oblasti ob jedrski nesreči v Černobilu. Beloruska pisateljica Svetlana Aleksijevič je v delu »Černobilska molitev: kronika prihodnosti« (Ljubljana, Modrijan, 2009) zbrala pričevanja in trpljenje žrtev jedrske nesreče, ki bi jih lahko sovjetske oblasti s skrbnejšim ravnanjem vsaj omilile, če že preprečile. Sovjetske oblasti so po nesreči podobno kot kitajske zgradile vzporedni svet in številna Orwellova ministrstva resnice. Cenzorji in represivni organi na Kitajskem preganjajo zdravnike, medicinsko osebje, in oporečnike, ki se preko družbenih omrežij upajo razbijati enoumni kitajski zid. Posledice epidemije bodo zato še bolj dolgotrajne, kot bi bile, če bi bili mediji svobodni. Kitajske oblasti niso edine, ki nadzirajo pretok informacij glede korona virusa. Njihovem zgledu so iz različnih razlogov sledile številne azijske države, ki so sprva podcenjevale virus in umetno nadzirale število obolelih.

Na drugi strani sveta so evropske države dolgo podcenjevale učinke viruse. Italijanska država dolgo epidemije ni jemala zares, kljub temu, da so njihova letališča izjemno povezana z bližnjevzhodnimi in azijskimi letališči. Posledice so vsak dan bolj vidne med nami. Med državami, ki so virus podcenjevale, je tudi slovenska izvršilna oblast. Namesto, da bi že takoj po novem letu sprejela učinkovite preventivne in pravočasne ukrepe za njegovo preprečitev, je šele v zadnjih dneh zaradi izjemnega nezadovoljstva javnosti sprejela nekatere daljnosežnejše ukrepe.

Zdravniki in njihove strokovne organizacije že dalj časa opozarjajo in hrepenijo bo bolj daljnosežnih ukrepih, s katerimi bi se lahko sami zavarovali in pomagali. A predsednik vlade in minister za zdravje namesto, da bi pravočasno sprejela učinkovite ukrepe, bizarno napadata zdravniške strokovnjake in poskušata ustvarjati vzporedno resničnost. Življenje v vzporednem svetu tako ni značilnost komunistične Kitajske, temveč tudi slovenske družbe. A ljudje ustvarjanju lažnivih novic v izvršilni oblasti ne verjamemo več. Zato zmanjkuje zaščitne opreme, ljudje kupujejo zaloge in javne prireditve so vsem manj obiskane. Vsak razumen človek, kar izvršilna oblast zagotovo ve, da je bolje sprejeti preventivne ukrepe, kot pa se soočati s posledicami njihove odsotnosti. Epidemija korona virusa ne bo odšla čez noč. Še več, trenutno je brez nadzora. A ima podobno kot vse epidemije vsaj eno dobro lastnost, da razgali arbitrarnost izvršilne oblasti bodi pri nas ali pa na Kitajskem. Upajmo, da ne za ceno nadaljnje izgube človeških življenj.

Komentar tedna, Zdravstvo
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija) Družine potrebujejo spodbud in medsebojne podpore ter zgledov.  (photo: lj_nadskofija)

Vzemimo Boga zares

Živimo v duhovni shizofreniji, ki na prvi pogled ni prepoznavna. Na eni strani poudarjamo, kako imamo pravico izbrati lastni slog in stil življenja, kako je naša pravica izbira identitete, celo ...