Jože BartoljJože Bartolj
Andrej NovljanAndrej Novljan
Helena KrižnikHelena Križnik
Gospodarstvo (foto: Pixabay)
Gospodarstvo | (foto: Pixabay)

Zaradi novega koronavirusa težave že v slovenskem gospodarstvu

Slovenija | 04.03.2020, 15:26 Andrej Šinko

Novi koronavirus je povzročil precej težav v gospodarstvu. Finančni ministri območja evra naj bi zato govorili o ukrepih za zajezitev negativnih vplivov, že pred tem pa so ukrepe za zaščito pred gospodarskimi in finančnimi tveganji napovedale članice skupine G7.

Novi koronavirus je poskrbel za padce na borzah, težave nastajajo zlasti v turizmu in letalstvu, problemi so tudi v predelovalni dejavnosti. »Prišlo je do motenj v dobaviteljskih verigah. Zaradi tega je pod udarom tudi avtomobilska industrija. V nekaterih tovarnah po svetu pa so celo ustavili proizvodnjo zaradi pomanjkanja delov,« opisuje razmere ekonomist Matej Lahovnik.

Omenjeno se je zgodilo tudi novomeškemu Revozu, kjer naj bi se jutri proizvodnja nadaljevala. Tudi naša podjetja, ki poslujejo na Kitajskem, so se morala prilagoditi. Proizvodni enoti Cablexa in Domela na Kitajskem delujeta že od prve polovice februarja, a sta soočeni s težavami v logistiki in transportu.

»Po prvih učinkih je očitno, da se bo gospodarska rast zaradi tega precej znižala. Japonska je že v recesiji, na Kitajskem se je skoraj prepolovila napoved gospodarske rasti. Seveda pa se zdaj vsi investitorji na svetovnih borzah sprašujejo, kje je dno,« pojasnjuje Lahovnik in dodaja, da je Slovenija zelo vpeta v globalno gospodarstvo, gospodarsko rast pa poganja predvsem izvoz.

Zato je zdaj bistveno vprašanje, kaj se bo s širjenjem virusa dogajalo v prihodnje. »Vsak dan izvemo kakšen nov podatek in vsak takšen nov podatek povzroči zaskrbljenost med investitorji. Ker manj kot ljudje potujejo, manj kot trošijo, bolj se pozna na gospodarski rasti, ker denar ne kroži. Dovolj je že, da ljudje ostanejo doma, da ne gredo v trgovinska središča. To se zelo hitro pozna na gospodarski aktivnosti,« zaključuje Lahovnik.

Za zdaj skupne ocene škode, ki jo beležijo slovenska podjetja, še ni, bo pa ta v prihodnjih tednih zagotovo še zrasla, nekatera podjetja so tudi že odpuščala. Zato je združenje delodajalcev ministrstvo za gospodarstvo pozvalo k nujnemu sklicu strokovnega sveta za konkurenčno in stabilno gospodarsko okolje, v katerem sedijo predstavniki vseh interesnih gospodarskih organizacij.

Slovenija, Svet, Politika, Evropska Unija, Zdravstvo
Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija) Škof Vinko Bokalič (photo: Svobodna Slovenija)

Vinko Bokalič Iglič primas Argentine

Papež je argentinsko škofijo Santiago del Estero povzdignil v nadškofijo in za prvega nadškofa imenoval dosedanjega škofa v tem mestu, našega rojaka, Vinka Bokaliča Igliča. Podelil mu je tudi ...

Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc) Nataša Ličen (photo: Rok Mihevc)

Čudne počitnice

Počitniško pozdravljeni! Ne glede na to, kje ste in s kom, so vaši dopustniški trenutki že mimo ali ste ravno sredi njih, morda pa odštevate do začetka letošnjih, upam, da ste te sreče mož in ...

Sobodajalstvo (photo: Pexels) Sobodajalstvo (photo: Pexels)

Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev

»Kdor se odloči za dejavnost oddajanja sob ali apartmajev, naj se tega loti celostno. Gre za resno panogo, ki je ogledalo Slovencev. Z dobro nastanitvijo in prijaznostjo pri opravljanju dela se ...