Damijana MedvedDamijana Medved
Matej KržišnikMatej Kržišnik
Marjana DebevecMarjana Debevec
Starejši, osamljenost (foto: Pixabay)
Starejši, osamljenost | (foto: Pixabay)

Skupine za starejše: Pogosto jočemo ali se smejimo

Oddaje | 19.02.2020, 15:49 Petra Stopar

Skrb za starejše je pomembno področje dela Katoliške cerkve. Škofijska karitas Murska Sobota to pomoč nudi v obliki obiskov na domu, v bolnišnicah ali v domovih za starejše, že štiri leta pa tudi na ravni organiziranih skupin.

Starejše teži osamljenost, nam pripoveduje duhovnik in predsednik Škofijske karitas Murska Sobota Jože Hozjan. »Živimo na območju Goričkega, od koder se mladi izseljujejo, celo v Avstrijo, in tako starejši ostajajo sami doma. Nekaj podobnega se dogaja tudi v Prlekiji,« pravi in dodaja, da so starejši odrinjeni tudi iz družin. »Jim ne pustijo do besede, niti, da bi vzgajali vnuke, ali pa jim govorijo, naj bodo tiho,« še nadaljuje. Kot duhovni pomočnik se s starejšimi in onemoglimi veliko srečuje v domovih za starejše v Rakičanu in v Murski Soboti, dvakrat na teden pa mašuje tudi v murskosoboški bolnišnici.

Zakaj skupine za starejše?

Poleg materialne pomoči, ki jo Škofijska karitas nudi ljudem v stiski, so ti lačni tudi duhovne hrane, poudarja Hozjan. »Občine in krajevne skupnosti kar precej naredijo v materialnem smislu ali na kulturnem področju, na duhovnem pa ne. Zato smo čutili dolžnost, da damo starejšim duhovno hrano,« pojasnjuje. Tako so s pomočjo prof. dr. Jožeta Ramovša usposobili 36 laikov, ki po župnijah murskosoboške škofije vodijo 16 skupin.

Sedem osnovnih ciljev

Hozjan navaja sedem nalog skupin za starejše, med katerimi so premoščanje prepada med verovanjem in vsakdanjo izkušnjo, poglabljanje osebne vere in izmenjava verskih izkušenj. »To so tako globoke verske izkušnje, da velikokrat ob kakšni temi jokamo ali pa se smejimo, ampak ker si ta skupina zaupa med seboj, si upajo povedati to izkušnjo.« Namen skupin je tudi priprava na nedeljsko sveto mašo, srečevanje med prijatelji in vključevanje laikov, ki jim Hozjan izreka veliko zahvalo. Ena od nalog skupin, »če ne celo najpomembnejša,« dodaja, pa je, »da se skupaj s člani skupin borimo proti evtanaziji«.

Vabljeni k poslušanju oddaje Karitas.

Oddaje
Obzorja duha (photo: Zajem zaslona) Obzorja duha (photo: Zajem zaslona)

Cenzura v oddaji Obzorja duha?

»Žalostna sem zaradi dogajanj... Nov prevod Svetega pisma iz izvirnih jezikov v slovenski jezik, vrhunsko delo v slovenski zgodovini za študij in razumevanje nam vsem, prispevek v oddaji Obzorja ...

Eva Golob (photo: ZSPM) Eva Golob (photo: ZSPM)

Eva Golob: Ponosni na podeželske korenine

»Vsako leto pripravimo zelo pester program skozi celo leto in številni naši dogodki so tradicionalni. Eden takih je državni kviz Mladi in kmetijstvo, ki bo (danes) v Velikih Laščah potekal že ...