Mateja F. Novljan
Andrej Novljan
Marjana Debevec
Starejši, osamljenost (foto: Pixabay)
Starejši, osamljenost | (foto: Pixabay)

Skupine za starejše: Pogosto jočemo ali se smejimo

19.02.2020, 15:49 Petra Stopar

Skrb za starejše je pomembno področje dela Katoliške cerkve. Škofijska karitas Murska Sobota to pomoč nudi v obliki obiskov na domu, v bolnišnicah ali v domovih za starejše, že štiri leta pa tudi na ravni organiziranih skupin.

Starejše teži osamljenost, nam pripoveduje duhovnik in predsednik Škofijske karitas Murska Sobota Jože Hozjan. »Živimo na območju Goričkega, od koder se mladi izseljujejo, celo v Avstrijo, in tako starejši ostajajo sami doma. Nekaj podobnega se dogaja tudi v Prlekiji,« pravi in dodaja, da so starejši odrinjeni tudi iz družin. »Jim ne pustijo do besede, niti, da bi vzgajali vnuke, ali pa jim govorijo, naj bodo tiho,« še nadaljuje. Kot duhovni pomočnik se s starejšimi in onemoglimi veliko srečuje v domovih za starejše v Rakičanu in v Murski Soboti, dvakrat na teden pa mašuje tudi v murskosoboški bolnišnici.

Zakaj skupine za starejše?

Poleg materialne pomoči, ki jo Škofijska karitas nudi ljudem v stiski, so ti lačni tudi duhovne hrane, poudarja Hozjan. »Občine in krajevne skupnosti kar precej naredijo v materialnem smislu ali na kulturnem področju, na duhovnem pa ne. Zato smo čutili dolžnost, da damo starejšim duhovno hrano,« pojasnjuje. Tako so s pomočjo prof. dr. Jožeta Ramovša usposobili 36 laikov, ki po župnijah murskosoboške škofije vodijo 16 skupin.

Sedem osnovnih ciljev

Hozjan navaja sedem nalog skupin za starejše, med katerimi so premoščanje prepada med verovanjem in vsakdanjo izkušnjo, poglabljanje osebne vere in izmenjava verskih izkušenj. »To so tako globoke verske izkušnje, da velikokrat ob kakšni temi jokamo ali pa se smejimo, ampak ker si ta skupina zaupa med seboj, si upajo povedati to izkušnjo.« Namen skupin je tudi priprava na nedeljsko sveto mašo, srečevanje med prijatelji in vključevanje laikov, ki jim Hozjan izreka veliko zahvalo. Ena od nalog skupin, »če ne celo najpomembnejša,« dodaja, pa je, »da se skupaj s člani skupin borimo proti evtanaziji«.

Vabljeni k poslušanju oddaje Karitas.

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc) Nuncij Jean-Marie Speich (photo: Rok Mihevc)

Nuncij Speich: Slovenija je presegla samo sebe

Apostolski nuncij Jean Marie Speich je ob 30-letnici vzpostavitve diplomatskih odnosov med Svetim sedežem in Republiko Slovenijo sinoči sprejel diplomatski zbor, predstavnike države, Cerkva in ...

Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA) Novi predsednik vlade Robert Golob (photo: Nebojša Tejić, STA)

Golobov kalifat

Težko sem prebiral knjigo, ki opisuje trpljenje maloštevilnih kristjanov v Iraku, Siriji in okolici. Težko pa zato, ker je bilo mučno brati opis mučenj. Najprej so zahtevali, da so kristjani ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...