Robert Božič
Aleš Karba
Alen Salihović
Starejši, osamljenost (foto: Pixabay)
Starejši, osamljenost | (foto: Pixabay)

Skupine za starejše: Pogosto jočemo ali se smejimo

19.02.2020, 15:49 Petra Stopar

Skrb za starejše je pomembno področje dela Katoliške cerkve. Škofijska karitas Murska Sobota to pomoč nudi v obliki obiskov na domu, v bolnišnicah ali v domovih za starejše, že štiri leta pa tudi na ravni organiziranih skupin.

Starejše teži osamljenost, nam pripoveduje duhovnik in predsednik Škofijske karitas Murska Sobota Jože Hozjan. »Živimo na območju Goričkega, od koder se mladi izseljujejo, celo v Avstrijo, in tako starejši ostajajo sami doma. Nekaj podobnega se dogaja tudi v Prlekiji,« pravi in dodaja, da so starejši odrinjeni tudi iz družin. »Jim ne pustijo do besede, niti, da bi vzgajali vnuke, ali pa jim govorijo, naj bodo tiho,« še nadaljuje. Kot duhovni pomočnik se s starejšimi in onemoglimi veliko srečuje v domovih za starejše v Rakičanu in v Murski Soboti, dvakrat na teden pa mašuje tudi v murskosoboški bolnišnici.

Zakaj skupine za starejše?

Poleg materialne pomoči, ki jo Škofijska karitas nudi ljudem v stiski, so ti lačni tudi duhovne hrane, poudarja Hozjan. »Občine in krajevne skupnosti kar precej naredijo v materialnem smislu ali na kulturnem področju, na duhovnem pa ne. Zato smo čutili dolžnost, da damo starejšim duhovno hrano,« pojasnjuje. Tako so s pomočjo prof. dr. Jožeta Ramovša usposobili 36 laikov, ki po župnijah murskosoboške škofije vodijo 16 skupin.

Sedem osnovnih ciljev

Hozjan navaja sedem nalog skupin za starejše, med katerimi so premoščanje prepada med verovanjem in vsakdanjo izkušnjo, poglabljanje osebne vere in izmenjava verskih izkušenj. »To so tako globoke verske izkušnje, da velikokrat ob kakšni temi jokamo ali pa se smejimo, ampak ker si ta skupina zaupa med seboj, si upajo povedati to izkušnjo.« Namen skupin je tudi priprava na nedeljsko sveto mašo, srečevanje med prijatelji in vključevanje laikov, ki jim Hozjan izreka veliko zahvalo. Ena od nalog skupin, »če ne celo najpomembnejša,« dodaja, pa je, »da se skupaj s člani skupin borimo proti evtanaziji«.

Vabljeni k poslušanju oddaje Karitas.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...