Blaž LesnikBlaž Lesnik
Aleš KarbaAleš Karba
Meta PotočnikMeta Potočnik

Dr. Jože Ramovš: »Včasih je luštno blo, danes ni več tako.« Jaz ne mislim tako.

Slovenija | 27.03.2019, 08:50 Nataša Ličen

Graditev dobrih medsebojnih odnosov je vsakodnevno delo, tudi zaradi zelo spremenjenega načina življenja. Nesmisel je govoriti, kako lepo je bilo včasih, danes pa ni več tako. Jaz ne mislim tako, je dejal dr. Jože Ramovš.

V celotni zgodovini človeštva imamo danes največjo priložnost za delo na lepšem sožitju, za boljše sodelovanje

Vedno so bile in bodo težave ter so bile in bodo priložnosti. Iz težav lahko naredimo nov razvojni korak. In teh priložnosti, storiti velik korak v lepše življenje, je v današnji družbi res veliko. Imamo za tretjino daljše življenje od naših dedov. Slovenija je med petimi odstotki tistih držav sveta, ki jim gre najbolje. To je velika priložnost.

Kako?, je pravo vprašanje

Eno je želja in potreba: »To moramo, to bi morali!« To pogosto slišimo. Tega so si želeli ljudje že pred tisoč leti. In, od tega, kaj vse bi morali, ni rezultatov. Kar je danes drugače so orodja in metode, ki jih je stroka razvila, lahko se jih na-učimo, ker jih imamo. Le uporabljati jih je treba. Kako pripovedovati, da me bodo drugi razumeli, kako usmerjati svojo pozornost? Tega se učimo. Kako je odločilen, ne kaj.

Mediji so odločilni

Vsaka medijska hiša ima strokovnjake za spremljanje športa, kaj pa za staranje prebivalstva? Če je stroka rekla, da se Evropa nahaja pred velikimi demografskimi spremembami, kakršnih še ni bilo, je to vsaj tako pomembno kot olimpijada. Če bi sedma sila to jemala resno, bi se novinarji specializirali za področje staranja prebivalstva in za iskanje rešitev ter za razvoj v razmerah staranja, vsaj tako kot za šport, kulturo, vreme, ... pa tega ni.

Spoštovanje sebe je osnova vseh dobrih odnosov

Obletnice nam veliko pomenijo, recimo Abraham. Postavimo na mizo svojega spomina tisto, kar nam je v življenju uspelo. To je pomembna inventura. Bistvo staranja družbe in posameznika je veselje nad dosežki in uspehi. Slovenski narod bo državotvoren, samostojen in kakovosten, ko bomo veseli stvari, ki smo jih naredili, države, miru, svoje kulture od Cirila in Metoda naprej, ali od Brižinskih spomenikov, temu naj se pridruži ponos nad vloženim delom. Ni bilo lahko, so bili nesporazumi, a ne usodni, vedno smo znali najti pot naprej.

Ko se ljudje grizejo med seboj, je to vedno izraz notranje krhkosti, nespoštovanja sebe

Za kakovostno staranje sta ob zavedanju doseženega pomembna tudi spoštovanje in hvaležnost. Bodimo hvaležni, da smo sploh lahko ustvarjali, da smo živeli v okoliščinah, ki so to dopuščale, da smo imeli/imamo možnosti za delo, mir v domovini in podobno. Učimo se, kako ne biti siten sebi in drugim. O tem podrobneje tudi v majski oddaji, 28. 5. ob 20. uri.

Jože Ramovš
Jože Ramovš © Izidor Šček

Slovenija, Sociala, Oddaje
Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS) Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin (photo: GURS)

Katastrski dohodek leti v nebo?

V zadnjih dneh smo v naše uredništvo prejeli nekaj klicev razburjenih lastnikov zemljišč, ki trdijo, da so v aplikaciji za Javni vpogled v opisne in grafične podatke katastra nepremičnin, za ...

Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  ) Kdor je miren in srečen, ga imajo ljudje radi. (photo: Gino Crescoli / Pixabay  )

Stres, potrtost, nemoč... ADIJO!

Kako se izkopati iz slabega razpoloženja, iz tesnobe ali stresa? Nasvet izkušene terapevtke je: »Pomagajte si s telesom!« Nevrologinja, doktorica Claudia Croos Müller je razvila metodo iz telesa v ...