Slavi KoširSlavi Košir
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Alen SalihovićAlen Salihović

Dr. Jože Ramovš: »Včasih je luštno blo, danes ni več tako.« Jaz ne mislim tako.

Slovenija | 27.03.2019, 08:50 Nataša Ličen

Graditev dobrih medsebojnih odnosov je vsakodnevno delo, tudi zaradi zelo spremenjenega načina življenja. Nesmisel je govoriti, kako lepo je bilo včasih, danes pa ni več tako. Jaz ne mislim tako, je dejal dr. Jože Ramovš.

V celotni zgodovini človeštva imamo danes največjo priložnost za delo na lepšem sožitju, za boljše sodelovanje

Vedno so bile in bodo težave ter so bile in bodo priložnosti. Iz težav lahko naredimo nov razvojni korak. In teh priložnosti, storiti velik korak v lepše življenje, je v današnji družbi res veliko. Imamo za tretjino daljše življenje od naših dedov. Slovenija je med petimi odstotki tistih držav sveta, ki jim gre najbolje. To je velika priložnost.

Kako?, je pravo vprašanje

Eno je želja in potreba: »To moramo, to bi morali!« To pogosto slišimo. Tega so si želeli ljudje že pred tisoč leti. In, od tega, kaj vse bi morali, ni rezultatov. Kar je danes drugače so orodja in metode, ki jih je stroka razvila, lahko se jih na-učimo, ker jih imamo. Le uporabljati jih je treba. Kako pripovedovati, da me bodo drugi razumeli, kako usmerjati svojo pozornost? Tega se učimo. Kako je odločilen, ne kaj.

Mediji so odločilni

Vsaka medijska hiša ima strokovnjake za spremljanje športa, kaj pa za staranje prebivalstva? Če je stroka rekla, da se Evropa nahaja pred velikimi demografskimi spremembami, kakršnih še ni bilo, je to vsaj tako pomembno kot olimpijada. Če bi sedma sila to jemala resno, bi se novinarji specializirali za področje staranja prebivalstva in za iskanje rešitev ter za razvoj v razmerah staranja, vsaj tako kot za šport, kulturo, vreme, ... pa tega ni.

Spoštovanje sebe je osnova vseh dobrih odnosov

Obletnice nam veliko pomenijo, recimo Abraham. Postavimo na mizo svojega spomina tisto, kar nam je v življenju uspelo. To je pomembna inventura. Bistvo staranja družbe in posameznika je veselje nad dosežki in uspehi. Slovenski narod bo državotvoren, samostojen in kakovosten, ko bomo veseli stvari, ki smo jih naredili, države, miru, svoje kulture od Cirila in Metoda naprej, ali od Brižinskih spomenikov, temu naj se pridruži ponos nad vloženim delom. Ni bilo lahko, so bili nesporazumi, a ne usodni, vedno smo znali najti pot naprej.

Ko se ljudje grizejo med seboj, je to vedno izraz notranje krhkosti, nespoštovanja sebe

Za kakovostno staranje sta ob zavedanju doseženega pomembna tudi spoštovanje in hvaležnost. Bodimo hvaležni, da smo sploh lahko ustvarjali, da smo živeli v okoliščinah, ki so to dopuščale, da smo imeli/imamo možnosti za delo, mir v domovini in podobno. Učimo se, kako ne biti siten sebi in drugim. O tem podrobneje tudi v majski oddaji, 28. 5. ob 20. uri.

Jože Ramovš
Jože Ramovš © Izidor Šček

Slovenija, Sociala, Oddaje
Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek) Skok čez Vršič na Mangart pa nazaj v Kranjsko goro. (photo: Rok Gajšek)

Kriza srednjih let

Z vami bi rad delil nekaj misli in občutji, ki sem jih pri sebi zaznal v zadnjih dneh, tednih, mesecih pa jih, prosim, vzemite s ščepcem soli in kančkom humorja. Pred kratkim sem namreč praznoval ...

Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv) Natalija Hormuth (photo: Osebni arhiv)

Zakaj je glas pot, ki vodi do harmonije?

Natalija Hormuth je profesorica latinščine in francoščine, svetovalka za celostno življenje in zdravje, coaching za vodenje z vrednotami, coaching za zavestno uporabo svojega glasu in solo pevka.