Štefan IskraŠtefan Iskra
Jaka KorenjakJaka Korenjak
Petra StoparPetra Stopar
Družina (foto: Unsplash)
Družina | (foto: Unsplash)

Christian Gostečnik: Starši so ikone in svetinje

Sociala | 04.02.2020, 08:24 Rok Mihevc Blaž Lesnik

O tem, kako prepoznati, sprejeti in živeti svoje poslanstvo in predvsem poslanstvo matere in očeta je v oddaji Za življenje spregovoril klinični psiholog in frančiškan p. dr. Christian Gostečnik. Vsaka mama trpi ob svojem otroku in vprašanjih, kot so: ali bo šel po pravi poti, se bo razvil, ali bo z njim vse v redu?

Starši so ikone in svetinje

Christian Gostečnik: "Karkoli oni počnejo v življenju, vedno so za nas ikone in imamo globoko željo in potrebo, da jih spoštujemo. Če jih ne spoštujemo oz. jih ne moremo spoštovati, ostane to vedno naša bolečina. Mi o starših ne govorimo kot o takih. Oni so naredili najboljše možno, so garali, trpeli, se mučili in naredili glede na njihov način, razmišljanje in dojemanje v svetu, v katerem so živeli, najboljše kar so lahko. Mi pa lahko ob tem doživljamo vse kaj drugega zraven, smo do njih kritični ... Tisto, kar ostane v nas, je odnos z njimi. Kaj so oni v ta odnos vložili oz. kaj smo mi v odnosu z njim dobili ... Lahko so bili verni, iskreni, pošteni in hoteli najboljše, mi pa smo pri njih doživljali čisto druge stvari. To je ta razkorak med enim in drugim. Zato bomo staršem vedno rekli, da so ikone. Da jim damo najosnovnejše priznanje in spoštovanje. Če jim tega ne moremo dati, je naša bolečina lahko res velika."

Več pa v posnetku oddaje Za življenje!

P. dr. Christian Gostečnik je gost oddaje Za življenje vsak mesec
p. Christian Gostečnik © Rok Mihevc

Sociala, Za življenje
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.