Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Nadškof Alojzij Cvikl na srečanju škofov (foto: FB)
Nadškof Alojzij Cvikl na srečanju škofov | (foto: FB)

Nadškof Cvikl: Bil je zgodovinski dogodek

24.02.2020, 13:36 Marjana Debevec

Šlo je za zgodovinsko srečanje, je po srečanju 52 škofov sredozemskega območja za naš radio dejal nadškof Alojzij Cvikl. Udeležencem iz trpečih dežel, kot je na primer Sirija, je veliko pomenilo, da so lahko podelili svoje težave in da so jim ostali škofje prisluhnili. Obvezali so se, da bodo ostali povezani in iskali načine, kako si lahko pomagajo.

Papež je zadnji dan srečanja škofov sredozemskega območja znova ostro obsodil vse vojne, saj nikoli niso rešitev problema. Kritiziral pa je tudi hinavščino tistih, ki pripravljajo mirovne konference, obenem pa prodajajo orožje. »Ko smo se mi pogovarjali, so vsi škofje zagovarjali skoraj isto misel. Tam prihajajo delegacije na mirovne konference, vsi z lepimi besedami, po drugi strani pa za hrbtom nemoteno teče trgovina z orožjem. Velesile, ki hočejo imeti nek kolač v teh deželah, ustvarjajo pekel in ljudi spravljajo iz domov oziroma razdirajo družine,« je povedal nadškof Cvikl.

Naloga Cerkve je sprejemanje ljudi, ki bežijo iz teh območij, je poudaril papež. Obenem pa se je zavzel za reševanje razlogov za migracije. »In se mi zdi, da je ta konferenca ravno tukaj hotela narediti en korak naprej. Zato je bilo veliko govora o skupnih projektih, ki bi lahko bili v to smer; potem glede pomoči pri vzgoji, izobraževanju, da bi ti ljudje imeli doma pogoje, da se dostojno izobrazijo in pripravijo na življenje.«

Poleg vzpostavljanja miru, izobraževanja in drugih življenjskih pogojev, pa je še kako pomembno zagotoviti spoštovanje verske svobode. V nekaterih državah Bližnjega Vzhoda in Afrike so namreč kristjani močno zatirani. »En škof je rekel: Jaz sem doma manj vreden kot čisto navaden obrtnik. Kristjani v mnogo deželah Sredozemskega morja dejansko nimajo priznanih osnovnih pravic.« Papež je pri tem poudaril, da je sam dialog premalo. Treba je priti do sožitja, kjer se bo spoštovalo vsakega človeka v njegovi edinstvenosti.

Škofje bodo sedaj oblikovali platformo, kjer bodo lahko spoznavali življenje drug drugega. »Drugič izmenjave med nami v obliki prostovoljcev, v obliki vzgojnih ustanov. Predlog je bil celo, da bi šli bogoslovci za eno leto tja na prakso, da začutijo njihovo okolje, ali pa njihovi k nam,« je za naš radio še dejal mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...