Jože BartoljJože Bartolj
Miha MočnikMiha Močnik
Tone GorjupTone Gorjup
Amazonija (foto: Pixabay)
Amazonija | (foto: Pixabay)

Papež v dokumentu ne omenja posvečenja poročenih mož

Svet | 12.02.2020, 14:41 Marta Jerebič

Papež Frančišek v danes objavljeni posinodalni apostolski spodbudi za Amazonijo ne uvaja sprememb na področju duhovniškega celibata in vloge žensk v Cerkvi. Dokument z naslovom Ljubljena Amazonija nakazuje nove poti oznanjevanja evangelija, spodbuja vlogo laikov, opozarja na skrb za okolje in uboge.

Dokument ima 32 strani, papež si želi, da bi ga vsi prebrali v celoti. Že ameriškim škofom na obisku ad limina je dejal, da se bodo mediji in splošna javnost osredotočili zgolj na vprašanji posvečenja poročenih mož in ženskega diakonata, medtem ko je sam hotel opozoriti na socialne, kulturne, ekološke in pastoralne spremembe v Amazoniji.

V dokumentu tako izrazi štiri velike sanje: da bi se Amazonija borila za pravice najbolj ubogih, da bi varovala kulturno bogastvo, da bi ljubosumno pazila na očarljivo naravno lepoto in da bi se krščanske skupnosti iz regije in z vsega sveta bolj vključile v Amazonijo, saj ponekod duhovnik skupnost obišče le enkrat na leto.

V zvezi s tem se je papež zavzel, da bi stalni diakoni, (ki bi jih moralo biti veliko več v Amazoniji), redovnice in laiki, prevzeli pomembne odgovornosti za rast skupnosti in te funkcije učinkovito opravljali ob primerni podpori. Posvečenja poročenih mož in ženskega diakonata tako v besedilu ne omenja, govori le o tem, da je »potrebno narediti vse«, da bodo imeli ljudje v Amazoniji dostop do zakramentov, zlasti do evharistije in spovedi.


Uredniški direktor vatikanskih medijev, Andrea Tornielli, meni, da papež z dokumentom presega polemike, ki so sinodo prikazovale skoraj kot nekakšen referendum o posvečenju poročenih mož. Po njegovih besedah gre za vprašanje, o katerem se razpravlja že dolgo časa in o katerem se bo tudi še v prihodnosti.

Portal Vatican Insider dodaja, da je papež dokument dokončal že konec decembra, torej preden so izbruhnile polemike v zvezi s knjigo kardinala Roberta Saraha in Benedikta XVI., v kateri branita celibat. Sledili so prevodi v druge jezike, dokument pa je papež podpisal na svečnico.

Svet
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...