Štefan IskraŠtefan Iskra
Marko ZupanMarko Zupan
Tone GorjupTone Gorjup
Vatikan (foto: Pixabay)
Vatikan | (foto: Pixabay)

Benedikt XVI.zanikal soavtorstvo knjige o celibatu

Cerkev po svetu | 14.01.2020, 11:44 Marjana Debevec

Mediji so se v zadnjih dneh razpisali o domnevnem nasprotujočem si mnenju med zaslužnim papežem Benediktom XVI. in papežem Frančiškom kar zadeva vprašanje celibata. Benedikt XVI. je namreč skupaj z gvinejskim kardinalom Robertom Sarahom izdal knjigo, v kateri branita dolgoletno tradicijo duhovniškega celibata, obenem pa obsojata medijsko manipulacijo sinode o Amazoniji. Knjiga bo v Franciji izšla jutri. Osebni tajnik zaslužnega papeža msgr. Gänswein pa pravi, da upokojeni papež ni bil obveščen o dejanski obliki in izvedbi knjige o duhovništvu.

Ko se je v medijih pojavila novica, češ da zaslužni papež Benedikt XVI. poskuša prisiliti papeža Frančiška, da ohrani obvezen celibat, je na družbenih omrežjih kar završalo. Za kaj pravzaprav pri tem gre? Benedikt in Sarah se v svoji knjigi Iz globine najinega srca strinjata s Frančiškom, da izbirni celibat ni predmet razprave. To je sedanji sveti oče jasno zatrdil že med svojim lanskim pogovorom z novinarji, ko se je vračal iz Paname. Je pa omenil možnost določenih izjem posvečenja starejših poročenih mož na odročnih območjih, ki bi lahko ljudem delili zakramente. O tem so razpravljali tudi na sinodi za Amazonijo, kjer na nekaterih območjih ljudje duhovnika lahko srečajo le enkrat ali dvakrat letno.

Benedikt se je s omenjenim vprašanjem sam osebno srečal, ko je poročenim duhovnikom iz anglikanske cerkve dovolil prestop v Katoliško Cerkev. Tako je, kot bi to bil primer Amazonije, določil izjemo na podlagi pastoralne potrebe. Zakaj sta torej s kardinalom Sarahom napisala omenjeno knjigo? Portal Crux now navaja odlomek iz uvoda vanjo, kjer avtorja zapišeta, da je medijska sinoda prevladala nad resnično sinodo. Cerkev sta zato pozvala, »naj se ne navdušuje nad diaboličnimi lažmi in zmotnimi načini, s katerimi so pri medijskem poročanju o amazonski sinodi želeli razvrednotiti duhovniški celibat«.

Cerkveni pravniki in vatikanisti medtem pod vprašaj postavljajo objavo knjige, ki na naslovnici kot avtorja navaja Benedikta XVI., ne omenja pa, da gre za zaslužnega papeža. Prepričani so tudi, da bi lahko bila zaradi omenjene knjige Frančiškova odločitev, če bo zavrnil posvečenje poročenih mož, prikazana kot odločitev pod Benediktovim pritiskom. Kot piše Crux, 92 letni zaslužni papež težko govori ter ne more ostati buden dlje od 30 minut. Kadar kaj pove, takrat jasno izrazi svojo vdanost sedanjemu papežu.

Pisec papeževe biografije Austen Ivereigh je zato prepričan, da je knjiga sad vpliva nasprotnikov papeža Frančiška. Tiskovni predstavnik Svetega sedeža Matteo Bruni je za medije izrekel stališče sedanjega papeža: »Osebno mislim, da je celibat dar za Cerkev«. Januarja lani je namreč Frančišek ponovil besede papeža Pavla VI.: »Raje dam življenje, kot pa spremenim zakon o celibatu.«

Kot rečeno, pa je osebni tajnik zaslužnega svetega očeta nadškof Georg Gänswein na prošnjo Benedikta XVI. telefoniral kardinalu Sarahu, naj posreduje pri založbi ter umakne njegovo ime in fotografijo z naslovnice nove knjige.

Besedilo o duhovništvu je upokojeni papež napisal lani poleti, je še povedal nadškof Gänswein, in ga na Sarahovo prošnjo izročil kardinalu v prosto uporabo. Vedel je, da naj bi zapis izšel v knjigi, toda po Gänsweinovih besedah Benedikt XVI. ni bil obveščen o dejanski obliki in izvedbi načrtovane knjige.

Poleg tega vprašanje pravic do besedila, ki ga je napisal Benedikt XVI., še ni pojasnjeno. Upokojeni papež bi moral kot soavtor knjige podpisati pogodbo z založbo, pri kateri bo delo izšlo, vendar se to ni zgodilo. »Gre za nesporazum, vendar pri tem ne smemo podvomiti v dober namen kardinala Saraha,« je še pojasnil nadškof Gänswein.



Cerkev po svetu, Papež in Sveti sedež
Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc) Dr. Gabriel Kavčič (photo: Rok Mihevc)

Hud cinizem

Predvidoma v prihodnjem tednu bo znano, kdaj bomo odločali o treh posvetovalnih referendumih, med katerimi bo tudi posvetovalni referendum o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Moralni ...

Peter Jančič (photo: STA) Peter Jančič (photo: STA)

Natikanje nagobčnika drugače mislečim

Spletni portal tednika Družina poroča, da je raziskovalec spolne vzgoje v šoli ter diplomirani mikrobiolog Tim Prezelj tožil novinarja Roka Blažiča zaradi sklopa objavljenih prispevkov o teoriji ...

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba?

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay) Skrbno izbirajmo obutev.  (photo: PixaBay)

Zakaj je dobro kupovati obutev popoldne?

Vida Ozis je ustanoviteljica blagovne znamke AN.NIKA, je direktorica Centra medicinske pedikure, razvila je medicinsko sponko - vse ostale, ki so prisotne na domačem trgu, so iz uvoza. Večina si ...