Jože BartoljJože Bartolj
Aleš KarbaAleš Karba
Helena KrižnikHelena Križnik
Oznanila župnij (foto: Rok Mihevc)
Oznanila župnij | (foto: Rok Mihevc)

Kako bo z upravljanjem župnij v prihodnje?

Cerkev na Slovenskem | 08.02.2020, 15:05 Marjana Debevec

Združevanja ali celo ukinitve nekaterih župnij zaradi pomanjkanja duhovnikov ne predstavljajo le pastoralnih izzivov, ampak tudi ekonomske in gospodarske. O tem so se dopoldne pogovarjali ključarji in člani župnijskih gospodarskih svetov ljubljanske nadškofije.

Po besedah ravnatelja nadškofijske gospodarske uprave Blaža Gregorca je treba dobro načrtovati poslovanje župnij in upravljanje s cerkvenim premoženjem. »Župnikov, upraviteljev, je po župnijah vedno manj. Zato vsekakor tudi pričakujemo morda še večjo pomoč laikov predvsem pri materialnem upravljanju cerkva, cerkvenega premoženja«.

Župnija, kot pravni subjekt, je podvržena civilno pravnim zakonitostim, pa tudi cerkvenemu kanonskemu pravu. »V marsikateri župniji stvari zelo lepo tečejo. Imajo zelo lepo in pregledno urejene posesti, inventarje in tako naprej, marsikje je pa to še potrebno storiti. In zato je bilo to srečanje namenjeno tudi izmenjavi dobrih praks, izkušenj, ki so v urejenih župnijah, v dobro delujočih župnijah, da to posredujejo tudi svojim kolegom ključarjem in članom gospodarskega sveta«, je še povedal Blaž Gregorc. Gre torej za izzive, ki bodo zaradi upadanja števila duhovnih poklicev in spremenjenih razmer še kako aktualni tudi v prihodnosti.

Cerkev na Slovenskem
Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor) Jubilanti z nadškofom Cviklom (photo: Nadškofija Maribor)

Somaševanje jubilantov z nadškofom Cviklom

Na praznik apostola Tomaža je v mariborski stolnici potekalo slovesno somaševanje duhovnikov jubilantov. Somaševanje je vodil nadškof Alojzij Cvikl, ki se je z jubilanti zahvalil Bogu za dar ...

Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv) Tereza navdušuje s svojimi recepti (photo: Osebni arhiv)

Kulinarična mornarka

Tereza Poljanič je bila med prvimi, ki je pri nas vodila televizijske kulnarične oddaje, s katerimi je v našem prostoru začela širiti zavest o zdravi prehrani, kaj to sploh je in kako pripravljati ...