Nataša LičenNataša Ličen
Andrej JermanAndrej Jerman
Marcel KrekMarcel Krek
Vesela družina je tam, kjer je bližina (foto: Pixabay)
Vesela družina je tam, kjer je bližina | (foto: Pixabay)

Marko Juhant: Kjer sta starša dobra drug z drugim, tam bo dobro tudi otroku

Oddaje | 11.01.2020, 12:02 Nataša Ličen

Otrok družine, v kateri ni sreče, kjer ni dnevnih drobnih zadovoljstev, kjer starša ne poskrbita drug za drugega, kjer sta osorna drug z drugim ali živita vsak k sebi, tam otrok dobi občutek, da tudi zanj ne bo dobro poskrbljeno.

Izkušnja otroka v takšnem primeru je, da je lahko nevarno, če bo imel svoje mnenje, da se je bolje strinjati z drugimi, drugače mu bosta odvzeti pozornost in ljubezen.

Pretirano se posvečamo otrokom, na partnerski odnos pa pozabimo.

Kaj se dogaja?
"Otroci so danes vajeni dobiti dovolj in še več. Za partnerje pa običajno ne znamo poskrbeti." Okolje, v katerem otroci lahko dobro delujejo, je družina, v njej morajo biti stvari urejene. »Tudi mene je, ko sem začel podrobneje opazovati te okoliščine, presenetilo, kako zelo se posvečajo otrokom, jih razvajajo, starši pa pozabljajo nase in na svoj odnos.«

Ko stvari ne gredo, si starši hitro mečejo drobna polena pod noge. Kot bi ne imeli skupne naloge.

Marko Juhant, specialni pedagog. Sledite mu lahko na Cmrlj.biz
Marko Juhant, specialni pedagog. Sledite mu lahko na Cmrlj.biz © Izidor Scek

Obsipavamo se z očitki, namesto da bi se podpirali. Otroci bodo odrasli in odšli, partnerji pa ostanemo skupaj, kdo bo poskrbel za nas, če ne sami, drug za drugega?

Ko se kaj zalomi, bi vsi nekaj delali z otrokom
»Kadar obiščem takšne družine na njihovo željo, ko stvari ne gredo, hitro opazim drobna polena, ki si jih starši mečejo pod noge. Kot bi ne imeli skupne naloge. Rečejo, otroci so moje največje bogastvo. A ja, delujejo pa ne tako, ampak zelo nepremišljeno.«

Strokovnjaki smo zamudili celotno generacijo, to so zdajšnji mladi starši, nekje do štiridesetega leta stari, kar zadeva mobilne telefone in aplikacije na njih, odvisni so od telefona kot strela, ves čas visijo na telefonih, potem se pa čudijo, zakaj so na telefonih otroci.

Naj bo več bližine in dotikov
Naj bo več bližine in dotikov © Pixabay

Manjka pa stika, osebnega odnosa, drobnih signalov pozornosti, bližine in dotikov. "Telesnih signalov skoraj ni. Ljubezni, izražene na takšen način, skoraj ne vidim več. »Pockrljajmo« se, razvajajmo se, govorim o drobnih stvareh. Svetujem veliko igre, vzemite si čas za igro z otroki in vzemite si čas za partnerja.« Danes preveč malikujemo delo in čas zase.

Vprašajmo se vsak teden sproti, koliko bližine smo doživeli, je dali doživeti drugim in koliko so je bili deležni moji otroci.

Če sta si starša blizu, pa so lahko težave z otrokom precejšnje, se bo na koncu običajno vedno izšlo in bo mogoče doseči visoke rezultate. "Velikokrat sem doživel dobro delovanje družin v skromnih razmerah, ko je šlo predobro, pa so se oddaljili", je pripovedoval Marko Juhant, "ker sta pozabila poskrbeti drug za drugega, ker so stvari postale preveč samoumevne."

Več pa v posnetku oddaje!

Oddaje, Via positiva, Za sožitje, Za življenje