Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Marjana Debevec
Vesela družina je tam, kjer je bližina (foto: Pixabay)
Vesela družina je tam, kjer je bližina | (foto: Pixabay)

Marko Juhant: Kjer sta starša dobra drug z drugim, tam bo dobro tudi otroku

11.01.2020, 12:02 Nataša Ličen

Otrok družine, v kateri ni sreče, kjer ni dnevnih drobnih zadovoljstev, kjer starša ne poskrbita drug za drugega, kjer sta osorna drug z drugim ali živita vsak k sebi, tam otrok dobi občutek, da tudi zanj ne bo dobro poskrbljeno.

Izkušnja otroka v takšnem primeru je, da je lahko nevarno, če bo imel svoje mnenje, da se je bolje strinjati z drugimi, drugače mu bosta odvzeti pozornost in ljubezen.

Pretirano se posvečamo otrokom, na partnerski odnos pa pozabimo.

Kaj se dogaja?
"Otroci so danes vajeni dobiti dovolj in še več. Za partnerje pa običajno ne znamo poskrbeti." Okolje, v katerem otroci lahko dobro delujejo, je družina, v njej morajo biti stvari urejene. »Tudi mene je, ko sem začel podrobneje opazovati te okoliščine, presenetilo, kako zelo se posvečajo otrokom, jih razvajajo, starši pa pozabljajo nase in na svoj odnos.«

Ko stvari ne gredo, si starši hitro mečejo drobna polena pod noge. Kot bi ne imeli skupne naloge.

Marko Juhant, specialni pedagog. Sledite mu lahko na Cmrlj.biz
Marko Juhant, specialni pedagog. Sledite mu lahko na Cmrlj.biz © Izidor Scek

Obsipavamo se z očitki, namesto da bi se podpirali. Otroci bodo odrasli in odšli, partnerji pa ostanemo skupaj, kdo bo poskrbel za nas, če ne sami, drug za drugega?

Ko se kaj zalomi, bi vsi nekaj delali z otrokom
»Kadar obiščem takšne družine na njihovo željo, ko stvari ne gredo, hitro opazim drobna polena, ki si jih starši mečejo pod noge. Kot bi ne imeli skupne naloge. Rečejo, otroci so moje največje bogastvo. A ja, delujejo pa ne tako, ampak zelo nepremišljeno.«

Strokovnjaki smo zamudili celotno generacijo, to so zdajšnji mladi starši, nekje do štiridesetega leta stari, kar zadeva mobilne telefone in aplikacije na njih, odvisni so od telefona kot strela, ves čas visijo na telefonih, potem se pa čudijo, zakaj so na telefonih otroci.

Naj bo več bližine in dotikov
Naj bo več bližine in dotikov © Pixabay

Manjka pa stika, osebnega odnosa, drobnih signalov pozornosti, bližine in dotikov. "Telesnih signalov skoraj ni. Ljubezni, izražene na takšen način, skoraj ne vidim več. »Pockrljajmo« se, razvajajmo se, govorim o drobnih stvareh. Svetujem veliko igre, vzemite si čas za igro z otroki in vzemite si čas za partnerja.« Danes preveč malikujemo delo in čas zase.

Vprašajmo se vsak teden sproti, koliko bližine smo doživeli, je dali doživeti drugim in koliko so je bili deležni moji otroci.

Če sta si starša blizu, pa so lahko težave z otrokom precejšnje, se bo na koncu običajno vedno izšlo in bo mogoče doseči visoke rezultate. "Velikokrat sem doživel dobro delovanje družin v skromnih razmerah, ko je šlo predobro, pa so se oddaljili", je pripovedoval Marko Juhant, "ker sta pozabila poskrbeti drug za drugega, ker so stvari postale preveč samoumevne."

Več pa v posnetku oddaje!

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Oddaje, Via positiva, Za sožitje, Za življenje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Bo še slišati slovensko govorjeno besedo? (photo: ARO) Bo še slišati slovensko govorjeno besedo? (photo: ARO)

Zgodba o krvosesih in birokratih. In virusu.

Vsak človek v življenju doživi kaj izjemnega ali nenavadnega, kar ga nato spremlja vse nadaljnje dni. V spominu se počasi utapljata prva in druga svetovna vojna, vedno manj je tudi pričevalcev o ...

Dijakinje z videom sporočajo, da zmoremo.  (photo: Osebni arhiv) Dijakinje z videom sporočajo, da zmoremo.  (photo: Osebni arhiv)

Dijaki sporočajo: Zmoremo!

Na Radio Ognjišče je pisala dijakinja Gaja Viler, ki obiskuje program predšolske vzgoje na Srednji šoli v Izoli. Pred tretjo ustavitvijo javnega življenja, zaradi upočasnitve širjenja virusa, so s ...

Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay) Cepljenje (photo: Katja Fuhlert / Pixabay)

Kristjani in cepljenje?

Cepljenje predstavlja ta trenutek eno najpomembnejših in vročih vprašanj, s katerim se ukvarjajo vlade, zdravstvena ministrstva in posamezniki po vsem svetu. Na začetku leta je kazalo, da bomo z ...

S. Nikolina (photo: Izidor Šček) S. Nikolina (photo: Izidor Šček)

S. Nikolina: Pripravimo jedi za velikonočni žegen

Prvi dnevi velikega tedna so še delavniški. Gospodinje in gospodinjci imajo polne roke dela s pripravljanjem prazničnih jedi. O tem smo govorili tudi v Svetovalnici s sestro Nikolino.

O avtorju