Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar

Marko Juhant: "Delamo z otrokom in ne za otroka."

09.11.2019, 14:32 Nataša Ličen

Vzgoja je zahtevna in nedorečena zgodba prav zaradi posebnosti vsakega otroka, tudi zaradi edinstvenosti vsakega odnosa. Zato nam je naložena posebna odgovornost, ker na koncu ob vsem, kar slišimo in ne glede na to, koliko nasvetov preberemo, sami odločimo, kako in kaj.

"Nekaj je prebrati knjigo, drugo pa prebrano upoštevati in vnesti v življenje", pravi Marko Juhant. Njegove knjige se pišejo ob dolgoletnih izkušnjah in konkretnih srečevanjih z vzgojnimi zapleti pedagoških delavcev, staršev in sploh vseh, ki jim je dana vloga spremljanja našega mladega rodu.

Kakšen je naš svet vrednot?

Piše, ker s tem najhitreje odgovori na vse negotovosti, ki spremljajo vzgojo."Količina informacij o vzgoji in možnosti izbire je tolikšna, da starši na trenutke ne vedo, kaj izbrati. Težko je izbrati sito, s katerim bi lahko našli pravo zase in za svoje otroke." Prav zato je tako dragoceno in med poslušalci zelo poslušano srečanje s strokovnjakom, ko iz prve roke izvemo, kaj bi lahko uporabili že danes. Predstavimo svoje okoliščine in posebnosti, ki so ključne, da strokovnjak lahko poda pravi odgovor. Specialni pedagog Marko Juhant prihaja v naš studio vsak drugi mesec, novembra smo z njim govorili o uporu, uporništvu in trmi nekaj letnih otrok, o odklanjanju hrane, neupoštevanju osnovnih priporočil in tudi o ljubosumju že odraslega fanta.

Več o aktualnostih na https://www.cmrlj.biz/

Še enkrat o knjigah in številnih informacijah, ki so danes na voljo za uspešno in učinkovito vzgajanje

Marko Juhant: "Ob slišanem, prebranem je treba preveriti, če prebrano sodi v naš svet vrednot. Če tisto, kar preberemo, uporabimo in deluje, se je vendarle ob tem treba zavedati, da morda ne bo večno tako, saj se otrok razvija, spreminja in tudi njegove sposobnosti naraščajo. Zato vsak prijem zadošča le za določen čas. Nekaj stalnic je, med temi je glavna ljubezen do otroka, prava in globoka, brezpogojna, posebej v trenutkih, ko gre kaj narobe."

Otrok potrebuje očeta in mamo

Tudi zato je nujen odnos tako z moškim kot žensko, očetom in mamo, strici in tetami ter tako naprej, ker otrok že po nekaj letih začne graditi globje čustvene in ostale odnose tudi z drugimi ljudmi. Ko po nekaj letih skoraj popolne odvisnosti od mame zleze iz njenega naročja, si deklica želi več pozornosti očeta, želi si igre z njim, norčavih iger, smeha in druženja. Fant mamici, kot vemo, natrga rože, ji prinaša risbe, s tem ji izkazuje pozornost in sporoča, da si želi več stikov in druženja z njo. No, to so moje besede v povzetku Markovih razmišljanj, ki pravi: "Otroci kmalu ugotovijo, kako pomembni so starši drugega spola, kot so sami. Lakota po drugem spolu je velika. Imajo občutek, da bi brez njih kar umrli. Pri dekletih to prepoznamo, ko reče mama, lahko bi vzgajali pri nas, če deklica očeta ne bi tako ovijala okrog prsta. No, če se to dogaja, je to super znak. Želi si ob maminem objemu tudi moške družbe. In, pri fantih seveda, obratno. To so prastare zadeve, za katere vemo, kako in da delujejo. To je zdrav razvoj. Ljubezen do otrok je večna, ne smemo pa pozabiti tudi na ljubezen do partnerja, tudi v to je treba vlagati."

Kam vlagamo čustva?

"Iz partnerstva dobim samo tisto, kar vanj vlagam. Pogledati moramo, kam vlagamo svoja čustva. Vlagamo jih, da jih dobimo nazaj. S kom se primerjamo?" Tudi to vprašanje, samopreverjanje je važno. Se primerjamo s tistimi, ki imajo več, ali? "Bogastvo je v iskreni skrbi drug za drugega, v poznavanju drug drugega, bogastvo je, da smo radi skupaj, da se znamo osrečiti in podobno. Če dovolj dolgo gledamo druge in drugam, bomo hitro našli nekaj, kar imajo, mi ne."

Sožitje staršev je najlepša pesem za otroke, navda jih z občutkom varnosti. Priporočamo poslušanje celotne oddaje z Markom Juhantom ter obisk spletne strani cmrlj.biz

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Oddaje, Za življenje

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay) Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay)

Naučena nemoč

Ste že slišali za zgodbo? Oziroma nevrološki poizkus, ko so v akvariju združili večjo ribo in manjše, med njimi pa postavili stekleno pregrado. Večja riba je seveda brez oklevanja takoj zaplavala ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

O avtorju