Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Korenje (foto: Pixabay)
Korenje | (foto: Pixabay)

Miša Pušenjak: Seme je živa stvar!

Kmetijstvo | 31.01.2020, 07:15 Robert Božič

»Ljudje zelo pogosto seme jemljejo kot neko mrtvo stvar, ki sicer nekoč pod nekimi pogoji oživi. Pa temu ni tako,« je ta teden v Svetovalnici opozorila Miša Pušenjak, specialistka za pridelavo vrtnin na Kmetijsko gozdarskem zavodu Maribor. »Seme je živa stvar, seme ves čas diha, seme je rastlinica skupaj z lončkom.«

Matična rastlina, ki daje seme, mu namreč da tudi hrano in zaščito, tisto živo pa je kalček. In od te zaščite in predvsem hrane, je mlada rastlina, ki vzkali, odvisna vse do faze prvih pravih listov. Šele ti so namreč sposobni začeti s pomočjo snovi iz zemlje in fotosinteze pridelovati hrano za rastlino in njen razvoj.

Problem neuspelih setev

Neuspeh setve je lahko posledica prezgodnjih setev v neprimernih okoliščinah, je v oddaji opozorila Miša Pušenjak, ki je odgovarjala na vprašanje ene od poslušalk, ki ima težave s kalitvijo semena peteršilja. Če sejemo peteršilj pri 8 stopinjah Celzija, je opozorila, potrebuje skoraj mesec dni, da vzkali. Pri normalni temperaturi lahko vzkali v desetih dneh, zavedati pa se moramo, da vsa tista hrana, ki je v ovojnici semena, mora to kaleče seme prehranjevati namesto deset ali nekaj dni več, celih mesec dni.

Kako do najboljšega semena?

Pušenjakova je tudi opozorila na kvaliteto semena. V tistih prvih socvetjih, ki jih oblikujejo kobulnice in ki tudi prvi dozorijo, je najboljše seme. Vendar to seme ponavadi ni dostopno na trgu, ampak šele tisto, ki ga v semenskih nasadih dajo cvetovi, ki so kasneje dozoreli in ga požanjejo s posebnimi kombajni. To drugo seme pa je ponavadi običajne kakovosti. Če seme pridelujemo sami, bodimo pozorni na to prvo seme ki ga rastline oblikujejo in ga posebej pazljivo shranjujmo, saj nam bo dalo najboljše rezultate.

 

Peteršilj
Peteršilj © pixabay

Miša Pušenjak je svetovala tudi kako pravilno dobiti najboljše seme solate in nekaterih drugih solatnic, spregovorila o pomenu pazljivega sušenja in shranjevanja v papirnatih ali vrečkah iz blaga v temi in na suhem mestu ter pri nizkih temperaturah.

Svetovala je tudi o tem, kako nakaliti seme peteršilja, kdaj sejati korenček in peteršilj, zakaj staro seme slabše kali , zakaj seme zelene ni kalilo, kako zeleno sejati in kako vzgojiti sadike, vzgoja sadik plodovk in o vzgoji sadik v rastlinjakih, kako spoznati in kupiti sadiko dobre kakovosti . Vabljeni k poslušanju!

Kmetijstvo, Svetovalnica
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...