Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Marko ZupanMarko Zupan
Rok MihevcRok Mihevc
Potica (foto: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij)
Potica | (foto: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij)

Nasveti sestre Nikoline: Božična potica

Svetovalnica | 23.12.2019, 17:38 Matjaž Merljak

Za dobro božično potico je treba imete dobre sestavine in tudi pravi recept. Priznana avtorica kuharskih knjig, sestra Nikolina, je v današnji oddaji Svetovalnica natrosila nekaj nasvetov za pripravo testa in tudi nadevov: orehovega, čokoladnega, skutinega ... Ali ste vedeli, da peka v ventilatorski pečici lahko povzroči odstopanje skorje od testa?

Dobro je, da so sestavine za potico - tako za testo kot za nadev - pravočasno pripravljene. Masa za nadev mora biti prav sladka in tudi arom ne smemo pozabiti. Paziti moramo tudi, da sta nadev in testo enako mehka oz. trda, no dobro je to, da nadev lahko do konca - do mazanja - popravljamo. Z dodajanjem orehov, lešnikov ali mandljev oz. s prilivanjem mleka, sladke smetane, črne kave ...

Sestavine za potico

V skledo presejemo 1 kg moke in dodamo 2 žlički soli, v jamico damo pa limonino lupino in 2 žlici ruma. Posebej pripravimo kvas (kocko kvasa, žlico sladkorja in 2 žlici moke). Pripravimo še štiri rumenjake in 100 g sladkorja (beljake uporabimo za nadev), 2 dl močno toplega mleka, 100 g maščobe (olje in 60 g raztopljenega masla).

Postopek

Rumenjake s sladkorjem zamešamo ter zlijemo v moko, nato dodamo še kvas ter premešamo, na koncu dodamo še maščobo. Gnetemo z eno roko ali obema. Med gnetenjem, ko testo postaja krepko, dolijemo nekaj žlic mleka. To ponavljamo, celoten čas gnetenja je vsaj 10 minut. Tako testo se bo dobro razvaljalo, a prej naj vzhaja pol drugo uro (90 minut).

Da se ne bi naredile luknje, moramo testo za potico dobro valjati, svetuje sestra Nikolina.

Če damo potice v skupni pekač, jih stike namažemo z oljem, da se bodo lepo razdelile. Sicer pa jih premažemo z jajcem in damo v hladno pečico, nato jo prižgemo na 190 stopinj in se počasi pogreva. Čez čas potice pokrjemo. Celotni čas peke je eno uro.

Če potice ne vzhaja v pečici, naj vzhaja uro ali 70 minut in nato jo premažemo z jajcem in damo v pečico.

Da se ne bi naredile luknje, moramo testo dobro valjati, svetuje sestra Nikolina. In še: da ne bo prišlo do odstopanja skorje, damo v 180 stopinj Celzija vročo pečico in pečemo brez ventilacije. Ko je pečeno, jo damo iz pečice, pustimo v pekaču še pet minut, nato s kartico ločimo od pekača ter obrnemo na desko. Pokrijemo s papirnato brisačo in servieto ter pokrijemo s folijo. Ohlaja naj se v kuhinji.

Naročite se podcast nasvetov sestre Nikoline!
Vsak teden vas bodo pričakali novi nasveti, da bo iz kuhinje odlično dišalo!

Orehov nadev
500 g orehov, 150 g sladkorja, žlica drobtin, cimet, nožev vrh prave kave, poparimo z 1,5 - 2 dl sladke smetane. Premešamo in dodamo sneg iz beljakov. Vanj zamešamo vanilin sladkor in 1-2 žlice sladkorja, 1-2 žlici ruma in limonin ali pomarančni sok ter rahlo premašamo. Podobno naredimo lešnikov nadev.

Čokoladni nadev
Maslo umešamo, dodamo 1-2 rumenjaka, sladkor, aromo (vanilni in žličke ruma) in čokoladni prah ter sneg. Obogatimo ga lahko z dodatkom kokosa. Drugi način: 3/4 l mleka, 250 g masla in 180 g sladkorja skupaj zavremo. Zakuhamo 300 g moke in ko zavre, zamešamo 200 g čokoladnega prahu. Ohladimo in namažemo po razvaljanem testu (sestavine za nadev pri testu iz 1 kg moke)

Skutin nadev
Skuto (1/2 kg) najprej dobro pretlačimo. Dodamo sladkor, 2-3 rumenjake, 2 ščepa soli, 3 žlice sladkorja, sneg in 2 žlici pšeničnega zdroba ali drobno narezano sredico rezine belega kruha (ne pa suhih drobtin, saj sušijo nadev). Po potrebi zamešamo tudi žlico kisle smetane, vanilin sladkor in limonin sok ter rozine za dober okus nadeva.

Več receptov sestre Nikoline ...

Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.

O avtorju