Slavi KoširSlavi Košir
Mark GazvodaMark Gazvoda
Helena KrižnikHelena Križnik
Potica (foto: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij)
Potica | (foto: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij)

Nasveti sestre Nikoline: Božična potica

Svetovalnica | 23.12.2019, 17:38 Matjaž Merljak

Za dobro božično potico je treba imete dobre sestavine in tudi pravi recept. Priznana avtorica kuharskih knjig, sestra Nikolina, je v današnji oddaji Svetovalnica natrosila nekaj nasvetov za pripravo testa in tudi nadevov: orehovega, čokoladnega, skutinega ... Ali ste vedeli, da peka v ventilatorski pečici lahko povzroči odstopanje skorje od testa?

Dobro je, da so sestavine za potico - tako za testo kot za nadev - pravočasno pripravljene. Masa za nadev mora biti prav sladka in tudi arom ne smemo pozabiti. Paziti moramo tudi, da sta nadev in testo enako mehka oz. trda, no dobro je to, da nadev lahko do konca - do mazanja - popravljamo. Z dodajanjem orehov, lešnikov ali mandljev oz. s prilivanjem mleka, sladke smetane, črne kave ...

Sestavine za potico

V skledo presejemo 1 kg moke in dodamo 2 žlički soli, v jamico damo pa limonino lupino in 2 žlici ruma. Posebej pripravimo kvas (kocko kvasa, žlico sladkorja in 2 žlici moke). Pripravimo še štiri rumenjake in 100 g sladkorja (beljake uporabimo za nadev), 2 dl močno toplega mleka, 100 g maščobe (olje in 60 g raztopljenega masla).

Postopek

Rumenjake s sladkorjem zamešamo ter zlijemo v moko, nato dodamo še kvas ter premešamo, na koncu dodamo še maščobo. Gnetemo z eno roko ali obema. Med gnetenjem, ko testo postaja krepko, dolijemo nekaj žlic mleka. To ponavljamo, celoten čas gnetenja je vsaj 10 minut. Tako testo se bo dobro razvaljalo, a prej naj vzhaja pol drugo uro (90 minut).

Da se ne bi naredile luknje, moramo testo za potico dobro valjati, svetuje sestra Nikolina.

Če damo potice v skupni pekač, jih stike namažemo z oljem, da se bodo lepo razdelile. Sicer pa jih premažemo z jajcem in damo v hladno pečico, nato jo prižgemo na 190 stopinj in se počasi pogreva. Čez čas potice pokrjemo. Celotni čas peke je eno uro.

Če potice ne vzhaja v pečici, naj vzhaja uro ali 70 minut in nato jo premažemo z jajcem in damo v pečico.

Da se ne bi naredile luknje, moramo testo dobro valjati, svetuje sestra Nikolina. In še: da ne bo prišlo do odstopanja skorje, damo v 180 stopinj Celzija vročo pečico in pečemo brez ventilacije. Ko je pečeno, jo damo iz pečice, pustimo v pekaču še pet minut, nato s kartico ločimo od pekača ter obrnemo na desko. Pokrijemo s papirnato brisačo in servieto ter pokrijemo s folijo. Ohlaja naj se v kuhinji.

Naročite se podcast nasvetov sestre Nikoline!
Vsak teden vas bodo pričakali novi nasveti, da bo iz kuhinje odlično dišalo!

Orehov nadev
500 g orehov, 150 g sladkorja, žlica drobtin, cimet, nožev vrh prave kave, poparimo z 1,5 - 2 dl sladke smetane. Premešamo in dodamo sneg iz beljakov. Vanj zamešamo vanilin sladkor in 1-2 žlice sladkorja, 1-2 žlici ruma in limonin ali pomarančni sok ter rahlo premašamo. Podobno naredimo lešnikov nadev.

Čokoladni nadev
Maslo umešamo, dodamo 1-2 rumenjaka, sladkor, aromo (vanilni in žličke ruma) in čokoladni prah ter sneg. Obogatimo ga lahko z dodatkom kokosa. Drugi način: 3/4 l mleka, 250 g masla in 180 g sladkorja skupaj zavremo. Zakuhamo 300 g moke in ko zavre, zamešamo 200 g čokoladnega prahu. Ohladimo in namažemo po razvaljanem testu (sestavine za nadev pri testu iz 1 kg moke)

Skutin nadev
Skuto (1/2 kg) najprej dobro pretlačimo. Dodamo sladkor, 2-3 rumenjake, 2 ščepa soli, 3 žlice sladkorja, sneg in 2 žlici pšeničnega zdroba ali drobno narezano sredico rezine belega kruha (ne pa suhih drobtin, saj sušijo nadev). Po potrebi zamešamo tudi žlico kisle smetane, vanilin sladkor in limonin sok ter rozine za dober okus nadeva.

Več receptov sestre Nikoline ...

Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Nadškofijska karitas Maribor (photo: NKM) Nadškofijska karitas Maribor (photo: NKM)

Karitas ni dobrodelni odpad

Nadškofijska karitas Maribor je na pot poslala prvi letošnji kontingent človekoljubne pomoči v srbski Aleksinac, s katerim ga veže že dolgoletno sodelovanje. Z nadaljnjo pomočjo nadaljuje tudi ...

Bazilika v Ogleju (photo: Velvet, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons) Bazilika v Ogleju (photo: Velvet, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons)

Z nadškofom Zoretom v Oglej več ko 1700 romarjev

Ljubljanska nadškofija je danes pripravila svetoletno postno romanje v Oglej. Več kot 1700 romarjev se je odpravilo v eno najpomembnejših zgodovinskih in duhovnih središč krščanstva. Osrednji del ...

Člani uredniškega odbora (photo: Tanja Dominko) Člani uredniškega odbora (photo: Tanja Dominko)

Soglasje za zgodovinski trenutek

V Katedrali svobode so predstavili knjigo Soglasje za zgodovinski trenutek, v kateri so zapisani novi prispevki za slovenski pomladni program. Knjiga je dostopna v digitalni obliki, saj vsebuje ...

Matic Vidic po gostovanju v oddaji Via positiva (photo: NL) Matic Vidic po gostovanju v oddaji Via positiva (photo: NL)

Smernik za smisel

Ob Tednu družine in dan po prazniku svetega Jožefa smo k pogovor povabili moža, očeta in terapevta, Matica Vidica. Pogovarjali smo se tudi ob izidu njegove knjige.

Ambrož Kastelic, Pija Trontelj in Urban Šifrar (photo: Rok Mihevc) Ambrož Kastelic, Pija Trontelj in Urban Šifrar (photo: Rok Mihevc)

O ovčjereji ne bo govora

Podcasti so v zadnjih letih postali ena najbolj priljubljenih oblik digitalne vsebine, ki združuje informativnost, zabavo in izobraževanje. Gre za zvočne ali video oddaje, ki so na voljo prek ...

O avtorju