Nataša LičenNataša Ličen
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
Potica (foto: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij)
Potica | (foto: Boris B.Voglar / Dobrote Slovenskih kmetij)

Nasveti sestre Nikoline: Božična potica

Svetovalnica | 23.12.2019, 17:38 Matjaž Merljak

Za dobro božično potico je treba imete dobre sestavine in tudi pravi recept. Priznana avtorica kuharskih knjig, sestra Nikolina, je v današnji oddaji Svetovalnica natrosila nekaj nasvetov za pripravo testa in tudi nadevov: orehovega, čokoladnega, skutinega ... Ali ste vedeli, da peka v ventilatorski pečici lahko povzroči odstopanje skorje od testa?

Dobro je, da so sestavine za potico - tako za testo kot za nadev - pravočasno pripravljene. Masa za nadev mora biti prav sladka in tudi arom ne smemo pozabiti. Paziti moramo tudi, da sta nadev in testo enako mehka oz. trda, no dobro je to, da nadev lahko do konca - do mazanja - popravljamo. Z dodajanjem orehov, lešnikov ali mandljev oz. s prilivanjem mleka, sladke smetane, črne kave ...

Sestavine za potico

V skledo presejemo 1 kg moke in dodamo 2 žlički soli, v jamico damo pa limonino lupino in 2 žlici ruma. Posebej pripravimo kvas (kocko kvasa, žlico sladkorja in 2 žlici moke). Pripravimo še štiri rumenjake in 100 g sladkorja (beljake uporabimo za nadev), 2 dl močno toplega mleka, 100 g maščobe (olje in 60 g raztopljenega masla).

Postopek

Rumenjake s sladkorjem zamešamo ter zlijemo v moko, nato dodamo še kvas ter premešamo, na koncu dodamo še maščobo. Gnetemo z eno roko ali obema. Med gnetenjem, ko testo postaja krepko, dolijemo nekaj žlic mleka. To ponavljamo, celoten čas gnetenja je vsaj 10 minut. Tako testo se bo dobro razvaljalo, a prej naj vzhaja pol drugo uro (90 minut).

Da se ne bi naredile luknje, moramo testo za potico dobro valjati, svetuje sestra Nikolina.

Če damo potice v skupni pekač, jih stike namažemo z oljem, da se bodo lepo razdelile. Sicer pa jih premažemo z jajcem in damo v hladno pečico, nato jo prižgemo na 190 stopinj in se počasi pogreva. Čez čas potice pokrjemo. Celotni čas peke je eno uro.

Če potice ne vzhaja v pečici, naj vzhaja uro ali 70 minut in nato jo premažemo z jajcem in damo v pečico.

Da se ne bi naredile luknje, moramo testo dobro valjati, svetuje sestra Nikolina. In še: da ne bo prišlo do odstopanja skorje, damo v 180 stopinj Celzija vročo pečico in pečemo brez ventilacije. Ko je pečeno, jo damo iz pečice, pustimo v pekaču še pet minut, nato s kartico ločimo od pekača ter obrnemo na desko. Pokrijemo s papirnato brisačo in servieto ter pokrijemo s folijo. Ohlaja naj se v kuhinji.

Naročite se podcast nasvetov sestre Nikoline!
Vsak teden vas bodo pričakali novi nasveti, da bo iz kuhinje odlično dišalo!

Orehov nadev
500 g orehov, 150 g sladkorja, žlica drobtin, cimet, nožev vrh prave kave, poparimo z 1,5 - 2 dl sladke smetane. Premešamo in dodamo sneg iz beljakov. Vanj zamešamo vanilin sladkor in 1-2 žlice sladkorja, 1-2 žlici ruma in limonin ali pomarančni sok ter rahlo premašamo. Podobno naredimo lešnikov nadev.

Čokoladni nadev
Maslo umešamo, dodamo 1-2 rumenjaka, sladkor, aromo (vanilni in žličke ruma) in čokoladni prah ter sneg. Obogatimo ga lahko z dodatkom kokosa. Drugi način: 3/4 l mleka, 250 g masla in 180 g sladkorja skupaj zavremo. Zakuhamo 300 g moke in ko zavre, zamešamo 200 g čokoladnega prahu. Ohladimo in namažemo po razvaljanem testu (sestavine za nadev pri testu iz 1 kg moke)

Skutin nadev
Skuto (1/2 kg) najprej dobro pretlačimo. Dodamo sladkor, 2-3 rumenjake, 2 ščepa soli, 3 žlice sladkorja, sneg in 2 žlici pšeničnega zdroba ali drobno narezano sredico rezine belega kruha (ne pa suhih drobtin, saj sušijo nadev). Po potrebi zamešamo tudi žlico kisle smetane, vanilin sladkor in limonin sok ter rozine za dober okus nadeva.

Več receptov sestre Nikoline ...

Svetovalnica, Kuhajmo s s. Nikolino
Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar ) Misijonar Pedro Opeka s sodelavci Radia Ognjišče (photo: Matjaž Križnar )

VIDEO: Nekaj trenutkov si je vzel tudi za nas.

Slovenski misijonar Pedro Opeka nadaljuje z obiskom v domovini. Osrednji dogodek za vse, ki se želite srečati z njim, bo zvečer v Medvodah, prenašali ga bomo tudi na naši spletni strani. Opeko je ...

Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes) Prebivalci Hersona (photo: Caritas Spes)

Zakaj se Ukrajinci bojijo prihahajoče zime

Ruske sile so ponoči nad Ukrajino izstrelile več kot 40 brezpilotnih letalnikov iranske izdelave. Pred tem naj bi ukrajinska vojska pri Kačjem otoku v Črnem morju sestrelila ruski bombnik Su-24. ...

O avtorju