Marjan BuničMarjan Bunič
Andrej NovljanAndrej Novljan
Marta JerebičMarta Jerebič
Erika Plevel (foto: Nataša Ličen)
Erika Plevel

Preveč občutljivi?

Slovenija | 22.11.2019, 14:02 Nataša Ličen

Ste morda v skupini tistih, ki pogosto slišijo o svoji občutljivosti kot nebodigatreba? Regratova lučka je kotiček za visoko občutljive.

Spletni kotiček Regratova lučka je ustvarila Erika Plevel z namenom najti podobno misleče in čuteče ljudi, s katerimi bi se povezala ter delila svoje misli, znanje in izkušnje z visoko občutljivostjo pri sebi in svojih treh hčerkah. Želi, da s podporo drug drugemu pomagamo spoznati in sprejeti svojo občutljivost ter videti njeno dragocenost in moč.

Je visoko občutljiv vaš otrok, ste takšni sami? 

"S tem ni nič narobe. Vam podobnih je do dvajset odstotkov ljudi, a se žal o tem (pre)malo govori in piše." Visoka občutljivost je osebnostna lastnost.

V oddaji Via positiva je Erika Plevel povedala: »Najprej je potrebno zavedanje, da ugotovimo, kje pride do kratkih stikov, in kaj lahko naredimo. Moje vodilo in velika motivacija so moje hčerke, s katerimi sem si resnično želela vzpostaviti kakovosten odnos. Nisem želela vzgajati v premoči z ukazi, ustrahovanjem in prepovedmi. Način, za katerega sem se odločila, ni mehak, nočem popuščati in hčere zavijati v vato. Meje se lahko postavijo tudi nežno, a odločno. Ko vidim, da se stvari začnejo spreminjati pri meni, mi je to v pogum za vztrajanje tudi v odnosu s partnerjem. Sebe moramo čim bolje spoznati, vedeti kaj potrebujemo, se naučiti to jasno povedati, šele potem lahko s partnerjem uspešno usmerjamo svoj odnos.«

Visoka občutljivost je lahko velika prednost

»Visoko občutljivi imajo občutljivejši živčni sistem, možgani delujejo nekoliko drugače, kar potrjujejo številne znanstvene raziskave in stroka. Opazijo več, kot bi imeli občutljivejše radarje in zato zaznajo veliko stvari v svoji okolici, vse kar opazijo in čutijo, zaznajo globlje in imajo več »dela« s procesiranjem vseh zaznav in občutij. Zato so pogosto nagnjeni k večji stimulaciji, obenem pa tudi strogostjo do sebe in perfekcionizmom. Številne zaznave jih preplavijo, v odzivih so zato lahko burnejši. Potrebujejo nekoliko več časa za predelavo vseh pridobljenih podatkov, da se uspejo prilagoditi. Ko se naučijo s tem živeti, se visoka občutljivost lahko pokaže kot velika prednost.«

Preverite, če ste visoko občutljivi in morda boste končno dobili odgovor, zakaj so čustveni viharji tako naporni za vas?

Slovenija, Sociala, Oddaje, Via positiva
Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.