Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Andrej Šinko
Jelena Dimitrijević (foto: Rok Mihevc)
Jelena Dimitrijević

Jelena Dimitrijević: "Hrana ni samo to, kar zaužijemo"

15.11.2019, 12:33 Nataša Ličen

Hrana je marsikaj. Hranijo nas tudi emocije, naši odzivi. Tudi narava, sprehod in gibanje, nas na določeni ravni nahranijo. Pomembno je spanje. Na zdravje in dobro počutje vplivajo tudi psihični dejavniki.

Smo nežni s seboj, se zavedamo svojih vzorcev ali nam za to ni mar, kako se soočamo z izzivi, v kakšnem prostoru živimo, je v njem veliko elektrosmoga ali plesni, se gibljemo prav, nekateri s telesno aktivnostjo tudi pretiravajo, vse to se odraža pri našem zdravju in dobrem počutju. Ogromno je dejavnikov, ki vplivajo na zdravje in naše ravnovesje.

O prehrani smo se pogovarjali z Jeleno Dimitrijević, svetovalko za rastlinsko prehrano in certificirano nutricionistko.

Najlažje je spremeniti prehrano

»S pomočjo strokovnjakov, ali če se znamo dobro opazovati, lahko pripravimo dober program zase. Ko se fizična moč dvigne, se lahko začnemo ukvarjati z ostalim, se poglobimo v svoje vedenjske vzorce in odzive. Marsikdo koncepta prehrane ne razume. Skupen je poudarek, da je treba uživati hrano, ki ni predelana in vnaprej pripravljena. Hrana, ki se pogreva, ni več optimalna.«

Ogljikovi hidrati

»Večina ljudi povezuje ogljikove hidrate s predelanimi izdelki, kot so peciva, testenine, krušni izdelki. To, če pretiravamo z uživanjem, dvigne krvni sladkor. Sadje, zelenjava, stročnice, žita, kalčki, v vodi namočena zrna, semena, to je pravi način uživanja kakovostnih ogljikovih hidratov. Takšna hrana je prvinska.«

Telo deluje na glukozo

»Težava ni v polnovrednem sladkorju, ampak v intracelularni maščobi, ki preprečuje normalno delovanje celic. »Pogovor« med inzulinom in celično membrano je moten. Procesirani ogljikovi hidrati so torej težava, zdravi, kakovostni pa so naša naravna hrana.«

Vlaknine

»Niso pomembne samo za dobro odvajanje, pomembne so tudi zato, ker nahranijo dobre bakterije, zaradi česar se proizvajajo maščobne kisline, ki delujejo protivnetno in še in še.«

Priprava hrane

»Ne pregrevajmo je, pripravljajmo hrano na vodi in potem dodajmo kakovostne maščobe. Če želimo biti bolj zdravi se izogibajmo praženju in segrevanju maščob. Oksidacija se pri takšni kuhi vedno zgodi in to je toksično za naše telo. Pri hrani, pripravljeni na vodi, se poigrajmo z začimbami, ki bodo obogatile okus.«

Bodimo prežvekovalci

»Do stokrat, pravijo stare vede, naj bi prežvečili hrano. Če bomo vsaj do tridesetkrat, bo v redu. S tem tudi sporočimo želodcu, da prihaja hrana. Tudi smoothije prežvečimo in premešajmo v ustih s slino. Način, kako pripravimo hrano je pomemben. Kdo, na kakšen način jo pripravi, vse je vibracija, ki pride tudi v nas.«

Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec) Urša Cankar Soares (photo: Marjana Debevec)

Urša Cankar Soares: Tega si nisem jaz izmislila

Potem ko je matični odbor potrdil spremembe družinskega zakonika, jih bo na seji, ki se začne prihodnji teden, sprejemal še državni zbor. Na seji odbora so sodelovali tudi nekateri predstavniki ...

Udeleženci okrogle mize v Mariboru (photo: Luka Mavrič) Udeleženci okrogle mize v Mariboru (photo: Luka Mavrič)

Politično nekorektni moški

Včeraj je potekalo tretje vseslovensko srečanje moških. Na praznik blaženega škofa Antona Martina Slomška so v Mariboru v ustanovi, ki nosi njegovo ime razmišljali o tem, kaj pomeni biti mož, kaj ...

Družina (photo: pexels) Družina (photo: pexels)

"Mama je aspirin, ata pa apaurin"

Po dveh mesecih smo v oddaji Za življenje gostili specialnega pedagoga Marka Juhanta, ki pravi, da je čas, ki prihaja, zanj najlepši v letu. Ne samo zaradi pestrosti barv, tudi zato, ker stvari, ...