Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Jelena Dimitrijević (foto: Rok Mihevc)
Jelena Dimitrijević

Jelena Dimitrijević: "Hrana ni samo to, kar zaužijemo"

15.11.2019, 12:33 Nataša Ličen

Hrana je marsikaj. Hranijo nas tudi emocije, naši odzivi. Tudi narava, sprehod in gibanje, nas na določeni ravni nahranijo. Pomembno je spanje. Na zdravje in dobro počutje vplivajo tudi psihični dejavniki.

Smo nežni s seboj, se zavedamo svojih vzorcev ali nam za to ni mar, kako se soočamo z izzivi, v kakšnem prostoru živimo, je v njem veliko elektrosmoga ali plesni, se gibljemo prav, nekateri s telesno aktivnostjo tudi pretiravajo, vse to se odraža pri našem zdravju in dobrem počutju. Ogromno je dejavnikov, ki vplivajo na zdravje in naše ravnovesje.

O prehrani smo se pogovarjali z Jeleno Dimitrijević, svetovalko za rastlinsko prehrano in certificirano nutricionistko.

Najlažje je spremeniti prehrano

»S pomočjo strokovnjakov, ali če se znamo dobro opazovati, lahko pripravimo dober program zase. Ko se fizična moč dvigne, se lahko začnemo ukvarjati z ostalim, se poglobimo v svoje vedenjske vzorce in odzive. Marsikdo koncepta prehrane ne razume. Skupen je poudarek, da je treba uživati hrano, ki ni predelana in vnaprej pripravljena. Hrana, ki se pogreva, ni več optimalna.«

Ogljikovi hidrati

»Večina ljudi povezuje ogljikove hidrate s predelanimi izdelki, kot so peciva, testenine, krušni izdelki. To, če pretiravamo z uživanjem, dvigne krvni sladkor. Sadje, zelenjava, stročnice, žita, kalčki, v vodi namočena zrna, semena, to je pravi način uživanja kakovostnih ogljikovih hidratov. Takšna hrana je prvinska.«

Telo deluje na glukozo

»Težava ni v polnovrednem sladkorju, ampak v intracelularni maščobi, ki preprečuje normalno delovanje celic. »Pogovor« med inzulinom in celično membrano je moten. Procesirani ogljikovi hidrati so torej težava, zdravi, kakovostni pa so naša naravna hrana.«

Vlaknine

»Niso pomembne samo za dobro odvajanje, pomembne so tudi zato, ker nahranijo dobre bakterije, zaradi česar se proizvajajo maščobne kisline, ki delujejo protivnetno in še in še.«

Priprava hrane

»Ne pregrevajmo je, pripravljajmo hrano na vodi in potem dodajmo kakovostne maščobe. Če želimo biti bolj zdravi se izogibajmo praženju in segrevanju maščob. Oksidacija se pri takšni kuhi vedno zgodi in to je toksično za naše telo. Pri hrani, pripravljeni na vodi, se poigrajmo z začimbami, ki bodo obogatile okus.«

Bodimo prežvekovalci

»Do stokrat, pravijo stare vede, naj bi prežvečili hrano. Če bomo vsaj do tridesetkrat, bo v redu. S tem tudi sporočimo želodcu, da prihaja hrana. Tudi smoothije prežvečimo in premešajmo v ustih s slino. Način, kako pripravimo hrano je pomemben. Kdo, na kakšen način jo pripravi, vse je vibracija, ki pride tudi v nas.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Oddaje , Hrana in okolje , Svetovalnica

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek) Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek)

Sestre dominikanke zapuščajo Petrovče

V župniji Petrovče so deset let živele in delale sestre dominikanke Svete Katarine Sienske, zdaj pa jo zaradi pomanjkanja poklicev zapuščajo. S pomočjo pri pastoralnem delu in sprejemu romarjev ...

Svete Višarje na prvi avgustovski dan v megli (photo: Matjaž Merljak) Svete Višarje na prvi avgustovski dan v megli (photo: Matjaž Merljak)

Romanje na Višarje kljub dežju, deloma na daljavo

Na Svete Višarje sta včeraj vabila Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov na 33. Romanje treh Sloveniji. Zaradi zelo slabega vremena je bil okrnjen tako program kot tudi ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...