Marjan Bunič
Andrej Novljan
Silvestra Sadar
Jelena Dimitrijević (foto: Rok Mihevc)
Jelena Dimitrijević

Jelena Dimitrijević: "Hrana ni samo to, kar zaužijemo"

15.11.2019, 12:33 Nataša Ličen

Hrana je marsikaj. Hranijo nas tudi emocije, naši odzivi. Tudi narava, sprehod in gibanje, nas na določeni ravni nahranijo. Pomembno je spanje. Na zdravje in dobro počutje vplivajo tudi psihični dejavniki.

Smo nežni s seboj, se zavedamo svojih vzorcev ali nam za to ni mar, kako se soočamo z izzivi, v kakšnem prostoru živimo, je v njem veliko elektrosmoga ali plesni, se gibljemo prav, nekateri s telesno aktivnostjo tudi pretiravajo, vse to se odraža pri našem zdravju in dobrem počutju. Ogromno je dejavnikov, ki vplivajo na zdravje in naše ravnovesje.

O prehrani smo se pogovarjali z Jeleno Dimitrijević, svetovalko za rastlinsko prehrano in certificirano nutricionistko.

Najlažje je spremeniti prehrano

»S pomočjo strokovnjakov, ali če se znamo dobro opazovati, lahko pripravimo dober program zase. Ko se fizična moč dvigne, se lahko začnemo ukvarjati z ostalim, se poglobimo v svoje vedenjske vzorce in odzive. Marsikdo koncepta prehrane ne razume. Skupen je poudarek, da je treba uživati hrano, ki ni predelana in vnaprej pripravljena. Hrana, ki se pogreva, ni več optimalna.«

Ogljikovi hidrati

»Večina ljudi povezuje ogljikove hidrate s predelanimi izdelki, kot so peciva, testenine, krušni izdelki. To, če pretiravamo z uživanjem, dvigne krvni sladkor. Sadje, zelenjava, stročnice, žita, kalčki, v vodi namočena zrna, semena, to je pravi način uživanja kakovostnih ogljikovih hidratov. Takšna hrana je prvinska.«

Telo deluje na glukozo

»Težava ni v polnovrednem sladkorju, ampak v intracelularni maščobi, ki preprečuje normalno delovanje celic. »Pogovor« med inzulinom in celično membrano je moten. Procesirani ogljikovi hidrati so torej težava, zdravi, kakovostni pa so naša naravna hrana.«

Vlaknine

»Niso pomembne samo za dobro odvajanje, pomembne so tudi zato, ker nahranijo dobre bakterije, zaradi česar se proizvajajo maščobne kisline, ki delujejo protivnetno in še in še.«

Priprava hrane

»Ne pregrevajmo je, pripravljajmo hrano na vodi in potem dodajmo kakovostne maščobe. Če želimo biti bolj zdravi se izogibajmo praženju in segrevanju maščob. Oksidacija se pri takšni kuhi vedno zgodi in to je toksično za naše telo. Pri hrani, pripravljeni na vodi, se poigrajmo z začimbami, ki bodo obogatile okus.«

Bodimo prežvekovalci

»Do stokrat, pravijo stare vede, naj bi prežvečili hrano. Če bomo vsaj do tridesetkrat, bo v redu. S tem tudi sporočimo želodcu, da prihaja hrana. Tudi smoothije prežvečimo in premešajmo v ustih s slino. Način, kako pripravimo hrano je pomemben. Kdo, na kakšen način jo pripravi, vse je vibracija, ki pride tudi v nas.«

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Oddaje, Hrana in okolje, Svetovalnica

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica) Magdalena Gornik (photo: Župnija Sodražica)

47 let je živela brez zemeljske hrane

Spominjamo se 125. obletnice smrti slovenske mistikinje in kandidatinje za blaženo Magdalene Gornik. Poleg izjemnih pojavov, kot so bila številna mistična doživetja, zamaknjenja, Kristusove rane ...

S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa) S. Meta Potočnik (photo: #DeliJezusa)

Zakaj s. Meta ne kupuje več avokada?

Verjetno ste se že nekajkrat vprašali, koliko sami prispevate k bolj trajnostnemu delovanju in razvoju družbe. Pa ste naredili kakšen korak več kot le to, da ste ločevali smeti ali šli peš do ...

Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay) Bodimo dobra sprememba. Post je lahko velika priložnost.  (photo: PixaBay)

Naučena nemoč

Ste že slišali za zgodbo? Oziroma nevrološki poizkus, ko so v akvariju združili večjo ribo in manjše, med njimi pa postavili stekleno pregrado. Večja riba je seveda brez oklevanja takoj zaplavala ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash) Moj čas je tudi v zakonu nekaj običajnega, nevarno pa je, če si ga vzamemo preveč in začnemo iz odnosa bežati. (photo: Svyatoslav Romanov / Unsplash)

Dr. Drago Jerebic: »Ni res, da varajo samo neverni!«

V tokratni oddaji je bila osrednja tema odnos med partnerjema. Ta je večkrat na preizkušnji, a zrela posameznika znata pristopiti k reševanju težav. Kako se spopasti z odtujenostjo, umikanjem, kaj ...

O avtorju