Blaž LesnikBlaž Lesnik
Andrej NovljanAndrej Novljan
Petra StoparPetra Stopar
DrP. dr. Ivan Platovnjak in doc. dr. Tadej Stegu (foto: Nataša Ličen)
DrP. dr. Ivan Platovnjak in doc. dr. Tadej Stegu

Zdrava krščanska duhovnost ni beg, ampak je vera dejavnih odnosov

Oddaje | 17.10.2019, 17:50 Nataša Ličen

Vseživljenjska duhovna rast in celostni razvoj sta danes vsebini, ki vse bolj pritegneta sodobnega človeka. Teologi imajo veliko znanja s področja duhovnosti, ki bi ga lahko predstavili širšemu krogu, tudi tistim, ki šele iščejo.

Zakaj toliko negotovosti?

Kaj danes pretresa človeka?, smo se vprašali z doc. dr. Tadejem Stegujem in p. dr. Ivanom Platovnjakom. »To je eno temeljnih vprašanj. Zakaj človek išče potešitev svojih hrepenenj v stvareh, ki ne nasitijo in ne nudijo izpolnitve srca?« Življenjski smisel je še vedno temeljno vprašanje.

Zakaj živimo in kako je s smrtjo?

»Pred tem nihče ne pobegne. To je izziv, s katerim se slej ali prej vsak sooči. Milost krščanske duhovnosti nosi s seboj zarjo vstajenja. Trenutek smrti za kristjana ni konec, je prehod. Staranje je v življenju kristjana drugače osvetljeno«, pravi dr. Tadej Stegu. Lahko pa se odtujimo in na to enostavno ne mislimo. A, to ničesar ne reši.

Iskanja je danes veliko

Človek je bitje, ki mora vedno znova najti odgovor na temeljno vprašanje smisla, zakaj živim in kdo sem? »Krščanska duhovnost pomaga najti globino, v kateri se lahko soočamo z vsem, kar pride in nas doleti v življenju, da ne omagamo in ne sestopimo s poti, ampak najdemo smisel tudi takrat, ko se zdi vse brez smisla«, poudari dr. Ivan Platovnjak in ob tem sogovornika skupaj dodata: »Krščanstvo ni beg v osamo, v odtujenost, je vera dejavnega odnosa

Ni vsaka ponudba kakovostna

»Kljub bliskovitemu in vse večjemu napredku, sodobni človek spoznava, da življenje ni samo telo in niso samo čustva, ampak je tudi duh. Obstaja veliko ponudbe, zato je pomembno pomagati človeku, da se znotraj ponujenega znajde, saj ni vsaka ponudba dobra.«

Avtentično krščanstvo ni otožnost, je zadovoljstvo in pristno, zgrajeno veselje, kljub križem.

Duhovnost ni samo za izbrane

Umetnost je, kako v času razširjenega individualizma med številno ponudbo odkriti in izbrati dobro. »Hitro nas pritegnejo številne ponudbe. Ne prepuščajmo se, vstopajmo v konkretno življenje in delo. Karkoli delamo, delajmo v veselju, hvaležni za številne možnosti. Bog ni vsiljiv, med nas stopa skozi najtesnejšo špranjoNi treba izbirati nekaj izrednega, iščimo v vsakdanjem življenju Luč in Njegovega Duha.

Naučimo se ubesediti vsako doživljanje, vsa čutenja in jih povezujmo z Bogom ter veselo vestjo evangelija. S tem je več možnosti, da tudi ob izgubi zmoremo skozi bolečino, jo izkričimo in najdemo nekoga, s katerim upamo deliti, kar je v nas. Le tako bomo tudi ob spominu na minulo in ob izgubi ljubljenega, sposobni iti naprej in graditi novo zgodbo v Ljubezni.

Duhovna akademija

Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani je več kot le zgolj izobraževalna ustanova, njeno poslanstvo je tudi prinašati duhovnost slovenskemu človeku, priti naproti tudi tistim, ki niso vpeti v cerkveno življenje. Prinašati veselo novico.

Vpis v program Duhovne akademije za letošnje akademsko leto je odprt do 25. oktobra. Obsega 13 predavanj uveljavljenih strokovnjakov človeka, družbe, duhovnosti in Svetega Pisma.

Oddaje
Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj) Arhitekt Matic Suhadolc (photo: Jože Bartolj)

Matic Suhadolc – Naš gost

Naš gost je bil arhitekt Matic Suhadolc, ki je leta 2021 med drugim prejel odličje sv. Cirila in Metoda Slovenske škofovske konference za njegov izjemen doprinos na področju izgradnje in obnove ...