Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar
Radio Ognjišče (foto: ARO)
Radio Ognjišče

Kdo so žvižgači - izdajalci ali sodobni junaki?

Slovenija | 16.10.2019, 16:39

Med nami so ljudje, ki so pri svojem delu priče spornim, nezakonitim, celo kriminalnim dejanjem. Čeprav so zavezani k varovanju zaupnih podatkov, ne molčijo. Nekateri jih imajo za izdajalce, nekateri za sodobne junake. To so žvižgači. Evropska unija jih želi zaščititi, članice so zato potrdile posebno direktivo. V dveh letih morajo nova pravila prenesti v nacionalno zakonodajo. V Sloveniji se že vrstijo pozivi, naj vlada to stori čim prej.

Žvižgači tvegajo vse - tudi življenje

Brez žvižgačev bi marsikatera problematična dejanja znotraj posameznih ustanov, političnih organov in podjetij ostala skrita. "Zavedati se moramo, da nekdo, ki pri svojem delu naleti na sporno, nezakonito, celo kriminalno dejanje, v katerega so vpleteni njegovi nadrejeni, ter o tem obvesti medije in javnost, ogromno tvega. Tvega lahko izgubo zaposlitve, v najbolj drastičnih primerih lahko tvega celo neko lastno fizično škodo, konec koncev lahko tvega življenje," opozarja predsednik Združenja novinarjev in publicistov dr. Matevž Tomšič.

Evropska unija želi zaščititi žvižgače

Ker so žvižgači lahko pomemben novinarski vir, morajo mediji ravnati odgovorno in zagotoviti njihovo anonimnost. A to včasih ni dovolj. "Ker ljudje dosti tvegajo, da bodo opozorili na nekaj, kar je v javnem interesu, a hkrati ni v interesu njihovih nadrejenih, zahteva neko normativno in pravno zaščito," je prepričan dr. Tomšič. Zato v Združenju novinarjev in publicistov podpirajo direktivo o zaščiti žvižgačev, ki so ji članice Evropske unije prižgale zeleno luč. Vzpostavila naj bi varne kanale za poročanje tako pristojnim znotraj organizacije kot javnim organom.

Bo Slovenija prevzela vodilno vlogo na tem področju?

Naj naša država prevzame vodilno vlogo na tem področju ter nova pravila stare celine pretopi v ambiciozen in napreden zakon, Ljubljano poziva Transparency International Slovenia. Naj ne čaka, dodajajo v Združenju novinarjev in publicistov. "Glede na neoperativnost vlade ne bi upal trditi, da se bo to zgodilo prav hitro," je precej pesimističen dr. Tomšič.

Slovenija, Politika, Evropska Unija
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...