Mateja SubotičanecMateja Subotičanec
Boštjan SmoleBoštjan Smole
Rok MihevcRok Mihevc
Pridna in marljiva Kranjska sivka (foto: Franc Šivic)
Pridna in marljiva Kranjska sivka

Čebelarji poskrbite, da bodo čebele imele dovolj hrane!

Kmetijstvo | 18.06.2019, 08:45

Letošnje leto je spet težko leto za čebelarje, ki sicer upajo, da bodo prihodnji tedni prinesli vsaj nekaj paše na gozdnem drevju, čeprav se v nekaterih predelih Slovenije letos v veliko večji meri kot običajno pojavlja kristalizacija medu (oziroma nabrane mane) v satju, ki mnogim povzroča veliko sivih las. V današnjih minutah za kmetijstvo in podeželje smo na to področje pogledali v pogovoru s Simonom Golobom, svetovalcem specialistom pri Javni svetovalni službi Čebelarske zveze Slovenije.

"Kljub letošnji zgodnji in razmeroma topli pomladi, ki je obetala ugoden začetek pašne sezone, in dober razvoj čebeljih družin, pa so nas razmere v preteklih tednih negativno presenetile," pravi Simon Golob. "Aprila, v času cvetenja medovitih rastlin, ko bi morale čebele intenzivno izkoriščati paše se je pojavilo deževno obdobje, ki je čebelam onemogočalo izletavanje iz panjev. V začetku maja je z vdorom hladnega severnega zraka prišlo do izrazite ohladitve, ob kateri so se temperature ponekod približale ledišču, višje ležeča mesta pa so bile deležna tudi snega. Vremensko stanje se tudi kasneje ni izboljšalo, razmeroma nizke temperature in daljša obdobja padavin so vztrajala tudi v drugi polovici meseca in negativno vplivala na medenje rastlin, izkoriščanje paš in razvoj čebeljih družin.

Kako je z potrebami kranjske sivke po hrani v pomladanskem času?

Razvoj družin kranjske čebele v spomladanskem času je zelo intenziven, matice obilno zalegajo in posledično povečujejo število čebel v posamezni družini. Zavedati se moramo da je buren razvoj čebeljih družin povezan tudi s povečano porabo hrane. Čebele namreč velike količine medu in cvetnega prahu porabijo za proizvodnjo matičnega mlečka in hrane za zalego. V kolikor vnosa hrane zaradi neugodnih zunanjih razmer, katerim smo priča v zadnjem času, ni, čebele pričnejo porabljati zalogo hrane, ki jih imajo v panjih. Ker so te zaloge omejene, močna čebelja družina pa lahko dnevno porabi tudi med 0,5 kg in 0,75 kg hrane, lahko hitro pride do pomanjkanja. Takšna družina lahko v tem času, v enem tednu porabi okrog 5 kg zalog in že v kratkem času pride na rob stradanja. Zalogo hrane je zato potrebno preveriti pogosteje, v pomoč nam je tudi čebelarska tehtnica, nikakor pa se ne smemo zanašati na to, da so bili panji ob zadnjem pregledu pred tednom in več še polni hrane.

Pomanjkanje hrane namreč usodno vpliva na razvoj čebelje družine, saj kot odziv na pomanjkanje, matica najprej omeji, kasneje pa z zaleganjem tudi prekine. Oboje ima izrazito negativen vpliv na celotno čebelarsko sezono, saj manj zalege v tem času, pomeni nekaj tisoč pašnih čebel manj v času kasnejših intenzivnih paš. V kolikor se pomanjkanje hrane nadaljuje, čebele najprej zmanjšajo lastno porabo, s tem da zmanjšajo svojo aktivnost znotraj panja. Ko zalog hrane v satnih celicah že zmanjkuje, pa se zatečejo k kanibalizmu in zadnje rezerve hrane dobijo v odkriti zalegi, katero izpijejo. V najhujši stiski se lotijo celo pokrite zalege, kar opazimo kot prisotnost popolnoma razvitih, neobarvanih in izpitih telesc mlade zalege na žrelih panjev. Družino ki je trpela lakoto lahko s pravočasnih ukrepanjem še rešimo in poskrbimo da bo preživela, a bo zaradi pomanjkanja čebel za izkoriščanje pašne sezone, za nas brez pomena. V kolikor pa ne ukrepamo pravočasno in čebel ne nakrmimo pa lahko pride tudi do odmiranja čebel in do propada celotne čebelje družine.

Koliko hrane pa mora imeti na zalogi čebelja družina?

Čebelarji moramo poskrbeti, da imajo čebelje družine ves čas na razpolago vsaj 7 kg zaloge hrane. V kolikor zaradi neugodnih zunanjih razmer, donosi hrane v panje niso zadostni in se zaloga hrane manjša, je potrebno hrano v panje dodajati. Za čebele najboljši način je, da jim dodamo medene sate z nastrganimi pokrovčki. V kolikor takšnih satov nimamo, uporabimo sladkorno raztopino v razmerju 1:1, ki jo dodajamo zvečer v enakih količinah kot je negativno stanje na čebelarski tehtnici, oziroma v večjih količinah v kolikor krmimo vsak drugi ali tretji dan. Za krmljenje lahko uporabimo tudi pogače, pri tem pa moramo biti pozorni na dejstvo, da se čebele pri predelavi pogače bolj izčrpajo in da za njihovo predelavo potrebujejo veliko vode. Le ta pa jim je v dnevih, ko ne izletavajo, težko dostopna.

Kaj vsa ta dejstvo pomenijo za dejanski razvoj čebeljih družin?

Poleg zakasnitve v razvoju čebeljih družin, zaradi pomanjkanja svežega nektarja in cvetnega prahu in zakasnitve v razvoju vegetacije, lahko v preostanku sezone pričakujemo tudi večjo prisotnost varoje v čebeljih družinah. Razmere katerim smo priča namreč dokaj ugodno vplivajo na njen razvoj, saj se zaradi mraza podaljša čas razvoja zalege, zato se iz posamezne celice pokrite zalege izvali vsaj ena varoja več kot bi se smela. Tudi na tem področju priporočamo pazljivost in redno spremljanje prisotnosti varoje v čebeljih družinah.

Prisluhnite posnetku rubrike!

Kmetijstvo
Uporabljene plastenke (photo: Pixabay) Uporabljene plastenke (photo: Pixabay)

Res to potrebujem?

Praznujemo dan Zemlje – našega skupnega doma, kakor se večkrat izrazi papež Frančišek. Na svetovni in tudi slovenski ravni poteka več pobud, v katere naj bi bila vključena več kot milijarda ljudi ...

Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič) Družine zbrane pri maši na Brezjah (photo: Luka Mavrič)

Boga bodo vzeli zares!

Na Brezjah je bilo popoldne srečanje družin ljubljanske nadškofije. Geslo srečanja je bilo »Vzemi Boga zares!«. Srečanje so sklenili ob 16. uri s sveto mašo, ki jo je daroval nadškof Stanislav Zore.

Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc) Boj s pozebo v nasadih borovnic na ljubljanskem barju (photo: Rok Mihevc)

Kolikšno škodo je povzročila pozeba? #podkast

Po prehodu izrazite hladne fronte pred tednom dni, smo v petek, v nedeljo in včeraj bili priče pozebi. Razmere so se krajevno zelo razlikovale, prav vse sadjarje in kmete pa je strah, da to pomeni ...

Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj) Lojze Čemažar (photo: Jože Bartolj)

Pri svojem delu vedno izpostavi bistveno

Lojze Čemažar je z nami v oddaji Naš gost spregovoril o svoji umetniški poti, pomenu družine, šol, ki so ga oblikovale in se zahvalil za prejeto priznanje sv. Cirila in Metoda.