Maja MorelaMaja Morela
Jakob ČukJakob Čuk
Andrej ŠinkoAndrej Šinko
Protest tirolskih kmetov (foto: SudtirolerLandwirt)
Protest tirolskih kmetov

Južna Tirolska: Velik protest proti širjenju volka

Kmetijstvo | 09.06.2019, 11:08

V Sterzingu na Južnem Tirolskem, na pol poti med Innsbruckom in Bolzanom, je včeraj potekal velik in odmeven protest tamkajšnjih kmetov, ki zahtevajo Južno Tirolsko brez volkov. Protest so organizirale tamkajšnje stanovske organizacije kmetov, pridružili pa so se jim tudi ostali prebivalci, saj so vsi zaskrbljeni za varnost, z mrtvimi planinami pa, pravijo, umrejo tudi podeželje, turizem, možnost preživljanja prostega časa in raznolikost. Razmere, ki so resnici na ljubo veliko manj kritične od tistih, s katerimi se ubadajo prebivalci pri nas na Bloški planoti, so botrovale jasnemu sporočilu protesta: Želimo Južno Tirolsko brez volkov!

O ozadju dogajanja, ko se, glede na napovednik dogodkov Ministrstva za okolje in prostor (MOP), tudi ta teden ne bo našel čas za obisk ministra pri prizadetih na bloški planoti, smo spregovorili v prvem delu današnje nedeljske kmetijske oddaje. "Spoštovani, obisk je predviden. Datumi se usklajujejo," so mi odgovorili na Ministrstvu za okolje in prostor na novinarsko vprašanje, kdaj bo minister šel k ljudem na Bloke.

Bo pobudo prevzela Kmetijska minsitrica dr. Aleksandra Pivec?

Po naših virih je v četrtek prišlo do sestanka med kmetijsko ministrico in okoljskim ministrom. Na slednjem naj bi se govorilo o nujnosti izvršitve interventnega odstrela zveri na ppodročjih, kjer se napadi ponavljajo. Na ministrstvu za kmetijstvo so sestanek potrdili, na naše vprašanje, kaj je bilo dogovorjeno, pa so nas naportili na MOP, čes da je to njihovo področje in so oni pristohjni za dajanje izjav. A do objave tega članka, njihovega odgovora nismo dobili.

Zahtevamo Južno Tirolsko brez volkov!

Potem ko zadnja leta južnotirolski kmetje beležijo povečanje škod po volkovih, so letošnjo pomlad napadi tudi tam dobili veliko večje razsežnosti. Wernhard Holzner, ki so mu volkovi pokončali 45 živali, pravi, da je stanje postalo nevzdržno in vodi v bankrot njihove majhne kmetije. Prejšnja leta so se namreč srečevali z izgubo nekaj živali, kar je bilo posledica napadov volkov samotarjev, letos pa se srečujejo z napadi krdel več volkov.

Protest tirolskih kmetov: Mrtve planine pomenijo konec podeželja, turizma, počitka in raznolikosti
Protest tirolskih kmetov: Mrtve planine pomenijo konec podeželja, turizma, počitka in raznolikosti © SudtirolerLandwirt

Južno tiroski kmetje so se za protest odločili, ker se bojijo, kaj tako stanje pomeni za letošnjo pašno sezono, nekateri tudi razmišljajo, da svojih živali ne bi več gnali na visokogorske pašnike, sa je se bojijo za njihovo varnost. V izjemno dobro organiziranem protestu, ki je dobil veliko medijsko pozornost so zahtevali, da se ustavi nekontrolirano širjenje populacije volkov in se zaščiti tradicionalno gorsko kmetijstvo, ki temelji na poletni visokogorski paši živali.

Protestniki so Rimu in Bruslu dali jasno vedeti, sožitje med ljudmi in volkovi na južnotirolsekm ni mogoče, saj varstveni ukrepi, o katerih se pogosto govori, ne delujejo.

Protest tirolskih kmetov
Protest tirolskih kmetov © SudtirolerLandwirt

Costa: Hibridi volkov ne bodo varovani!

Italijanski minister za okolje Sergio Costa je sicer že februarja svojim najbolj severnim kmetom zagotovil, da bodo našli sporazumno rešitev. Posebej je bilo z njegove strani naglašeno, da bodo ukrepi poskušali razlikovati med volkovi in njihovimi "hibridi", ki jih nikakor ne nameravajo ščititi, saj naj bi bilo znano, da predvsem ti povzročajo škodo kmetom.

V sredo "volčja" seja

Poslanski skupini SDS in NSi sta minuli teden zahtevali sklic skupne seje odborov DZ za kmetijstvo in za okolje, na kateri bi razpravljali o problematiki prenamnožitve divjih zveri ki kmetom povzročajo veliko škode, za svojo varnost pa v krajih pogostih napadov pa je zaskrbljeno tudi prebivalstvo na podeželju.

Obe poslanski skupini podpirata zahteve kmetov, da na področjih ponavljajočih se napadov zveri pride do izrednega odstrela. Oba predsednika omenjenih odborov sta sejo sklicala za sredo 12. junija.

V poslanski skupini SDS si želijo, da bi okoljsko in kmetijsko ministrstvo v sodelovanju z vsemi deležniki pripravila posvet o nadaljnjih aktivnostih in ukrepih za upravljanje z velikimi zvermi, ob tem pa naj bi okoljsko ministrstvo v sodelovanju z deležniki preučilo in ugotovilo najvišjo možno populacijo zveri. Poslanci NSi pa priporočajo vladi, da pristojnosti za upravljanje divjadi prenese z ministrstva za okolje in prostor na ministrstvo za kmetijstvo, obe ministrstvi pa naj pripravita akcijski načrt za uravnoteženje staleža divjih zveri, še posebej na s pokoli živine prizadetih območjih ter ga nato nemudoma začneta izvajati.

"Zaradi pasivnosti ministrstva za okolje in ker nima naravnih sovražnikov, se je populacija zveri prekomerno namnožila. Posledično vedno bolj pogosto napadajo domače živali in se tudi ne bojijo priti v vasi, kar je zanje popolnoma nenaravno. Problematika je posebej pereča na Notranjskem - v Loški dolini, na Ilirskobistriškem in na Blokah," so med drugim poudarili v NSi in dodali: "Država je dolžna predvsem zaščititi svoje ljudi, kmetom pa je dolžna omogočiti, da mirno opravljajo svojo kmetijsko dejavnost. Danes je namreč videti, kot da si v Sloveniji želimo zveri, kmetov pa ne."

Otroci v naravo le v spremstvu lovcev?

Napadi zveri na pašno živino se te dni žal nadaljujejo, zaskrbljujoče dogajanje na tem področju podkrepljeno s slikovnimi dokazili je mogoče redno spremljati v socialnih omrežjih. Da je stanje glede varnosti na območju pogostih napadov zveri pereče pa kaže tudi dejstvo, da je minuli teden otroke iz vrtca Nova vas, ki so imeli organiziran pohod na Bloško jezero, spremljal tudi lovec. Tamkajšnji prebivalci se sprašujejo, kdaj bodo lahko spet mirno in brez skrbi hodili v naravi.

Kmetijstvo
Jožica Ličen (photo: ARO) Jožica Ličen (photo: ARO)

Po večno plačilo k Bogu odšla Jožica Ličen

Na tiho nedeljo je odšla po zasluženo plačilo k Bogu dolgoletna sodelavka in ravnateljica Škofijske Karitas Koper, Jožica Ličen. Poznali smo jo kot neutrudno prostovoljko, ki je desetletja z vsemi ...

Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc) Dr. Federico Potočnik (photo: Rok Mihevc)

Federico Potočnik: Stavka je nujna

Stavka na pobudo Sindikata zdravnikov in zobozdravnikov Slovenije Fides se vleče že dva meseca, a rešitve še ni na vidiku. Eden od tistih, ki stavkajo, je tudi infektolog dr. Federico V. Potočnik, ...

Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: ) Nekdanji vojaški vikar Jože Plut (photo: )

Bela zastava ni ponižujoča predaja

Po dveh letih vojne v Ukrajini, ki je terjala na obeh straneh preveč smrti, je poziv papeža Frančiška k pogajanjem več kot na mestu. A nekateri odzivi so bili ob besedi »bela zastava« burni, ...

Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc) Nekdanji dijaki Škofijske gimnazije  (photo: Rok Mihevc)

Iz istega gnezda odleteli na različna področja

Pred začetkom tedna katoliškega šolstva smo se v Kolokviju pogovarjali z nekdanjimi dijaki Škofijske gimnazije Antona Martina Slomška v Mariboru. Ana Ferš, Larisa Krajnc, Izidor Jelenc in Metod ...

Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc) Br. Štefan Kožuh v samostanu Celice pri Cortini (photo: Rok Mihevc)

Molitev je utrip, ki daje moji duši življenje #video

Osrednje misijonske govore v sklopu 19. Radijskega misijona pripravlja kapucin br. Štefan Kožuh. Nastajajo v krajih svetega Frančiška Asiškega. Prvi nagovor je nastal v Celicah pri Cortoni, ...