Robert Božič
Boštjan Smole
Andrej Šinko

Smrt z obešanjem, ker naj bi užalila preroka Mohameda?

29.06.2019, 00:14 Marjana Debevec

Odvetnik Asie Bibi, ki je med tem že prispela v Kanado, se znova bori proti smrtni obsodbi v procesu o bogoskrunstvu. Pred vrhovnim sodiščem bo tokrat zagovarjal krščanski par v Lahoreju. Zakonca v zaporu čakata na izvršitev smrtne kazni od leta 2014, ko sta bila obtožena, da sta užalila preroka Mohameda.

Odvetniku Saifulu Malooku je po poročanju Družine že v primeru Asie Bibi uspelo spodbijati smrtno obsodbo zaradi bogoskrunstva, zdaj pa bo na podoben način poskusil pomagati krščanskemu paru v Lahoreju. Invalidni Emmanuel in njegova žena sta bila aretirana leta 2013, ker naj bi preko telefona pošiljala sporočila, ki so žalila preroka Mohameda. Obsojena sta bila na smrt z obešenjem in denarno kazen v višini 2.000 ameriških dolarjev, čeprav SIM kartice, predložene kot dokazni material, ni bilo mogoče brez dvoma pripisati obtožencu.

Zakonca je ovadil islamski pridigar, ki je trdil, da sta njemu in drugim muslimanom pošiljala bogoskrunska sporočila. Kristjana sta v svojo obrambo zatrjevala, da sta nepismena in da ne obvladata angleškega jezika. Tožniki naj bi SIM kartico pridobili na nezakonit način.

V Pakistanu obtožbe bogoskrunstva pogosto zlorabljajo za poravnavo osebnih sporov. Smrtne kazni zaradi bogoskrunstva sicer doslej še niso izvršili, toda obsojenci pogosto dolga leta preživijo v zaporu, mnogi umrejo nasilne smrti ali pa morajo po izpustitvi računati na to, da jih bo njihova okolica izločila.

Največ pozornosti svetovnih medijev je doslej pritegnil primer Asie Bibi, ki zdaj s svojo družino že živi v Kanadi. Organizacije, ki se borijo za človekove pravice, pa opozarjajo, da v Pakistanu podobno usodo doživlja več sto ljudi.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet, Cerkev po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Vernica v cerkvi (photo: Unsplash) Vernica v cerkvi (photo: Unsplash)

Kako smo spustili standarde "zakmašne" obleke

V času epidemije mnoge maše potekaj zunaj. Kar je v redu. Opaziti pa je, da so ljudje z umanjkanjem svetosti cerkvenega prostora, še bolj spustili standarde spodobnosti oblačenja.

Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic) Benedikt XVI. (photo: Angelo Senchuke/Cathopic)

Benedikt XVI. trpi za hudo okužbo na obrazu

Upokojeni papež Benedikt XVI. trpi zaradi virusne okužbe na obrazu, kar mu povzroča hude bolečine, stanje pa se je poslabšalo po smrti brata Georga. O tem danes poroča nemški časnik Passauer Neue ...