Marjan Bunič
Matej Kržišnik
Alen Salihović
Papež Frančišek (foto: Radio Vatikan)
Papež Frančišek

Papež ob prazniku o hvaležnosti za dar evharistije

23.06.2019, 15:58 s. Brigita Zelič

V Italiji in v mnogih drugih deželah obhajajo danes slovesni praznik Kristusovega Telesa in Krvi, in ne v četrtek, kot je to bilo pri nas in pri naših severnih sosedah. Zato se je papež Frančišek v opoldanskem nagovoru podanem z okna apostolske palače v Vatikanu oprl na znani evangeljski odlomek, ki govori o Jezusovi pomnožitvi kruha na obrežju Galilejskega jezera.

V opoldanskem nagovoru je papež Frančišek približal dogodek, o katerem govorijo vsi štirje evangelisti. Potem, ko je Jezus ozdravljal in govoril več tisoč ljudem, se je začelo mračiti. Učenci so mu svetovali, naj odpošlje množico, da si ljudje priskrbijo živež in prenočišče. Tudi učenci so bili utrujeni in ko jim je Jezus naročil, naj kar oni nahranijo množico, tega niso razumeli in so se morda celo jezili, saj so imeli samo pet hlebov kruha in dve ribi.

»Jezus povabi pa svoje učence k resničnemu spreobrnjenju od logike, kjer naj vsakdo poskrbi zase, do logike medsebojne podelitve tako, da začnemo s tistim malo, kar nam Božja previdnost daje na razpolago. In takoj dokaže, da mu je povsem jasno, kaj hoče narediti.«

Jezusu se lačna množica smili in ko je razporejena v skupine začne lomiti kruh in deliti ribe ter dajati apostolom, da so razdelili med ljudi, dokler se niso vsi do sitega najedli.

»To izjemno čudežno dejanje ni samo eno od velikih dejanj Jezusovega javnega delovanje, temveč kaže vnaprej na tisto, kar sledi na koncu in sicer ponavzočenje njegovega daritve življenja, evharistije, ki je vidno znamenje njegovega Telesa in njegove Krvi darovane za odrešenje sveta. Evharistija je povzetek vsega Jezusovega zemeljskega življenja, ki je bilo eno samo dejanje ljubezni do Boga in do bratov in sester.«

Ob koncu opoldanskega nagovora je papež Frančišek povabil, naj evharistijo, ki je Jezusov čudoviti dar, prejemamo s hvaležnostjo in ne pasivno iz navade. Vsakokrat ko gremo k obhajilu, moramo obnoviti naš »amen« Kristusovemu telesu. In ta »amen« naj prihaja iz srca, iz prepričanja, saj prihaja k nam živi Jezus, ki nam daje moč za življenje. Po molitvi Angel Gospodov in blagoslovu je sveti oče spomnil na včerajšnjo beatifikacijo v Španiji 14 mučenk iz Frančiškanskega reda Brezmadežnega spočetja.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...