Mateja F. Novljan
Marko Zupan
Alen Salihović

Papež: Sveti Duh združuje ločene, zbere oddaljene in privede nazaj razkropljene

09.06.2019, 14:23

Na današnjo binkoštno nedeljo se je na Trgu sv. Petra v Vatikanu zbrala ogromna množica ljudi, ki je vroče sonce ni zmotilo pri obhajanju slovesnega evharističnega bogoslužja. Vodil ga je papež Frančišek, z njim pa je somaševalo več kot 50 škofov in kardinalov in več kot 500 duhovnikov. V homiliji je spregovoril o učinkih Svetega Duha, ki so ga apostoli prejeli po petdesetih dneh negotovosti, ki je v njih ostajala kljub temu, da so se z Jezusom po vstajenju večkrat osebno srečali, ga poslušali in celo jedli z njim. Ko pa je prišel Sveti Duh, je njihova zaskrbljenost izginila. Nikogar in ničesar več se ne bojijo. Prej so bili zaprti v dvorani zadnje večerje, sedaj oznanjajo vsem ljudem. Doslej so pričakovali Božje kraljestvo le zase, sedaj pa so nepotrpežljivi, da bi dosegli vse neznane meje.

/Papež Frančišek je v nadaljevanju homilije spomnil, da je bilo veselje, ki je na binkoštni dan prevzelo apostole, delo Svetega Duha. Sveti Duh namreč ni nekaj abstraktnega, temveč zelo konkretna Oseba. Ko vstopi v človekovo življenje, stvari sicer ne naredi lažjih, temveč vanj prinaša skladnost. Sveti Duh je, ki oživi Jezusa v nas in nas obuja od znotraj. V Svetem Duhu je mir, tisti mir, ki je dan apostolom, in nas ne osvobaja od problemov, ampak je sredi problemov ponujen vsakemu od nas. To je mir, ki naredi srce podobno globokemu morju, ki je vedno mirno, tudi če so na njegovi površni razburkani valovi.

Papež Frančišek nato ugotavlja, da se danes zdi, da je v naglici, ki nam jo naš čas vsiljuje, skladnost odrinjena. Ko nas vleče na tisoč strani, tvegamo, da se razpršimo. Pri tem ljudje večkrat iščemo hitro rešitev, tableto za tableto, dražljaj za dražljajem, da se tako počutimo bolj žive, medtem ko zares potrebujemo predvsem Svetega Duha. On je, ki vzpostavi red v neredu. On je mir v nemiru, zaupanje v obupanosti, veselje v žalosti, mladost v starosti, pogum v preizkušnjah. On je, ki sredi viharnih tokov življenja, utrjuje sidro upanja. On je veliki Tolažnik, ki nam posreduje Božjo nežnost, je zagotovil sveti oče.

Papež Frančišek
Papež Frančišek © Vatican Media
Sveti Duh pa ne prinaša skladnosti samo v človekovo notranjost, temveč tudi zunaj, kjer iz raznovrstnosti ustvarja edinost. Tako dela vse od stvarjenja, saj je strokovnjak v preoblikovanju kaosa v kozmos, v vzpostavljanju skladnosti.

Papež Frančišek ugotavlja, da so dandanes v svetu nesoglasja postala prave in resnične delitve: je kdo, ki ima preveč in drugi, ki nima ničesar; je kdo, ki skuša živeti sto let in drugi, ki se ne more niti roditi.

Zares torej potrebujemo Duha edinosti, ki nas obnavlja kot Cerkev, kot Božje ljudstvo, kot celotno človeštvo in nas obnavlja. Sveti Duh namreč združuje ločene, zbere oddaljene in privede nazaj razkropljene. Sestavi tonsko lestvico v edinstveno skladnost, saj vidi predvsem to kar je dobro, gleda predvsem na človeka in ne toliko na njegove napake.

Kot pomemben napotek nam papež Frančišek daje pravi, da je za okušanje skladnosti Duha, potrebno postaviti Njegov pogled pred našega. Tedaj se stvari spremenijo. Z Duhom Cerkev postaja sveto Božje ljudstvo, poslanstvo zaznamuje veselje. Brez Duha pa je Cerkev samo organizacija, njeno poslanstvo propaganda, občestvo pa napor. Sveti Duh je zato prva in zadnja potreba Cerkve. On pa pride tja, kjer je ljubljen, kamor ga povabimo, kjer ga pričakujemo.

Homilijo je papež Frančišek sklenil s povabilom, naj vsak dan molimo k Svetemu Duhu, ki je vir skladnosti, zaupanja, veselja, večne mladosti srca in miru.

Papež zaskrbljen zradi razmer v Sudanu

Pred sklepnim blagoslovom je papež Frančišek prisotne seznanil še z včerajšnjim slavjem v Krakovu, ko je bil med blažene prištet Mihael Giedrojć iz Litve in predstavlja duhovni most med dvema sosednjima narodoma. Nato je sveti oče izrazil še svojo zaskrbljenost zaradi novic, ki prihajajo iz Sudana in povabil k molitvi za prenehanje nasilja. Ob koncu je nato vse spodbudil, naj se podprti z Marijino priprošnjo odpremo delovanju Svetega Duha in tako pripomoremo h gradnji bratstva in medsebojne povezanosti na svetu.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Cerkev, križ, verniki (photo: Mateus Campos Felipe) Cerkev, križ, verniki (photo: Mateus Campos Felipe)

Kdo mora v cerkvah preverjati pogoj PCT?

Od 15. septembra naprej morajo vsi verniki, ki bodo prišli k sveti maši, izpolnjevati PCT pogoj - to pomeni, da morajo imeti dokazilo o prebolelosti, cepljenju oz. testiranju. Prav tako iz ...

Kamniško-Savinjske Alpe (photo: ARO) Kamniško-Savinjske Alpe (photo: ARO)

PCT ključ do uspeha, cepivo pa rešitev!

Poletje je v teh dneh nekoliko podaljšalo svoj rok trajanja in to se je ob koncih tedna poznalo tudi v naravi. Številni so zavili na morje, ob jezera, veliko se jih je odpravilo tudi v hribe. K ...