Mateja F. Novljan
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Andreja Krt Stopar (foto: ARO)
Andreja Krt Stopar

AVDIO: Na Ptuju bo ta konec tedna spet dišalo po domačih dobrotah

16.05.2019, 14:08

Jutri bodo v Minoritskem samostanu na Ptuju slovesno odprli letošnjo že 30. državno razstavo Dobrote Slovenskih kmetij, na kateri bomo lahko videli več kot 1000 izdelkov s slovenskih kmetij, ki so letos v številnih ocenjevanjih prejeli odličja in znake kakovosti. Med odličji tudi letos prevladujejo zlata.

Vodja organizacijskega odbora razstave Peter Pribožič je v minuli nedeljski kmetijski oddaji povedal, da je v tridesetih letih bilo s takimi odličji nagrajenih več kot 20.000 izdelkov, za katere lahko rečemo, da so naša hrana, ki je iz kmetijskih pridelkov na kmetijah predelana po tradicionalnih receptih in pomeni bogastvo zdravja in tradicionalnih okusov.

Organizatorji so prepričani, da je razstava odločilno pomagala ohraniti te pristne prehranske izdelke, ki se ponašajo z okusi, ki jih industrijska predelava ne more doseči, hkrati pa je ocenjevanje, ki je že vse od začetka temelj vsakoletne razstave, pripomoglo, da so kmetije svojo tehniko naravnih pstopkov pridelave pripeljale na raven, da ti iz leta v leto dosežejo visoko kvaliteto.

Razstava Dobrote Slovenskih kmetij je spodbudila tudi razvoj Dopolnilnih dejavnosti na kmetijah, predvsem tistih na področju predelave pridelkov v prehranske izdelke. In prav o izzivih Dopolnilnih dejavnosti na kmetijah smo se z Andrejo Krt Stopar, vodjo službe za dopolnilne dejavnosti in družbene storitve na podeželju na KGZS pogovarjali v današnji jutranji svetovalnici.

Dobrote slovenskih kmetij - nagrajeni krušni izdelki
Dobrote slovenskih kmetij - nagrajeni krušni izdelki © www.dobroteslovenskihkmetij.si

"Hvaležna sem ekipi organizatorjev, da so pred 30. leti začeli razmišljati, kako bolj prepoznavno tržiti dobre kmetijske izdelke. In po mojem mnenju je zdaj čas, da pregledamo prehojeno pot in poskušamo vsem tem odličnim izdelkom dati dodatno vrednot tako na trgovski polici kot tudi v prepoznavnosti pri potrošnikih," je povedala Andrejo Krt Stopar, ki je letos bila vključena tudi v ocenjevanje mlečnih izdelkov.

Prisluhnite Svetovalnici, v kateri je povedala, da so ocenjevanja zelo stroga in da izdelke, ki prejmejo bronasto od tistih, ki se okitijo z zlatim odličjem ločijo le tri (3) točke, kar v praksi velikokrat pomeni le drobne nianse v okusu in izgledu.

Tudi letošnjo razstavo bo spremljala bogata ponudba kmečkih dobrot na stojnicah in zelo pester program. Že danes se tako na Ptuju odvija mednarodno srečanje deležnikov projekta Ohranjanje in upravljanje suhih travišč, ki ga vodi KGZ Ptuj. Udeleženci, precej jih prihaja tudi iz tujine, bodo tako lahko obiskali tudi letošnjo razstavo in videli, kakšni so sadovi tega projekta v praksi v Sloveniji, saj iz travniških sadovnjakov prihaja veliko nagrajenih izdelkov na letošnji razstavi, pridelano sadje v marmelade, kompote, džeme, sadne sokove, krhlje, sadni čips, jabolčnik in tudi žgane pijače.

Dobrote slovenskih kmetij
Dobrote slovenskih kmetij © ARO

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek) Sestre dominikanke Svete Katarine Sienske v župniji Petrovče (photo: FB Vanči Arzenšek)

Sestre dominikanke zapuščajo Petrovče

V župniji Petrovče so deset let živele in delale sestre dominikanke Svete Katarine Sienske, zdaj pa jo zaradi pomanjkanja poklicev zapuščajo. S pomočjo pri pastoralnem delu in sprejemu romarjev ...

Svete Višarje na prvi avgustovski dan v megli (photo: Matjaž Merljak) Svete Višarje na prvi avgustovski dan v megli (photo: Matjaž Merljak)

Romanje na Višarje kljub dežju, deloma na daljavo

Na Svete Višarje sta včeraj vabila Rafaelova družba in Zveza slovenskih izseljenskih duhovnikov na 33. Romanje treh Sloveniji. Zaradi zelo slabega vremena je bil okrnjen tako program kot tudi ...

Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay) Duhovnik pred vrati samostana (photo: Pixabay)

Kaj o premestitvah duhovnikov pravi p. Cestnik?

Prvi avgust je datum, ki prinaša spremembe za marsikaterega duhovnika. Te dni se po nekaterih slovenskih župnijah farani spoznavajo z novim župnikom, kaplanom ali duhovnim pomočnikom. Nekaj o ...

Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si) Dr. Mateja Logar (photo: www.svetopisemskimaraton.si)

Zakaj bi se cepljeni bal necepljenega?

V začetku junija smo dosegli vrh po številu cepljenih na dan, od takrat ta krivulja upada, zdaj smo pri 38 % ljudi, ki so bili cepljeni z obema odmerkoma oz. 43 % z enim. Četrti delta val je začel ...