Slavi Košir
Andrej Jerman
Tanja Dominko
Papež v Romuniji (foto: vaticannews.va)
Papež v Romuniji

Papež v Romuniji, 2. dan - Transilvanija

01.06.2019, 19:42 Marta Jerebič

Papež Frančišek je drugi dan obiska v Romuniji daroval mašo v Marijinem svetišču Sumuleu Ciuc v Transilvaniji, ki velja za eno največjih romarskih središč v državi. Tja verniki množično romajo predvsem na predvečer binkošti. Popoldne se bo v drugem največjem romunskem mestu Iasi srečal z mladimi in družinami.

Svetišče Sumuleu Ciuc je še posebej pomembno za madžarske vernike v Romuniji, saj se nahaja na ozemlju škofije, ki jo je pred tisoč leti ustanovil madžarski kralj sv. Štefan.

Svete maše se je kljub dežju udeležilo 100 tisoč vernikov, prisotna sta bila tudi romunska premierka in madžarski predsednik.

Celotna papeževa pridiga je bila marijanska, spomnil je na najgloblji smisel romanja – najti občestvo. Zato ne smemo pustiti, da bi nas rane preteklosti oropale bratstva, je dejal. »Kompleksnih in žalostnih dogodkov iz preteklosti ne smemo pozabiti ali zanikati, a prav tako ne smejo predstavljati ovire ali razloga za preprečevanje želenega bratskega sobivanja,« je poudaril papež.

Po njegovih besedah romati pomeni, da hodimo skupaj, da stare in nove zamere in nezaupanja spremenimo v nove priložnosti za občestvo. Romune je spodbudil, naj tvegajo za edinosti in bratstvo.

Srečanje z mladimi in družinami

Papež se je popoldne mudil v mestu Iasi, zgodovinski in kulturni prestolnici Romunije. To je bil najprimernejši kraj, da je mlade pozval, naj v hitro spreminjajočem se času ne pozabijo svojih korenin.

Kamorkoli bodo šli, karkoli bodo delali, ne smejo pozabiti na svoje korenine, je dejal; ne smejo pozabiti na vse lepo in dragoceno, kar so se naučili in prejeli v družini. Korenine so močna duhovna mreža, ki nas združuje, povezuje in podpira, ta mreža je močnejša kot kakršnakoli druga vrsta povezave, je dejal.

Na srečanju, ki se ga je udeležilo 100 tisoč mladih in družin, je spregovoril tudi o veri, ki ne kotira na borzi, in ljubezni: »Ko osebe ne bodo več ljubile, bo resnično konec sveta. Brez ljubezni in brez Boga namreč ne more živeti noben človek na Zemlji,« je bil jasen papež. Po njegovih besedah je najhuje takrat, ko ni stez od soseda k sosedu, ko vidimo bolj okope kot ceste.

 

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com) Duhovnik Boštjan Čeh (photo: Pomurec.com)

V 48. letu umrl duhovnik Boštjan Čeh

Škofija Murska Sobota je sporočila, da je v soboto, 24. julija v slovenjgraški bolnišnici umrl Boštjan Čeh, župnijski upravitelj na Tišini. Pokopali so ga včeraj, v nedeljo, 25. julija v Nedelici.

Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak) Rast 50 na Taboru Slovencev po svetu (photo: Matjaž Merljak)

Zbogom Rast 50, dobrodošla Rast 49

Pettedenski obisk v Slovenji so zaključili maturantje Slovenskega srednješolskega tečaja ravnatelja Marka Bajuka iz Argentine. 50. jubilejno t.i. RAST sestavlja 17 nadobudih 17-letnikov slovenskih ...