Jože Bartolj
Andrej Novljan
Petra Stopar
Papež v Romuniji (foto: vaticannews.va)
Papež v Romuniji

Papež v Romuniji, 2. dan - Transilvanija

01.06.2019, 19:42 Marta Jerebič

Papež Frančišek je drugi dan obiska v Romuniji daroval mašo v Marijinem svetišču Sumuleu Ciuc v Transilvaniji, ki velja za eno največjih romarskih središč v državi. Tja verniki množično romajo predvsem na predvečer binkošti. Popoldne se bo v drugem največjem romunskem mestu Iasi srečal z mladimi in družinami.

Svetišče Sumuleu Ciuc je še posebej pomembno za madžarske vernike v Romuniji, saj se nahaja na ozemlju škofije, ki jo je pred tisoč leti ustanovil madžarski kralj sv. Štefan.

Svete maše se je kljub dežju udeležilo 100 tisoč vernikov, prisotna sta bila tudi romunska premierka in madžarski predsednik.

Celotna papeževa pridiga je bila marijanska, spomnil je na najgloblji smisel romanja – najti občestvo. Zato ne smemo pustiti, da bi nas rane preteklosti oropale bratstva, je dejal. »Kompleksnih in žalostnih dogodkov iz preteklosti ne smemo pozabiti ali zanikati, a prav tako ne smejo predstavljati ovire ali razloga za preprečevanje želenega bratskega sobivanja,« je poudaril papež.

Po njegovih besedah romati pomeni, da hodimo skupaj, da stare in nove zamere in nezaupanja spremenimo v nove priložnosti za občestvo. Romune je spodbudil, naj tvegajo za edinosti in bratstvo.

Srečanje z mladimi in družinami

Papež se je popoldne mudil v mestu Iasi, zgodovinski in kulturni prestolnici Romunije. To je bil najprimernejši kraj, da je mlade pozval, naj v hitro spreminjajočem se času ne pozabijo svojih korenin.

Kamorkoli bodo šli, karkoli bodo delali, ne smejo pozabiti na svoje korenine, je dejal; ne smejo pozabiti na vse lepo in dragoceno, kar so se naučili in prejeli v družini. Korenine so močna duhovna mreža, ki nas združuje, povezuje in podpira, ta mreža je močnejša kot kakršnakoli druga vrsta povezave, je dejal.

Na srečanju, ki se ga je udeležilo 100 tisoč mladih in družin, je spregovoril tudi o veri, ki ne kotira na borzi, in ljubezni: »Ko osebe ne bodo več ljubile, bo resnično konec sveta. Brez ljubezni in brez Boga namreč ne more živeti noben človek na Zemlji,« je bil jasen papež. Po njegovih besedah je najhuje takrat, ko ni stez od soseda k sosedu, ko vidimo bolj okope kot ceste.

 

 

Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc) Rok Gregorčič, Tadej Pagon, Janez Pavel Šuštar, Janez Meglen (photo: Rok Mihevc)

Cerkev v Sloveniji dobila štiri nove duhovnike

»Vsak nov duhovnik je za Cerkev vir veselja in znamenje upanja, da nam Gospod daje duhovnih poklicev in da so še tisti, ki slišijo Božje povabilo in nanj odgovorijo,« pravi predsednik Slovenske ...

Nataša Ličen (photo: Izidor Šček) Nataša Ličen (photo: Izidor Šček)

Bodimo glasniki vrednot in kulture življenja

Pozdravljeni na slovesen dan, praznik apostolov Svetega Petra in Pavla. Zdaj so dolgi dnevi in veselimo se priložnosti, ki se z dolžino dneva namnožijo. Si želim, da bi imeli takšen pogled tudi ob ...

Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2022 (photo: Rok Mihevc)

To so letošnji novomašniki

V Sloveniji imamo letos štiri novomašnike, trije so iz ljubljanske nadškofije, eden pa iz novomeške škofije. To so: Janez Pavel Šuštar, Rok Gregorčič, Tadej Pagon in Janez Meglen. Kako so slišali ...

Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob (photo: Rok Mihevc)

"Bog med počitnicami ne gre na dopust"

Bog je doma tudi med počitnicami in nas čaka, potrebujemo duhovno hrano. To je bilo osrednje sporočilo tokratne oddaje Za življenje, v kateri je Mateja Feltrin Novljan gostila duhovnika Martina ...