Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Alen Salihović
Papež v Romuniji (foto: vaticannews.va)
Papež v Romuniji

Papež v Romuniji, 2. dan - Transilvanija

01.06.2019, 19:42 Marta Jerebič

Papež Frančišek je drugi dan obiska v Romuniji daroval mašo v Marijinem svetišču Sumuleu Ciuc v Transilvaniji, ki velja za eno največjih romarskih središč v državi. Tja verniki množično romajo predvsem na predvečer binkošti. Popoldne se bo v drugem največjem romunskem mestu Iasi srečal z mladimi in družinami.

Svetišče Sumuleu Ciuc je še posebej pomembno za madžarske vernike v Romuniji, saj se nahaja na ozemlju škofije, ki jo je pred tisoč leti ustanovil madžarski kralj sv. Štefan.

Svete maše se je kljub dežju udeležilo 100 tisoč vernikov, prisotna sta bila tudi romunska premierka in madžarski predsednik.

Celotna papeževa pridiga je bila marijanska, spomnil je na najgloblji smisel romanja – najti občestvo. Zato ne smemo pustiti, da bi nas rane preteklosti oropale bratstva, je dejal. »Kompleksnih in žalostnih dogodkov iz preteklosti ne smemo pozabiti ali zanikati, a prav tako ne smejo predstavljati ovire ali razloga za preprečevanje želenega bratskega sobivanja,« je poudaril papež.

Po njegovih besedah romati pomeni, da hodimo skupaj, da stare in nove zamere in nezaupanja spremenimo v nove priložnosti za občestvo. Romune je spodbudil, naj tvegajo za edinosti in bratstvo.

Srečanje z mladimi in družinami

Papež se je popoldne mudil v mestu Iasi, zgodovinski in kulturni prestolnici Romunije. To je bil najprimernejši kraj, da je mlade pozval, naj v hitro spreminjajočem se času ne pozabijo svojih korenin.

Kamorkoli bodo šli, karkoli bodo delali, ne smejo pozabiti na svoje korenine, je dejal; ne smejo pozabiti na vse lepo in dragoceno, kar so se naučili in prejeli v družini. Korenine so močna duhovna mreža, ki nas združuje, povezuje in podpira, ta mreža je močnejša kot kakršnakoli druga vrsta povezave, je dejal.

Na srečanju, ki se ga je udeležilo 100 tisoč mladih in družin, je spregovoril tudi o veri, ki ne kotira na borzi, in ljubezni: »Ko osebe ne bodo več ljubile, bo resnično konec sveta. Brez ljubezni in brez Boga namreč ne more živeti noben človek na Zemlji,« je bil jasen papež. Po njegovih besedah je najhuje takrat, ko ni stez od soseda k sosedu, ko vidimo bolj okope kot ceste.

 

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek) Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek)

Jeruzalem: sveto in nemirno mesto

Zadnje dni spremljamo stopnjevanje napetosti med Izraelom in Palestinci v mestu Jeruzalem, pri čemer so bili številni ranjeni, nekaj pa jih je v valu nasilja celo izgubilo življenje. Od kod tako ...