Slavi Košir
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Papež v Romuniji (foto: vaticannews.va)
Papež v Romuniji

Papež v Romuniji, 2. dan - Transilvanija

01.06.2019, 19:42 Marta Jerebič

Papež Frančišek je drugi dan obiska v Romuniji daroval mašo v Marijinem svetišču Sumuleu Ciuc v Transilvaniji, ki velja za eno največjih romarskih središč v državi. Tja verniki množično romajo predvsem na predvečer binkošti. Popoldne se bo v drugem največjem romunskem mestu Iasi srečal z mladimi in družinami.

Svetišče Sumuleu Ciuc je še posebej pomembno za madžarske vernike v Romuniji, saj se nahaja na ozemlju škofije, ki jo je pred tisoč leti ustanovil madžarski kralj sv. Štefan.

Svete maše se je kljub dežju udeležilo 100 tisoč vernikov, prisotna sta bila tudi romunska premierka in madžarski predsednik.

Celotna papeževa pridiga je bila marijanska, spomnil je na najgloblji smisel romanja – najti občestvo. Zato ne smemo pustiti, da bi nas rane preteklosti oropale bratstva, je dejal. »Kompleksnih in žalostnih dogodkov iz preteklosti ne smemo pozabiti ali zanikati, a prav tako ne smejo predstavljati ovire ali razloga za preprečevanje želenega bratskega sobivanja,« je poudaril papež.

Po njegovih besedah romati pomeni, da hodimo skupaj, da stare in nove zamere in nezaupanja spremenimo v nove priložnosti za občestvo. Romune je spodbudil, naj tvegajo za edinosti in bratstvo.

Srečanje z mladimi in družinami

Papež se je popoldne mudil v mestu Iasi, zgodovinski in kulturni prestolnici Romunije. To je bil najprimernejši kraj, da je mlade pozval, naj v hitro spreminjajočem se času ne pozabijo svojih korenin.

Kamorkoli bodo šli, karkoli bodo delali, ne smejo pozabiti na svoje korenine, je dejal; ne smejo pozabiti na vse lepo in dragoceno, kar so se naučili in prejeli v družini. Korenine so močna duhovna mreža, ki nas združuje, povezuje in podpira, ta mreža je močnejša kot kakršnakoli druga vrsta povezave, je dejal.

Na srečanju, ki se ga je udeležilo 100 tisoč mladih in družin, je spregovoril tudi o veri, ki ne kotira na borzi, in ljubezni: »Ko osebe ne bodo več ljubile, bo resnično konec sveta. Brez ljubezni in brez Boga namreč ne more živeti noben človek na Zemlji,« je bil jasen papež. Po njegovih besedah je najhuje takrat, ko ni stez od soseda k sosedu, ko vidimo bolj okope kot ceste.

 

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev po svetu , Papež in Sveti sedež

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc) Dr. Jože Možina s knjigo Slovenski razkol (photo: Rok Mihevc)

Novinarji in resnica, izkušnja dr. Jožeta Možine

Na god zavetnika novinarjev, sv. Frančiška Saleškega, se katoliški novinarji še posebej zavemo, kako pomembno je javnosti posredovati resnico. A žal imajo nekateri novinarji s tem težave, saj so ...

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...

Janez Janša (photo: Rok Mihevc) Janez Janša (photo: Rok Mihevc)

Znano je ime novega mandatarja: Samo DaniJanša

Volitve so pred vrati in o tej temi bomo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, gotovo do njih še velikokrat spregovorili. Tokrat smo trenutno aktualno politično stanje pokomentirali s p. ...