Matjaž Merljak
Matej Kržišnik
Tone Gorjup

Britanska premierka Mayeva zapušča položaj

24.05.2019, 13:00 Andrej Šinko

Britanska premierka Theresa May bo 7. junija odstopila s čela konservativne stranke, s tem pa se poslavlja tudi s premierskega položaja. Postopki za imenovanje novega predsednika vlade bodo trajali več tednov, pri tem pa se že omenja več imen.

Premierka Mayeva se je za odstop odločila, ker ji ni uspelo prepričati poslancev, da bi podprli njen dogovor z Brusljem o brexitu. »Naredila sem vse, kar je bilo mogoče, da bi prepričala poslance, da bi podprli ta dogovor. Na žalost nisem bila uspešna. Poskusila sem trikrat. Menim, da se je vredno truditi, tudi če so možnosti za uspeh majhne. Toda zdaj se mi zdi, da je v najboljšem interesu države, da si za to prizadeva novi premier,« je v čustvenem nagovoru dejala 62-letna Mayeva, ki je britansko vlado vodila skoraj tri leta. V zgodovino se bo zapisala kot predsednica vlade z enim najkrajših stažev po drugi svetovni vojni, Britanci pa si jo bodo zapomnili najverjetneje po tem, da je državo vodila v enem politično najbolj kaotičnih obdobij v novejši zgodovini.

Kljub temu Mayeva glede prihodnosti ostaja optimistična: »Držimo skupaj in skupaj imamo svetlo prihodnost. Politika je morda podcenjena, ampak je toliko dobrega glede te države, toliko stvari na katere smo lahko ponosni, pa tudi optimistični. V kratkem bom zaključila s službo, ki mi jo je bilo v čast opravljati. Bila sem druga premierka, nikakor pa ne zadnja. Brez slabe volje in z veliko hvaležnostjo sem služila državi, ki jo ljubim.«

Kdo bo nasledil Mayevo?

Glavni kandidati za premierja so bivši londonski župan in nekdanji zunanji minister Boris Johnson, zunanji minister Jeremy Hunt, bivši minister za brexit Dominic Raab, minister za okolje Michael Gove, notranji minister Sajid Javid in bivša predsednica poslanske zbornice Andrea Leadsom.

Kaj se bo po odstopu Mayeve dogajalo z brexitom, je zavito v meglo. Možnih je več scenarijev. Poleg brexita z dogovorom je možna nova preložitev izstopa iz Evropske unije. Možen je brexit brez dogovora, ki bi se zgodil 31. oktobra, do katerega je bil preložen odhod Britancev iz unije. Ena od možnosti pa je tudi enostranska ustavitev brexita, čeprav se zdi ta scenarij politično neizvedljiv.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet , Evropska Unija

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto) Srečanje škofa Sajeta z vojaškim in policijskim vikariatom (photo: Škofija Novo mesto)

Novi škof Saje na obiskih

Novomeški škof Andrej Saje po škofovskem posvečenju, ki je bilo dober mesec nazaj, obiskuje lokalne oblasti, ustanove in druge organizacije. Tako se je te dni mudil pri novomeškemu županu, na ...

Alenka Puhar (photo: Ana Kovač) Alenka Puhar (photo: Ana Kovač)

O pogromih in strelih

Zadnje čase sem se veliko ukvarjala z dvema literarnima revijama, z Mostom in Zalivom. Izhajali sta v Trstu, pokojni sta že skoraj trideset let, v svojem času pa sta opravljali izjemno vlogo. Tam, ...