Matjaž Merljak
Marko Zupan
Alen Salihović
Kitajska zastava (foto: wiki)
Kitajska zastava

Kitajska: Trgovinska pogajanja z ZDA se bodo nadaljevala v Pekingu

11.05.2019, 16:51 Andrej Šinko

Trgovinska pogajanja med Združenimi državami Amerike in Kitajsko niso propadla in se bodo nadaljevala v Pekingu, trdi kitajski podpredsednik vlade Liu He. Ameriška stran medtem grozi z uvedbo dodatnih carin na celoten kitajski izvoz v ZDA.

»Pogajanja niso propadla, prav nasprotno, gre za običajen preobrat v pogajanjih med obema državama,« je za kitajske medije pojasnil Liu. Dodal je, da sta se obe strani strinjali, da se v prihodnosti srečata v Pekingu. Hkrati je opozoril, da glede »pomembnih načel« ne gre pričakovati koncesij.

Dvodnevna trgovinska pogajanja v ZDA, ki so se v petek zaključila brez dogovora, je označil kot »produktivna« in dodal, da razlike ostajajo. Že pred tem je ameriški predsednik Donald Trump tvitnil, da so bili pogovori v četrtek in petek »iskreni in konstruktivni« in da zadnja zaostritev trgovinskih odnosov ni prizadela njegovega trdnega odnosa s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Tudi on je napovedal nadaljevanje pogovorov, od rezultata teh pa je odvisna tudi usoda dodatnih carin, ki jih je Trumpova administracija uvedla v petek.

Takrat so namreč začele veljati 25-odstotne carine na 200 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, Peking, ki je sicer napovedal »ustrezne protiukrepe«, pa za zdaj podrobnosti še ni sporočil.

Je pa glavni ameriški trgovinski pogajalec Robert Lighthizer ponoči po srednjeevropskem času sporočil, da jim je Trump naročil začetek postopkov za uvedbo dodatnih carin še na 325 milijard dolarjev vredni preostali kitajski izvoz v ZDA. Podrobnosti o tem novem pritisku ameriške strani na Kitajsko naj bi v Washingtonu objavili v ponedeljek.

ZDA in Kitajska se o celovitem trgovinskem sporazumu pogajata od začetka leta, potem ko sta si lani naprtili dodatne carine na več sto milijard dolarjev trgovinske menjave. ZDA so ocarinile za 250 milijard dolarjev kitajskega uvoza, Kitajska, ki iz ZDA uvaža precej manj kot tja izvaža, pa se je odzvala s carinami na 110 milijard dolarjev ameriškega blaga.

Vse to ima tudi precejšen negativen vpliv na svetovno gospodarstvo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc) Sveta maša na prostem (photo: Rok Mihevc)

Priporočilo škofov: Svete maše naj bodo na prostem

Omejitev združevanja na javnih površinah s 500 na 50 ljudi vpliva tudi na delovanje Katoliške cerkve. Nova oziroma posodobljena pravila so zato posredovali tudi slovenski škofje. Objavljamo jih v ...

Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc) Novomašniki 2020 (photo: Rok Mihevc)

Spoznajte letošnje novomašnike

V Sloveniji bomo letos imeli sedem novomašnikov. To so: Anže Cunk, Martin Leban, Tilen Oberwalder Zupanc, Janez Potisek in Matej Rus iz ljubljanske nadškofije, Blaž Franko iz novomeške škofije in ...