Blaž Lesnik
Andrej Jerman
Tanja Dominko
Kitajska zastava (foto: wiki)
Kitajska zastava

Kitajska: Trgovinska pogajanja z ZDA se bodo nadaljevala v Pekingu

11.05.2019, 16:51 Andrej Šinko

Trgovinska pogajanja med Združenimi državami Amerike in Kitajsko niso propadla in se bodo nadaljevala v Pekingu, trdi kitajski podpredsednik vlade Liu He. Ameriška stran medtem grozi z uvedbo dodatnih carin na celoten kitajski izvoz v ZDA.

»Pogajanja niso propadla, prav nasprotno, gre za običajen preobrat v pogajanjih med obema državama,« je za kitajske medije pojasnil Liu. Dodal je, da sta se obe strani strinjali, da se v prihodnosti srečata v Pekingu. Hkrati je opozoril, da glede »pomembnih načel« ne gre pričakovati koncesij.

Dvodnevna trgovinska pogajanja v ZDA, ki so se v petek zaključila brez dogovora, je označil kot »produktivna« in dodal, da razlike ostajajo. Že pred tem je ameriški predsednik Donald Trump tvitnil, da so bili pogovori v četrtek in petek »iskreni in konstruktivni« in da zadnja zaostritev trgovinskih odnosov ni prizadela njegovega trdnega odnosa s kitajskim kolegom Xi Jinpingom. Tudi on je napovedal nadaljevanje pogovorov, od rezultata teh pa je odvisna tudi usoda dodatnih carin, ki jih je Trumpova administracija uvedla v petek.

Takrat so namreč začele veljati 25-odstotne carine na 200 milijard dolarjev uvoza iz Kitajske, Peking, ki je sicer napovedal »ustrezne protiukrepe«, pa za zdaj podrobnosti še ni sporočil.

Je pa glavni ameriški trgovinski pogajalec Robert Lighthizer ponoči po srednjeevropskem času sporočil, da jim je Trump naročil začetek postopkov za uvedbo dodatnih carin še na 325 milijard dolarjev vredni preostali kitajski izvoz v ZDA. Podrobnosti o tem novem pritisku ameriške strani na Kitajsko naj bi v Washingtonu objavili v ponedeljek.

ZDA in Kitajska se o celovitem trgovinskem sporazumu pogajata od začetka leta, potem ko sta si lani naprtili dodatne carine na več sto milijard dolarjev trgovinske menjave. ZDA so ocarinile za 250 milijard dolarjev kitajskega uvoza, Kitajska, ki iz ZDA uvaža precej manj kot tja izvaža, pa se je odzvala s carinami na 110 milijard dolarjev ameriškega blaga.

Vse to ima tudi precejšen negativen vpliv na svetovno gospodarstvo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Svet

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev) Nadškof Stanislav Zore med sveto mašo za preganjane kristjane (photo: Katoliška Cerkev)

"Od kričanja do zažiganja je majhen korak"

Škof Anton Vovk ni zapadel v povprečnost in ni podlegel strahu, je pri sinočnji sveti maši ob 70. Obletnici njegovega zažiga poudaril nadškof Stanislav Zore. Vprašal se je, kako je človek zmožen ...