Marjan Bunič
Boštjan Smole
Silvestra Sadar

Tabor SLS združil 3000 članov in simpatizerjev

12.05.2019, 16:44 Andrej Šinko

Približno 3000 članov in simpatizerjev SLS se je zbralo na tradicionalnem strankinem taboru v Krškem, ki je bil skoraj v celoti v znamenju bližajočih se volitev v Evropski parlament. Predsednik Marjan Podobnik je v nagovoru zbrane pozval k prevzemu odgovornosti in glasovanju. »Odločamo namreč mi, ne nekdo drug,« je dejal.

Podobnik je spomnil, da na evropskih volitvah odloča samo četrtina volivcev, zato se mu zdi udeležba članov in simpatizerjev SLS na njih še toliko bolj pomembna. »Če želimo podpreti slovenskega kmeta, obrtnika in podjetnika, ter če želimo, da bo slovensko podeželje ostalo živo, potem je treba iti na volitve in podpreti skupno listo SDS in SLS,« je pozval.

Na volitve je po besedah predsednika SLS treba oditi tudi, »če želimo imeti Evropo, ki bo mesto miru, možnosti in prihodnosti tudi za Slovenijo«. »Ni namreč samo po sebi umevno, da bomo živeli v miru,« je dejal.

Glede liste za Evropski parlament, ki jo je stranka oblikovala skupaj s SDS, je Podobnik zbrane pozval, naj ne gledajo »na podrobnosti, ki nas ločujejo, glejte na vsebino, ki nas povezuje«. »Ne smemo namreč pristati na delitve iz preteklosti in sedanjosti,« je dejal in dodal, da so skupaj močnejši. Podobnik je za medije pojasnil, da so se za skupno listo odločili, da dosežejo »najmanjšo verjetnost izgube volilnih glasov«. Izrazil je prepričanje, da bo lista zmagovita.

Po kateri poti bo šla SLS?

Podobnik je spregovoril tudi o nadaljnjem razvoju SLS in poudaril, da stranko po več letih sporov in izključevanj počasi znova gradijo. Med drugim računa, da bo prišlo do združitve z Novo ljudsko stranko, ki jo vodi nekdanji član SLS Franc Kangler. »Trenutno sodelujemo na vseh področjih in verjamem, da bomo združitev speljali v ustreznem času,« je dejal.

V skladu s podpisanim pismom o nameri nameravajo tudi še naprej sodelovati s stranko Andrej Čuš in Zeleni Slovenije. »Na teh volitvah nam pisma o nameri žal ni uspelo spremeniti v dogovor o konkretnem sodelovanju, verjamem pa, da nam bo to uspelo v prihodnosti,« je dejal.

Na taboru tudi predstavniki SDS

Tabora SLS se je udeležilo vseh osem kandidatov iz skupne liste in tudi predsednik SDS Janez Janša. Slednji je v nagovoru stranki SLS čestital za skupno listo ter dodal, da sodelovanje na evropskih volitvah ne narekuje »zgolj srce, ampak tudi pamet, saj je vstopni prag visok«.

Kandidat SLS na listi, evropski poslanec Franc Bogovič, je v nagovoru med drugim dejal, da si bo v primeru ponovne izvolitve prizadeval za razvoj podeželja in da mladi ne bodo odhajali v mesta in v tujino. Lista, na kateri je, je po njegovem tudi »garant, da bomo živeli v varni Sloveniji«. »Ne sme se nam več dogajati to, da naša meja ne bo več zavarovana. Tudi tisti v Evropi, ki so bili naklonjeni odprtim mejam, so namreč že spoznali, da je mejo treba zavarovati,« je dejal.

Sam je, kot je dejal, sicer eden od tistih, ki verjame v združeno Evropo, »Evropo, kjer so ljudje svobodni in se lahko svobodno gibljejo in kjer je pravna država enaka za vsakogar«.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija, Politika

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.