Matjaž Merljak
Jakob Čuk
Marta Jerebič

Ob dnevu medicinskih sester pozivi k ureditvi razmer v zdravstveni negi

12.05.2019, 07:31 Petra Stopar

»Čeprav smo že dolgo del 21. stoletja, imamo na področju zdravstvene in babiške nege še vedno občutek, kot da smo ostali v preteklosti,« so pred 12. majem, mednarodnim dnevom medicinskih sester, dejali v Sindikatu delavcev v zdravstveni negi Slovenije. Ta ugotavlja, da politika ne stori ničesar za kakovost, varnost, humanost in pošteno plačilo dela zaposlenih v negi, posledično pa za zdravje vseh nas.

Sestre, babice, tehniki zdravstvene nege, bolničarji negovalci in vsi ostali zaposleni v zdravstveni negi, danes obeležujejo svoj praznik v spomin na rojstvo Florence Nightingale. Ob tem jim Sindikat delavcev v zdravstveni negi Slovenije čestita ter izreka zahvale za požrtvovalno opravljanje dela.

Kot dodaja, zaposleni potrpežljivo čakajo, medtem ko se zdravstveni ministri menjavajo, nihče od njih pa še ni storil ničesar za potrditev temeljnega dokumenta o aktivnostih in kompetencah, ki je osnova za sprejem novih kadrovskih standardov in normativov. Zdajšnji so namreč stari že več kot 30 let in ne sledijo novim trendom.

»Kadra je občutno premalo in to je dejstvo,« opozarja sindikat. »Čeprav se v zadnjem času več govori o zdravnikih, tudi medicinske sestre nismo izjema. Mogoče smo celo bolj izpostavljene težjim pogojem dela, seveda smo za to tudi precej slabše plačane, tako da imamo kar precej razlogov za negodovanje,« je povedala Slavica Mencingar, predsednica. Prihaja do preobremenjenosti, izgorelosti, posledično kader beži v tujino, nov pa se ne prijavlja na razpise, pojasnjuje sogovornica.

Da so stvari zaskrbljujoče, po njenih besedah dokazujejo že želje študentov po tujini. Po eni strani mladi dobro vedo, kaj hočejo v svojem poklicu, »je pa res, da se s tem problemom sooča cela Evropa, privlačne ponudbe prihajajo že v srednje šole, že na fakultete jih vabijo, jim ponujajo stanovanja, tečaje za jezike, niti ni več pogoj, da znajo govoriti jezik države, v katero prihajajo«. »Teh stvari bi se morala država in politika, ki vodi zdravstvo, pošteno zavedati in posledično ukrepati, ampak že včeraj, ne šele danes,« zaključi Mencingarjeva.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Sociala, Zdravstvo

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media) Papež Frančišek na zgodovinskem obisku v Iraku (photo: Vatican Media)

"Vsi smo Iračani – nočemo več delitev!"

Planota Ur, ki je videla rojstvo očaka Abrahama, je bila danes priča srečanja voditeljev različnih verstev. Ne orožje, ampak hrano za vse, je bilo sporočilo papeža Frančiška. Mir po njegovih ...

p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček) p. Branko Cestnik (photo: Izidor Šček)

Kakšni so obeti za praznovanje velike noči?

Kot kaže nam gre v epidemiji počasi, počasi na bolje. Kako bo to vplivalo na večje odprtje cerkva in tudi praznovanje velike noči, smo v oddaji »Spoznanje več, predsodek manj«, govorili s p. ...

Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc) Duhovnik Martin Golob v studiu Radia Ognjišče (photo: Rok Mihevc)

"Ljubezen vedno pozablja nase"

»Prepričan sem, da bosta letošnji post in velika noč kljub epidemiji zelo lepa, saj je to odvisno od posameznika, kako zares bo vzel to ponujeno priložnost s strani Cerkve, da vzame ta sveti čas ...