Matjaž MerljakMatjaž Merljak
Marko ZupanMarko Zupan
Petra StoparPetra Stopar

Ni kriv, kriv, ni kriv … V primeru Klopčiča novo presenečenje

Slovenija | 30.05.2019, 09:45 Marta Jerebič

V primeru sodnega postopka zoper duhovnika Franca Klopčiča je prišlo do novega presenečenja. Zadeva, v kateri je obtožen spolne zlorabe osemletne deklice, ki je dogodek opisala, kot da se je zgodil v njenih sanjah, se bo znova začela razčiščevati od začetka.

Spomnimo: Prijava je bila vložena pred sedmimi leti, za dogodek, ki naj bi se domnevno zgodil enkrat med septembrom 2004 in marcem 2005, ni povsem jasno kje, priče pa so to opisovale drugače kot domnevna oškodovanka. Proti Klopčiču ni bilo vloženih drugih prijav. Opravil je poligrafski test, ki je pokazal z najvišjo stopnjo verjetnosti, da tega, kar mu očitajo, ni storil. Sodišče poligrafa sicer ni upoštevalo.

Okrožno sodišče v Ljubljani ga je leta 2017 v celoti oprostilo obtožb, saj ni bilo niti enega materialnega dokaza za očitano dejanje. Višje sodišče mu je nato brez ene same obravnave, kar je v nasprotju z zakonom, lani prisodilo 4-letno zaporno kazen, vrhovno sodišče pa je februarja letos to razveljavilo in vrnilo višjemu sodišču. Spremenjen senat tega sodišča je zdaj razveljavil oprostilno sodbo iz leta 2017 in zadevo vrnil sodišču prve stopnje v novo sojenje.

Če povzamemo: ni kriv, kriv, ni kriv, zdaj pa vse od začetka. Ali ne gre za neke vrste institucionalno nasilje nad posameznikom?

To in druga vprašanja smo naslovili na varuha človekovih pravic. Zanima nas tudi, zakaj se sodišče tako opira na izvedensko mnenje Aleša Friedla, ki se že v primeru zdravnika Radana ni izkazal za zaupanja vrednega?

Kakšno je tudi stališče varuha do dejstva, da so duhovniki brez domneve nedolžnosti, vedno od prvega hipa v medijih objavljeni s polnim imenom in slikami ter drugimi osebnimi podatki, ko pa gre za kogar koli drugega, na primer vzgojitelja, ni niti inicialk? Ali je varuh medije doslej kdaj opozoril na to?

Predvidoma prihodnji teden bomo dobili komentar tudi Klopčičevih dveh odvetnikov. Eden od njiju, Jože Hribernik, je že lani dejal: »Zdi se, kot da imamo v tem trenutku, ko se govori o pedofiliji v Cerkvi, potrebo po nekom, da kažemo s prstom nanj. To je nedopustno.«

Več o tem na naslednjih povezavah:

Zgodba Klopčiča, pogovor z odvetnikom, Pogovor o, september 2018

Klopčič: Kot nedolžen za medije nisem zanimiv, februar 2019

Slovenija, Cerkev na Slovenskem
Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar) Križev pot na Ljubljanski grad (photo: Zan Senicar)

Mladi na ljubljanske ulice ponesli molitev

Molitveno vzdušje je vladalo sinoči na ljubljanskih ulicah, ko je več kot sto mladih molilo križev pot. Jakob Rus iz Katoliške mladine je pojasnil, da so molitev začeli na Kongresnem trgu, ...

Peter Prevc (photo: STA) Peter Prevc (photo: STA)

Peter Prevc: Vzgonski veter Svetega Duha vedno deluje

Današnji dan v Planici se bo zapisal v zgodovino. Najuspešnejši slovenski skakalec vseh časov Peter Prevc je pred več kot 20 tisoč gledalci pomahal v slovo več kot 15 letni profesionalni karieri.

Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško) Šunka zorjena po tradicionalnem postopku (photo: KZ Laško)

Kako skuhati sočno velikonočno šunko?

Eno od vprašanj, ki se gospodinjam postavlja v teh dneh je, kako skuhati velikonočno šunko, da bo res sočna in okusna. Peter Oprčkal iz Kmetijske zadruge Laško pravi, da je to najbolj odvisno od ...

Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak) Pirhi obarvani z naravnimi barvami (photo: Miša Pušenjak)

Miša Pušenjak: Naravne barve za pirhe

Skoraj vsaka gospodinja dobro obvlada pripravo pirhov v rjavo rdečih odtenkih, ki najpogosteje temelji na kuhanju jajc v čebulnih olupkih. Bolj kot je čebula temne barve, bolj izrazit je tudi ...