Mateja F. Novljan
Andrej Jerman
Alen Salihović
Zedinjena Slovenija, Argentina (foto: Zedinjena Slovenija)
Zedinjena Slovenija, Argentina

Seja medorganizacijskega sveta

14.04.2019, 15:27 Matjaž Merljak

V četrtek, 28. marca 2019, so se predstavniki slovenskih društev in organizacij zbrali v Slomškovem domu na prvi letošnji redni seji Medorganizacijskega sveta.

Zastopani so bili: Zedinjena Slovenija, slovenski domovi: Slomškov dom, Slovenska Pristava, Slovenski dom San Martin, Slovenski dom Carapachay in Naš dom San Justo, slovensko dušnopastirstvo v Argentini, šolski odsek Zedinjene Slovenije, Slovenski srednješolski tečaj ravn. Marka Bajuka, Slovenska kulturna akcija, Zveza slovenskih mater in žena, mladinski organizaciji SDO – SFZ in tednik Svobodna Slovenija.

Sejo je otvoril predsednik ZS, Jure Komar; kot običajno je bila na prvem mestu molitev. Nato je predsednik gostitelja Slomškovega doma, Marko Selan, prebral poročilo o delovanju krajevnega društva v zadnjem letu.

Po končanem počitniškem času in ob začetku dejavnosti v naši skupnosti v letu 2019 so prisotni na prvem mestu uskladili koledar prihajajočih prireditev za celo leto, v katerem se bomo še posebej spominjali 60-letnice smrti škofa Gregorija Rožmana. Tudi letos je pred nami bogat načrt dogodkov, tako krajevnih ali skupnih. Na tej prvi seji so torej predstavniki organizacij pregledali osnutek, narejen že ob koncu leta 2018, in potrdili bodoče redne ter izredne dejavnosti. Najbližji skupni prireditvi sta Misijonska veletombola in pa romanje v Luján, zato so se prisotni na prvem mestu pomenili o potrebnih pripravah, predvsem v zvezi z vsakoletnim romanjem, ker bo letos potrebno prilagoditi naše obrede novim pravilom bazilike.

Poudarili so tudi pomembne obiske iz Slovenije za tekoče leto, med njimi predvsem obisk pisatelja Draga Jančarja in dr. Barbare Ivančič Kutin iz Inštituta za slovensko narodopisje.

Sledili so pogovori in razprave o temah, ki zadevajo našo skupnost. Po končanem uradnem delu seje pa še prijateljski pogovori ob večerji, za katero je poskrbel Slomškov dom.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenci po svetu

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA) Ameriski predsednik Joe Biden (photo: dpa/STA)

ZDA: Odreči obhajilo politikom, ki podpirajo splav?

Med ameriškimi škofi se je ob katoliškem predsedniku Joeu Bidnu, ki podpira splav, znova razplamtela razprava o tem, ali katoliškim politikom, ki podpirajo splav, odreči obhajilo. Vatikan poziva k ...

Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek) Pogled na Tempeljski grič z Oljske gore (photo: Marcel Krek)

Jeruzalem: sveto in nemirno mesto

Zadnje dni spremljamo stopnjevanje napetosti med Izraelom in Palestinci v mestu Jeruzalem, pri čemer so bili številni ranjeni, nekaj pa jih je v valu nasilja celo izgubilo življenje. Od kod tako ...