Jure Sešek
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Naši vojaki na Kosovu (foto: Slovenska vojska)
Naši vojaki na Kosovu

Številni za veliko noč na delovnih mestih

20.04.2019, 11:20 Andrej Šinko

Številni zaposleni v vojski, policiji, zdravstvu in drugih dežurnih službah bodo praznike preživeli na delovnem mestu. Ločeno od družine bodo veliko noč praznovali tudi oskrbovanci domov za starejše, hospitalizirani v bolnišnicah in zaporniki.

Na mednarodnih misijah je približno 350 slovenskih vojakov, največ na Kosovu, sledi Latvija, po nekaj pripadnikov pa je tudi v drugih državah. Omenjeni vojaki bodo veliko noč praznovali ločeni od družine, kljub temu pa se tam trudijo ustvariti praznično vzdušje. Pri tem jim pomagajo duhovniki, ki v Slovenski vojski delujejo v sklopu Vojaškega vikariata.

Kako praznujejo na misijah in v vojašnicah?

Na Kosovu je pater Vito Muhič, ki je pojasnil, da se so združili v molitvenem bdenju, v bazi so ob soju sveč pripravili veličasten križev pot, iz domovine pa so prejeli tudi dobrote za današnji blagoslov. Pater Muhič bo popoldne daroval mašo tudi v ameriški vojaški bazi v Uroševcu, kjer je bil ameriškim vojakom na voljo za spoved in pogovor. Velikonočno vigilijo bo obhajal z italijanskim vojaškim škofom v bazi v Prištini. Na veliko noč se bodo slovenski vojaki združili pri maši v bazi v Peći, nato pa sedli še za skupno mizo k zajtrku.

Slovesno pa je bilo tudi v domačih vojašnicah. »Na veliki petek smo molili križeve pote po kapelah vojašnic, v soboto dopoldne pa obiskovali pripadnike na stražarskih mestih. Na velikonočno vigilijo bo vojaški vikar Matej Jakopič podelil zakramente uvajanja v cerkvi Sv. Duha v Celju pripadnikom slovenske vojske in njihovim družinskim članom,« pojasnjuje pastoralna asistentka Vojaškega vikariata Silvestra Sadar.

Praznično tudi v bolnišnicah

Praznično vzdušje, kolikor se le da, pa poskušajo ustvariti tudi zaposleni v bolnišnicah in domovih za ostarele. V bolnišničnih kapelah bodo svete maše, bolniki pa so še bolj veseli obiskov kot druge dni. Bolniški duhovnik Miro Šlibar pravi, da so bolniške sobe kot »dvorana zadnje večerje«. »Ker je toliko umivanj, toliko je ljubezni osebja do njih, v te dvorane zadnje večerje, bolniške sobe, duhovniki prinašajo obhajilo, se srečujejo z njimi.«

Zdravstvene ustanove pa Šlibar primerja tudi z Emausom, kjer se kot učenca mnogi srečujejo z Jezusom. »Kot onadva nista mogla razumeti tudi v bolezni težko razumemo. Pa vendar Jezus prihaja naproti ne izginja, ostaja po dobrih ljudeh, ki spremljajo preskušane.«

Kako bodo praznovali v zaporih?

V teh dneh je praznično tudi v zaporih. Duhovnik Robert Friškovec je poudaril, da je v Sloveniji 14 zaporov, kjer obhajajo svete maše. Zaprtim osebam sporoča, da smo povabljeni pogledati, kaj nas v življenju hromi in to premagati. »Zato mi je blizu in želim letos posredovati to sporočilo, da je velika noč praznik, kjer nas vsebina sama spodbuja, da v svojem življenju naredimo korak in stopimo naprej,« pojasnjuje Friškovec.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Slovenija , Sociala

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper) Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper)

"Zlato jabolko" za duhovnika Primoža Krečiča

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič, ki je z neutrudno ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v Kopru. Nekoč so bile nameščene v züriški ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...