Jure Sešek
Boštjan Smole
Tone Gorjup
Sveta olja: krstno, bolniško in sveta krizma (foto: Benjamin Pezdir)
Sveta olja: krstno, bolniško in sveta krizma

VIDEO: Škofje pri krizmenih mašah: Zahvala sobratom in povabilo k povezanosti

18.04.2019, 11:52 Petra Stopar

Slovenski škofje so že darovali krizmene maše, pri katerih so duhovniki obnovili svoje obljube. V Mariboru so jih že včeraj, v Ljubljani, Kopru, Novem mestu, Celju in Murski Soboti pa danes. Skupni imenovalec današnjih škofovskih nagovorov je gotovo izražanje hvaležnosti duhovnikom, ki izpolnjujejo poslanstvo, ki jim je bilo zaupano, in ker so sledili Božjemu klicu.

Predsednik Slovenske škofovske konference in ljubljanski nadškof metropolit Stanislav Zore je poudaril, da je duhovništvo dar in da morajo duhovniki živeti v bratstvu tudi v vsakdanjih življenjskih okoliščinah. S sobrati je delil besede papeža Frančiška, naj kljub valu pohujšanj, ki so jih polni časopisi, ne izgubijo poguma. »Vem, kako zelo grehi in zločini posameznikov bolijo vse duhovnike in redovnike in redovnice. Vem, kaj pomeni hoditi po mestu v kolarju in se srečevati s pogledi ljudi. Poznam to bolečino in poznam ta sram. Vem tudi, kako skelijo besede, ki jih kristjani slišite na delovnem mestu, med kolegi ali med sosedi. Vem, kako globoko zareže beseda o grehih Cerkve v dušo kristjana, ki si prizadeva, da bi po svojih najboljših močeh živel evangelij. Papež ima prav, res boli, ko Gospod očiščuje svojo nevesto,« je priznal nadškof.

Bolečino v zvezi s spolnimi zlorabami in drugimi škandali v Cerkvi je v svojem nagovoru izrazil tudi novomeški ordinarij Andrej Glavan: »Res, On ve za naše skrbi, za naše težave pri oznanjevanju, za naša ponižanja, ki jih doživljamo zaradi svoje površnosti, nedoslednosti in zaradi hudih pohujšanj posameznih duhovnikov, o katerih svet na veliko in z veliko privoščljivostjo razpravlja. Kako težko je oznanjati ljudem, ki so zaradi tega razočarani, pa tudi vsem, ki zaradi splošne sekularizacije mislijo, da Boga kot ga Cerkev oznanja, ne potrebujejo.« A kot je po škofovih besedah dejal sv. Tomaž Akvinski, je resnica močna sama v sebi in noben napad je ne more omajati. Škof je dal še priznanje duhovnikom, ki se trudijo vero vnemati v mladih in pomagajo ostarelim ter jih pozval k medsebojni povezanosti.

Murskosoboški škof Peter Štumpf je o nasprotovanju, ki ga je deležna Cerkev, spregovoril z vidika obhajanja 100. obletnice združitve prekmurskih Slovencev z matičnim narodom: »Vsakdo, ki hoče biti pozoren na svojo domovino tukaj na zemlji, bo tudi zaznal v sebi neko slutnjo nelagodnosti, ki jo prinašajo tudi dogodki ob tej obletnici, vendar prav v tej slutnji se skriva naša dolžnost, da moramo še kaj postoriti, da najdemo pot v Očetovo hišo, ki je naša končna domovina.« Kot še pravi škof Štumpf, domovina, ki so jo imeli v misli in srcu naši katoliški duhovniki in narodni buditelji, komaj zdaj pridobiva na tisti pomembnosti, ki nas drami h globljemu premisleku o tem, kdo pravzaprav smo, zakaj bivamo v tem prostoru ob Muri in kaj bi ta prostor moral pomeniti tudi za širšo domovino Slovenijo.

Koprski škof Jurij Bizjak je pri krizmeni maši spomnil, da so duhovniki Božji služabniki nove zaveze, ki se usposabljajo za svojo trojno službo v Božjem kraljestvu: preroško in pastirsko in duhovniško: »Duhovniško službo opravlja vsak duhovnik kot ženin Cerkve, pastirsko službo kot oče Cerkve, preroško službo kot sin Cerkve.«

Nagovor pri krizmeni maši v celjski stolnici je imel škofijski upravitelj Rok Metličar. Kot je povedal, lahko čas »sede vacante« v celjski škofiji razumemo kot čas brez vetra v jadrih na poti te mlade škofije. A to ne pomeni, da ne bi danes posebej čutili, kako Bog duhovnike kliče k veselem služenju. Po Metličarjevih besedah morajo biti duhovniki na voljo ljudem in jim prihajati naproti, kar pomeni služiti. Sobrate je povabil, naj bodo pri oznanjevanju evangelija tudi iznajdljivi. »Tudi, če smo kdaj podobni utrujenim in razočaranim ribičem, ki so se trudili vso noč, a niso nič ujeli, nas Jezus tudi danes vabi, naj odplujemo na odprto morje, naj odrinemo na globoko, kar pomeni, naj se v svoje pastoralne dejavnosti vrnemo z novimi, iznajdljivimi zamislimi,« je dejal.

Tako on kot vsi škofje pa so v sklepu nagovorov poudarili zelo velik pomen molitve vernikov za duhovnike in nas prosili za nadaljnjo podporo.

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?
Cerkev na Slovenskem , Škofovska konferenca

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper) Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič. (photo: Radio Koper)

"Zlato jabolko" za duhovnika Primoža Krečiča

Osebnost Primorske za leto 2021 je koprski stolni župnik Primož Krečič, ki je z neutrudno ekipo zanesenjakov uresničil sanje o umestitvi novih orgel v Kopru. Nekoč so bile nameščene v züriški ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...