Jure Sešek
Aleš Karba
Alen Salihović
Minljivost (foto: Pixabay)
Minljivost

Zakonca Perko: Z leti slabše vidimo, da lažje sprejmemo minljivost

18.03.2019, 11:19 Rok Mihevc

Koliko se zavedamo svoje minljivosti? Zakaj o smrti tako težko govorimo, čeprav je del našega življenja? V oddaji Za življenje smo se dotaknili teme, ki zadeva čisto vse. O minljivosti smo govorili z zakoncema Perko.

Za današnjega človeka je minljivost šok, saj težko sprejme, da je njegovo "Veličastvo" le muha enodnevnica, je povedala Verena. "Zakaj je temu tako? Ker je človek danes slabše povezan z naravo in se tej temi izogiba." Tudi za Andreja je absurdno, da današnji človek zanika svojo minljivost. "Na eni strani govorimo o kulturi smrti, na drugi strani jo odrivamo od sebe, kot da se nas to ne tiče."

Zaradi kulta mladosti se bojimo smrti

Že dr. Trstenjak je rekel, "vem, da bom umrl, verjamem pa ne" ali "vsi bomo umrli, mogoče celo jaz". Prav kult mladosti, ki ga gojimo danes, nam kaže, kako se smrti bojimo, pravi Andrej Perko. "Strah pred izničenjem je prvi strah, ki je vgrajen v otroka. In če nimamo zdravega odnosa do te tesnobe, lahko postajamo nevrotiki, ki imamo težave in skušamo ostati mladi."

Zakonca Verena in Andrej Perko
Zakonca Verena in Andrej Perko © Osebni arhiv
Kdo še moli za srečno zadnjo uro?

Verena je opozorila na izgubo korenin v povezavi z minljivostjo. "Kdo danes še moli za srečno zadnjo uro? Če danes to omeniš »normalnemu« človeku, te gleda kot da si padel z Marsa. A dejansko je takšno obredje in normalen stik z naravo in življenjem za človeka zdravilno. Pomembno je, da se vsakokrat znova odločiš v smislu prehodnosti in prihodnosti."

In zakaj bi človek danes sploh trpel?

Človek danes težko sprejema minljivost, odpovedovanje, trpljenje. "Skoraj nam ni treba več trpeti in ljudje niso sposobni zdržati napora, zlasti mladi ne. Trpljenje ni več del življenja, sami pa vemo, da samo preko discipline in trpljenja lahko napreduješ in pustiš pečat. Če ne širše, pa vsaj svojim najbližjim in generacijami, ki prihaja za tabo. Prisotna je velika odtujenost in vprašanje, zakaj bi človek trpel. Ljudje velikokrat pridejo do preloma v življenju, ko je treba stopiti stopnico naprej. Kar pa pomeni odpovedovanje, preskok, povezano je z določenim naporom in posledično izgubljenostjo tisti hip. Izkaže se ali je človek sposoben od trpeti in napredovati ali ne," je v oddaji povedal Andrej Perko.


Več v posnetku oddaje, ki jo je pripravila in vodila Mateja Subotičanec.

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček) Quo vadis zvonovi? (photo: Izidor Šček)

Gabriel Kavčič za Domovino: Nauk utišanih zvonov

Že prejšnjo nedeljo smo poročali, da so po odredbi tržaškega sodišča v Dolini pri Trstu zasegli zvonove v mogočnem zvoniku tamkajšnje župnije sv. Urha. Razlog za to naj bi bila tožba šestih ...

Mediji, novinarji (photo: Pixabay) Mediji, novinarji (photo: Pixabay)

Kdo si zasluži moj glas?

Tem, ki bi jih rad komentiral v tokratnem Našem pogledu, je veliko. Epidemije in njenega poteka se bom izognil, ker menim, da so tisti, ki jim je mar za sodržavljane, ali cepljeni ali pa se strogo ...

Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc) Gostje 4. Svetovalnice na temo covida so bili: dr. Tatjana Lejko Zupanc, dr. Alojz Ihan in dr. Bojana Beović (photo: Svetovni splet, Rok Mihevc)

Covid: Neodgovorjena vprašanja

V Svetovalnici smo se posvetili preostalim vprašanjem, ki ste jih pred časom postavili poslušalci na temo epidemije in cepljenja. Ali se lahko težave z obrabo sklepov povečajo po prebolelem ...