Marjan Bunič
Boštjan Smole
Silvestra Sadar
Študent, šola, vzgoja (foto: Pixeles)
Študent, šola, vzgoja

Ko študent bolnemu kolegu proda zapiske... Kje smo zgrešili pri vzgoji?

14.03.2019, 10:57 Rok Mihevc

Vzgoja ni priprava na življenje, vzgoja je življenje, smo slišali v Svetovalnici, v kateri smo gostili dr. Dejana Hozjana s Pedagoške fakultete na Primorskem.

Ključne so vrednote

Pri vzgoji ne gre samo za oblikovanje znanja, ampak za vrednote, ki so ključne. V sodobni družbi se srečujemo z umikom tradicionalnih vrednot, vzpostavlja se sistem pluralnosti, ki relativizira vrednote. "Težava pri tem je to, da pluralnost postavlja v ospredje posameznika, predvsem njegovo ugodje. Manjka pa čut za sočloveka in družbo."

Najpomembnejši rezultat vzgoje je strpnost

Ta individualizem je podlaga za vznik vseh dopustujočih vzgoj, ki postavljajo otroka na pediestal, da se poučiti ugodno. Pri tem pozabljamo, da življenje ni samo ugodje, ampak še kaj drugega, pravi Hozjan. "Individualizem je zelo pereča tematika. Pri študentih se pojavlja, da si zapiske prodajajo ob odsotnosti in bolezni. Meni pa se zdi sočutno, da nekomu, ki ga ni, zapiske posodiš in mu pristopiš naproti." Tu potem pade domina in rezultat je lahko strašljiv če tako vzgajamo mladostnike.

Dejan Hozjan
Dejan Hozjan © Rok Mihevc
Pomemben je zgled

Starši so danes v nezavidljivem položaju, tradicionalen način vzgoje se kaže, kot da je odslužil. Umanjka tudi prenos s starejše generacije na mlajšo. "Šole dobivajo učence, ki so obraz permisivne vzgoje. Nimajo meja in osnovnega vrednostnega sistema. Tako iščemo načine, kako staršem in učiteljem pomagati. Zavedamo se, da je treba pokazati meje in razvijati vrednote na primeren način." Na vzgojo vpliva ogromno dejavnikov, ki jih ne morejo kontrolirati. "Zato se sam izogibam podajanju navodil, kako oblikovati posameznika. Pri vsakem otroku neko pravilo popolnoma drugače funkcionira. Pomemben je tudi zgled staršev in vseh tistih, ki ga vzgajajo."

Za vpis pomembneje od točk to, kakšen človek si

Velika večina študentov pedagoškega poklica je prišla na fakulteto z namenom delati dobro za otroka. "Verjamem, da imamo v slovenskem prostoru dobre učitelje, je pa res, da je težava ta, da je za vpis potrebno število točk, ne pa kakšen človek je. Na tem bi morali več delati. Ko vstopiš v razred, nisi strokovnjak na določenem področju, ampak oseba." Učitelj namreč vedno bolj postaja mentor, ki učenca vodi skozi nek proces, ki te pripravlja, kako med različnimi informacijami tehtati. Vloga učitelja se je spremenila, zato je toliko bolj pomembno, da je on tisti, ki pomaga razvijati t.i. procesne kompetence, je v oddaji še povedal Dejan Hozjan.


Oddajo je pripravila in vodila Nataša Ličen.

PREBERITE ŠE:

 

Bi vas zanimalo še kaj podobnega?

Pomembno: Prosimo, da se pri komentiranju držite spletnega bontona in pravil našega spletnega portala. Pridržujemo si pravico moderiranja.

Slovenska zastava (photo: gov.si) Slovenska zastava (photo: gov.si)

V podporo vladi že 60 tisoč podpisov

Protivladni protestniki na kolesih so včeraj, že četrti petek zapored, zasedli več mest po Sloveniji. Drug del javnosti pa vladi izraža podporo. Koordinacija Združeni za Slovenijo je že pred časom ...

Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay) Bodeča žica (photo: Carlotta Silvestrini / Pixabay)

Medijsko spodkopavanje reda in miru

Še danes me neprijetno spreleti srh, ko se spomnim na divjanje po ljubljanskih ulicah v času druge Janševe vlade. Slišal sem jih samo enkrat, pa še to z Nazorjeve ulice, ne povsem od blizu. Nisem ...

V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay) V Sloveniji imamo številno požrtvovalno zdravniško osebje (photo: Pixabay)

Posamezniki imamo izjemno moč, le zavedamo se je ne

Kriza je odprla številne nove poti in možnosti drugačnega razmišljanja, tudi v šolskem in zdravstvenem sistemu. Bolj jasno se je pokazala vrednost digitalnega okolja, ki nam je omogočalo vsaj ...

Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan) Petra Markič v svojem svetu ustvarjanja z glino  (photo: Matevž Trdan)

Ustvarjanje je nekaj, kar je v nas položil Bog

Življenje je učni poligon, je v oddaji Via positiva, dejala Petra Markič. Njene zgodbe iz gline so nas navdušile za srečanje pred mikrofonom. Ob pogovoru pa smo odkrili, da je njena zgodba širša.